Glikémiás Index = G.I.

bogácsa témája a 'Vércukormérés' fórumban , 2006 Szeptember 7.

 1. bogácsa

  bogácsa Új tag

  köszönöm h megcsináltátok ezt a főtopikot!kérésem meghallgattatott! :D
   
 2. andi

  andi Új tag

  Haho Mindenkinek! :)

  Hétfőn, azaz szeptember 11.-én lesz Norbi torna a Margitszigeti Atlétikai Centrumban, 18.00-tól, előtte pedig vércukormérés.

  Ha ven kedvetek egyet mozogni gyertek, mi ott leszünk!

  Üdv, andi, szerkesztő
   
 3. bogácsa

  bogácsa Új tag

  a margit szigetre sajna nem fogok tudni menni,de a tegnapi nap az nagyon jó volt:)
   
 4. Kovica

  Kovica Új tag

  FIGYELEM!!!!!!!!
  Szeptember 16-án szombaton Székesfehérváron a Városház téren és a Fő utcán : Első Székesfehérvári EGÉSZSÉG NAP
  Lesz minden ami az egészséges életmóddal kapcsolható!
  Szeretném ott megkezdeni a Diab Klub megalakítását. Igaz szomorú vagyok, mert az e-mailomra még csak nem is válaszolt a Szövetség :(
  Ha valaki tud jönni, szívesen látjuk.
   
 5. bogácsa

  bogácsa Új tag

  kovica!!
  tudsz irni/küldeni részletes programtervet?
  lehet h el tudnék menni az egészség napra.hol lesz?
   
 6. Kovica

  Kovica Új tag

  Sziasztok!
  Nagyon kellemes programok lesznek a színpadon a Városház téren és a Fő utcán pedig szűrések és tanácsadások, mozgási lehetőség, stb. ha valakit érdekel, annak elküldöm a szórólapot e-mailben, de ide sajnos nem tudom bemásolni.
  Bogi, kérem az e-mailodat, mert csak az otthoni gépemen van meg. :)))
  Kellemes napot mindenkinek!
   
 7. Kitti80

  Kitti80 Új tag

  Diab tali

  Sziasztok!

  A Budai Irgalmasrendi Kórházban (volt ORFI) szeptember 25.-én 16 óra kezdettel cukis találkozó lesz, ahol meghívott vendégként Dr. Grósz Andrea Főorvosasszony tart előadást. Mindenkit szeretettel várnak.
   
 8. bogácsa

  bogácsa Új tag

  Emődi Tünde üzenete

  Sziasztok!
  Majdnem elfelejtettem szólni! A legközelebbi OptiPen teadélután Budapesten szept.27-én lesz 16.30-tól a Millenáris "Fogadó" kávézójában, ahol egy kellemes tea,kávé mellett lehetőség nyílik a diabetessel kapcsolatos kérdések megbeszélésére, tapasztalatcserére. Minden Lantust használót szerettel várok!

  (Emődi Tünde)
   
 9. Camilla

  Camilla Új tag

  Hahó!
  Igazából én nem nagyon merek kísérletezni pl. a sztíviával,mert amit az interneten találtam,az nem volt túl meggyőző. Ráadásul írtam e-mailt az értékesítőnek,hogy van-e tapasztalatuk terhesség során való alkalmazásról,és még csak nem is írt vissza...
  És amiben szacharin van,azt lehet használni terhesség alatt?

  A diétás csokiról, üdítőkről, egyebekről most mondta a diabetológusom,hogy az tényleg a 2-es cukrosoknak és a fogyókúrázóknak lett kitalálva,mert a felszívódásukat nem lehet az inzulinhoz kalkulálni, és nem tudni mi van bennük.Ezért azt mondta,hogy ha már végképp nem bírok magammal, akkor inkább cukrozott joghurtot egyek,ne diátásat, de azt is csak ebédre vagy vacsorára kiegészítésként,amikor inzulint adok.
   
 10. bioszaky

  bioszaky Új tag

  Camilla, a diétás joghurtokat nyugodtan eheted, évekig azokat ebédeltem és könnyen kalkuláltam hozzá az izulint.
  Nem attól rossz vmi, hogy mesterséges, ezt szögezzük le. A kukorica - a kutya mellett az egyik legdurvábban módosított élőlény - pl. emberi segítség nélkül kipusztulna, mert a magok nem esnek ki a csőböl, a cső meg fennmarad a száron.

  A szacharinnak elég vacak íze van, már csak ezért is kerüld.

  A steviat (nemtom, hogy írják a nevét) a WHO biztonságosnak, de tovább vizsgálandónak minősítette. Mindenesetre az aszpartam kevésbé kockázatos, mert egyszerűbb vegyület és sokkal többen fogyasztják és hosszabb ideje. Károsodás nélkül. Ám egyelőre ez a kockázatkülönbség elenyészőnek minősíthető. Nem ismerem a steviat, az aszpartam szerintem tökéletes, bármit is mond a cukorlobbi :) ===> ha hideg ételt édesítek, akkor aszpartam
   
 11. kmolli

  kmolli Moderátor Fórumvezető

  Hányadik hétben vagy?

  Valamelyik nap volt 1 nagyon nagyon jó riport a BPtv-n (sohasem nézem, kapcsolgattam felfelé a csatornákat, mert kerestem egy másik csatornát és itt megakadt szemem), az a címe, hogy Babaváró és most Czeizel volt benne 2 másik szülész-nődokival, a téma a spontán vetélés volt. Ennek kapcsán minden szóba került, ami veszélyezteti a magzatot. Teljes egyetértés volt a dokik között abban, hogy a legtöbb kismama nem mer elmenni egy fogröntgenre, nehogy ártson a magzatnak, ugyanakkor nem képes felfogni, hogy nem szabad annyit mozogni (sétálni, cipelni, takarítani, pakolni, vásárolni), ugyanis a legtöbb galiba emiatt alakul ki és nem hajlandók ezek a modern kismamák ezt megérteni. Ehelyett ilyen dolgokkal foglalkoznak, minthogy akkor sem vesznek be 1 algopirint, ha szétszakadnak a fejfájástól, félnek minden kajától, amiben E-k vannak, nem mernek édesítőszereket enni :p Tudod mennyi minden van, amin lehet aggódni terhesség alatt?? De ezek nem azok, be lehet venni 1-1 algopirint, sőt csomó antibiotikumot is lehet szedni, az édesíőszer sem árt, különben már hallottál volna itt is erre példákat, ellenben az itt már szült nők között mindenkinek egészséges babája született, pedig mindannyian ugyanúgy fogyasztottunk édesítőszereket. Ráadásul, amit Bioszaky írt, abból is szépen látszik, hogy mondjuk a canderel aztán nem is tud ártani, még neked sem. Nyilván ne édesítőszeren élj, de normálisan, ésszerűen fogyasztva ezeket, semmi baja nem lesz a magzatnak. Elég sokmindentől kell óvakodnod terhesen, ettől pont nem (amitől igen: nyers hús, nyers tojás - csomó süteményben, majonézben, sok kajában van nyers tojás, a K betűs zöldségek túlságosan puffasztanak, ilyenkor nem ajánlottak, sok koffein, alkohol stb...).
   
 12. Camilla

  Camilla Új tag

  Molli: még egyelőre nem vagyok terhes,csak szeretnénk nagyon, de eddig nem kaptuk meg a "START" jelet, ezért a felkészülés fázisában szeretnék mindenről tájékozódni.
  Köszi a sok infót, hasznát fogom venni. MEgpróbálok már most ésszerűen és az előírtak szerint táplálkozni.
  Más: ti szoktátok alkalmazni az inzulinkorrekciót? Eddig én alkalmaztam, de most,hogy bent voltam a kórházban, erről teljesen leállítottak, hogy csak azt adjam be,amit ők beállítottak, és az előírt mennyiségeket egyem. Ez még rendben is volna, de azóta mióta kijöttem, többször is felmet 18-akra a cukrom, annak ellenére, hogy mindent úgy csinálok,ahogy mondtak. Régebben mindig korrigáltam, vagy nem ettem annyit, és most nem tudom megszokni,hogy ezt ne tegyem! De az igazság az, hogy nem tudtam most sem hagyni a dolgot, és beadtam magamnak plusz inzulint.
  Mi erről a véleményetek?
   
 13. eremit

  eremit Új tag

  Szerintem tök hülyeség, hogy ne korrigálj! Minden modern felfogás szerint segíteni kell magunkon, ha csak egy kicsit is magasabb a cukrunk. Szépen megkaptunk több módszert is, hogyan lehet a megfelő adag inzulinnal normalizálni a cukorszintet. Nekem tehát az a véleményem, hogy ha magas a cukor, akkor azt le kell hozni. És ha ez inzulinnal megy csak, akkor be kell adni és kész. :wink:
   
 14. bioszaky

  bioszaky Új tag

  Camilla, sajnos téged vki teljesen alkalmatlan gyógykezelt. Olyan, akinek lila gőze sincsen se az intenzifikált inzulin terápiáról, se a használt inzulinokról. Írd be, hogy hol kell papírgyűjtést tartani. :mrgreen:
  Alapelvek:
  Cél a vércukorszint stabilan kb 3-7 közt tartása.
  A bázis inzulin kell hogy biztosítja azt az inzulinmennyiséget, ami a szervezet működéséhez kell étkezés nélkül.
  A gyorshatású inzulin az étkezéskor bevitt táplálék (alapvetően a szénhidrátok) "kezeléséhez" kell. Tehát akkor is kell egy kevés inzulin, ha nem szénhidrátot eszel, hanem csak húst pl. Ki kell tapasztalni.
  Annyi inzulint kell adni, amennyire szükség van a táplálékhoz. Nem fordítva!!! Ha akarod többet eszel, ha akarod kevsebbet vagy semmit, és ehhez szükséges mennyiségű inzulint adsz. Persze a rendszeresség megkönnyíti a számolást. Mint a mérleg két serpenyője, egyikben a szénhidrát a másikban az inzulin. Ennek az egyensúlyát kell tartani.
  Kórházban steril nyugodt körülmények közt lehetetlen "beállítani" vagy kititrálni a szükséges inzulin mennyiséget, csak a gondolkodást lehet megtanítani.
  De te már jobban tudtad, mint a doktor. :)
  Tehát korrigálj, ez nyilvánvaló, de törekedj arra, hogy minél kevesebbszer kelljen.
   
 15. kmolli

  kmolli Moderátor Fórumvezető

  Kihez jársz és melyik kórházba? Ki az, aki úgy gondolja, hogy úgy hordjál ki egy babát, hogy nincs korrekció? Bocsánat, tudom, hogy írtad már, de nem emlékszem és nincs időm visszaolvasni, hogy milyen inzulint is használsz?
  Miért nem kaptál start jelet?
   
 16. Camilla

  Camilla Új tag

  Sziasztok!
  Köszi a megnyugtatást, én is így gondolom,hogy korrekció nélkül lehetetlen csinálni!
  Most be van állítva egy inzulinadagolási rendszer, amit én most elkezdtem növelni, de egyelőre csak a gyorshatásút, az Actrapidot. Este 1X adok Inzulatardot. A SOTE I. belklinikán voltam most beállításon, ahol a Mészáros dr.nő a Tamás Gyula irányításával állította be az alapot, de ezek szerint a nem túl sikeresen, mert a való életben mindez nem állja meg a helyét. (Nem mintha a kórházban nem lettek volna magasak a cukraim, de legalább már nem hipózok, ez is valami).
  Szóval felhívtam a dr.nőt, és mondtam neki,hogy ez tarthatatlan állapot, mert ilyen magasak nem voltak a cukraim soha, és engedje meg, hogy emeljem az adagot. De csak annyit engedett,hogy 1 E-ket emeljek, ami még mindig nem elég. Szóval saját felelősségre és saját érdekemben emelni fogom addig, amíg nem normalizálódik.
  Egyébként tudom,hogy más kórházakban,pl. a Péterfyben a korrekcit tanítják is, de egyelőre itt van helyem. Ha nagyon gáz lesz, akkor odébbállok.
  A start jelet egyébként nem tudom miért nem kaptam meg, mivel a legutóbbi HgA1C-m 6,6 volt...A mostani mondjuk kb. 10 lesz, ezekkel a cukrokkal:(
  Szerintetek bele lehet vágni, ha úgy érzem, hogy normálisak a cukraim úgy 1 hónapos intervallumban?
   
 17. naty77

  naty77 Új tag

  Nagy felelősséget akasztasz a nyakunkba. :D Viszont a 6,6-os előző után, 1 havi jó cukorral simán nekilátnék a dolognak. :wink:
   
 18. kmolli

  kmolli Moderátor Fórumvezető

  Camilla, ez csak a kezdet, ha már most ennyire nem rugalmasak veled, akkor miért maradsz itt? Ha olvasod a többi részét is ennek a fórumnak, akkor te is láthatod, hogy mennyire meg tudják keseríteni az igazán hozzá nem értő orvosok a cukrosok, főleg a TERHESEK életét... És ez már nem mindegy, ha ott lesz az a baba, akkor már nem mindegy, hogy csak a te hétköznapjaidat teszi tönkre a sok felesleges, buta orvosi utasítás (mi az, hogy csak 1E-gel lehet emelni??? mi az, hogy ehhez ilyen fajta külön engedélyt kell kérni??? mi az, hogy nincs korrekció?? stb stb...). Pesten vagy, miért nem mész át máshova??? Nem kell mindenáron a Péterfybe menni (bár komolyan mondom, nem értem, miért nem választja ezt a helyet, aki tudja, hogy itt normálisan kezelik az embert, de elfogadom, hogy nem akar minden terhes, leendő terhes odamenni). Naty tud neked ajánlani mást, aki szintén normális és nem Péterfys. Én nem maradnék itt a helyedben!

  Lányok, akik szeretnétek babát, értsétek meg, hogy nem működik normálisan a terhes-cukros kezelés ebben az országban, olyan begyöpösödött és konzervatív kezelést erőszakolnak rá a terhesekre, amely nemhogy használna, de egyenesen árt nekik, kizárólag azért, mert 20 éve (vagy mittomén, 15), amikor először lehetett cukrosan szülni, akkor éppen ilyen kezeléssel érték el, hogy a baba is biztonságban legyen. De azóta megváltozott sokminden, legfőképpen az inzulinok! És a világon minden civilizált helyen már régesrégen elavult és ELLENJAVALLT kizárólag actrapiddal szülni (anno nem volt más lehetőség, akkoriban így lehetett csak viszonylag megbízhatóan stabil cukrokat produkálni, de ma már a bázisokkal és az extragyorsakkal sokkal, de sokkal stabilabb cukrokat lehet produkálni és ma már azt is lehet tudni, hogy az Insulatard, Humalog, Novorapid és már a Lantus is NEM ÁRT A MAGZATNAK!!). Ha nem hisztek az itt leírtakban, akkor nézzetek utána, mielőtt elfoagdjátok az orvosi döntéseket és szenvedtek a következményeitől. Ebben a hülye betegségben mindenki a maga ura, mindenkinek magának kell tudnia, hogy most emelni kell-e az adagon, csökkenteni kell-e, korrigálni kell-e, ez NEM AZ ORVOS FELADATA, ne várjátok, hogy orvosi utasítást kapjatok erre és, ha érzitek, hogy emelni-csökkenteni kell, de az orvos nem akarja, akkor meg ne fogadjátok el, mert ezt ti tudjátok jobban, nem az orvos.
  Én egy igencsak instabil cukrú beteg vagyok, ezért sem lettem volna hajlandó actrapidra állni terhesség előtt-alatt. Insulatard-Humalogon voltam, mindig magam találtam ki (persze ez mindig is így volt, nemcsak terhesen), hogy emelnem, csökkentenem kell, korrigálnom kell. Végig 5.5 körül volt a HbA1c-m (terhesség előtt 6.7 körül volt), túlhordással szültem normál úton egy nem nagyobb (!), egészséges babát. Magyarul nem vizet prédikálok...
  Camilla, a start jelzéssel kapcsolatban pedig én azért várnék a helyedben, mert szerintem rossz orvosnál vagy, rossz inzulinon. A 6.6 HbA1c tökéletes eredmény a teherbeeséshez egyébként. (ezt sem az orvosnak kellene eldöntenie, hanem ha jó a HbA1c és te is ÉRZED, hogy stabilak a cukraid, akkor mire kéne várni?? Nekem a babaprojektkor 6.0 lett a HbA1c-m, átálltam Insulatardra a lantus előtt, akkor volt 6.7 a HbA1c-m, vártam 2 hónapot, hogy beálljak és éreztem, hogy stabilak a cukraim és jók (3x annyit mértem, mint amúgy), egyértelmű volt, hoyg indul a projekt, 2 hónap múlva már hívtam a diabdokim, hogy lett egy pozitív tesztem, csak anynit kérdezett, hogy ezek szerint már próbálkoztunk magunktól, vettünk vért, HbA1c 6.0 lett, és mivel minden rendben volt, ő is örült velem, start jelzés szó el sem hangzott előtte ugye. Magyarul ezek is eldönthető dolgok magunktól is, de ehhez teljes mértékben ismernünk kell magunkat, a saját cukorbetegségünket - ami ugye mindenkinél más (hogy tudnának így személyre szabottan kezelni az orvosok???).

  Bocsánat, hogy hosszú voltam, de ez most nagyon kikívánkozott belőlem...
   
 19. bioszaky

  bioszaky Új tag

  amen! :wink:
   
 20. gady77

  gady77 Új tag

  Sziasztok!

  Hát kmollinak teljesen igaza van Camilla! Nekem sem engedték soha a korrekciót, kizárólag az orvos állíthatott be mindent és ez miatt sokszor hetekig rossz cukraim voltak. Amióta orvost váltottam az első döbbenet akkor ért, amikor megkérdezte tőlem az orvos, hogy itt miért nem elmeltem és ott miért nem csökkentettem? Hát csak pislogtam és ezen már csak én is töprengtem. De most már végre szinte én állítgatom az inzulin adagjaimat a napi, heti változásokhoz megfelelően. A cukraim nagyon jók. Szinte végig 4-8 között vannak és ahogy már írtam, a baba startra az előző orvosaimmal és kezelésükkel évekig vártam HIÁBA!!!!!!!!!!

  Most 7 alatti HbA1c-m van és jól érzem magam. Végre szeretek diab orvoshoz járni, jók az értékeim, megdicsérnek amiért állítok az adagokon és nem leszidnak.
  18 évi cukorbetegséggel a hátam mögött megtanultam az önkezelést, ami ennek a betegségnek a lényege lenne!!!
  Örülök ennek a fórumnak, mert picit ennek is köszönhetem, hogy mertem váltani.
   

Megosztás