Igazad van, írhattam volna, hogy a pumpával.....
De ettől függetlenül, azok a pennel inzulinozók, akiknek ingadozik a cukra, ugyanúgy figyelembe vehetik a GI anyagcserére gyakorolt hatását. Egyszerűen úgy, hogy alacsony GI-jű éteknél kevesebb inzulint adnak be, ezzel elkerülve a hipot.
Ha az alacsony GI-jű étel szénhidrát csúcsa nem egyezik meg az inzulin hatáscsúcsával, akkor máris hipo a következmény. Holott a CH/inzulin arány jól lett kiszámolva, csak a csúcsuk nem esik egybe.
A GI táblázatból az is kitűnik, hogy sok alacsony GI-jű étel abba a csoportba tartozik, amelyek nem szívódnak fel teljes mértékben a benne lévő ballasztanyagok miatt. Ballasztanyag nem csak pékárúban van, hanem akár gyümölcsben is. Ilyen pl a pektin, ami a gyümölcsök héja alatt található. Ez szolgál többek között a lekvárok kocsonyásítására.
Gyanítom, hogy egy hámozott alma jobban és gyorsabban emeli a cukit, mint a héjával együtt fogyasztott. Persze ez csak csak eszmefuttatás, nem mértem le, meg gondolom a különbség is elenyésző. De egy hipohoz már elenyésző különbség is elegendő. Nálam, vagy akinél még ilyen tág határok között mozog a cuki, ott számíthat.
Nekem sokszor okoz gondot, amikor nem tudom, hogy mitől lett hiper, vagy hipo. Néha nem találok okot, de nagy valószínűséggel ott van az ok. Nincs mindig front, persze az az helyzet, amikor minden tudományom megáll. Na akkor kivárom, amíg rendeződik a helyzet.
Igen ez így van, figyelembe vehetik, sőt fontosnak is tartom hogy jobban figyeljenek erre…mint pl. én! Magam is foglalkozom vele (csak kicsit…), főleg a rendszeresség és a megszokott ételek fogyasztásához való ragaszkodásom okán. Ide sorolom még az ételek megfelelő kombinálását is. Erről kicsit később… De nem hagyhatom figyelmen kívül sem…lásd mekis ebéd Fehérváron…!
Ha még általam nem ismert vagy ritkán fogyasztott ételről van szó, akkor jön a "kísérletezés", több vc. mérés, ezek alapján pedig legközelebb már tudni fogom hogy mit+hogy… Ez jelentheti nálam azt is hogy a továbbiakban eltekintek az adott étel fogyasztásától hosszú távon! Egyszerűen eszem mást…ennyi.
Azt viszont én (csakis Én!) nem szoktam, szóval hogy a jól kiszámolt CH/inzulin étkezéshez kevesebb inzulint adjak mert a glikémiás indexe (GI) az adott ételnek alacsony a táblázatok szerint. A ballasztanyag tartalomban van logika, ezt értem és el is fogadom. Azt nem tudom viszont hogy ez az elfogyasztott ételek hány százalékát alkotja és ez mennyire lehet befolyásoló tényező, szóval hogy milyen mértékben. Viszont vannak pl. magas GI-ű gyümölcsök is szép számmal... De szerintem a nyersanyagok GI-ét figyelembe venni önmagában csalóka. Egy étkezés GI-ét befolyásolja az ételek összetétele, feldolgozottsága és az egyidejűleg elfogyasztott más ételek is. Ezt úgy értem hogy pl. főétkezéseknél igaz hogy mondjuk a zöldbab GI-e alacsony de azt nem önmagában, nyersen fogyasztom hanem pl. főzeléknek kenyérrel, előtte levest, utána még gyümölcsöt, ezt-azt. (pl.: nasik, mert az nem csak hogy jó, hanem szükséges is...
) Magas GI-ű ételekhez (pl. burgonyapüré) én általában (de szerintem Ti is!) magasabb fehérje és zsírtartalmú húsféléket fogyasztok, ezzel csökkenteni lehet a felszívódás gyorsaságát. Ilyenkor kevesebb a gyümölcs és nincs "ez-az".
Nálam ez nagyon jól működik, az inzulinon nem igen változtatok ezért. (Jó tudom, én nem számítok...de akkor is...) Rendszeresen fogyasztok pl. magas GI-ű gyümölcsöket szinte valamennyi étkezéshez, figyelembe véve és beszámolva a szénhidrát mennyiségébe. (Általában sikerül...) Szóval, a lényeg hogy legyen alacsony és magas vagy közepes GI-ű alapanyag minden étkezésembe. Ez is sokat segít az egyenletes vércukorérték elérésében. Az ételek kombinálásánál erre céloztam kicsit feljebb! A magas fehérje ill. zsírtartalmú ételeknél viszont már a kalóriatartalom is felmerül, normál testsúlyúak kicsit előnyben vannak.
Az igaz lehet (kizárólag alacsony GI-ű ételek fogyasztásánál), főleg ingadozó cukor esetén, hogy a hipo veszély így nagyobb, itt tényleg jó lehet az inzulin adag csökkentése. Ez még mindig jobb megoldás mint a hipot kockáztatni és esetleg később ezzel nagyobb kilengést előidézni.
Én ezt úgy oldom meg ha szükséges, hogy az inzulin beadása és az étkezés között rövidebb ideig várok, ezzel biztosítva hogy a hatáscsúcsok kb. egy időben legyenek. Magas GI-nél pedig hosszabb időt várok az étkezés megkezdése előtt. Természetesen figyelembe kell venni a használt inzulint és annak hatáskezdetét ill. hatáscsúcsát ezen idők megválasztásához. Szóval alkalmazom én a magam egyszerű módján a GI-et, csak nem számok hanem konkrét ételek szerint (alacsony, közepes, magas GI), erre írtam nemrég hogy gyakorlatiasan közelítem meg a dolgot nem tudományosan. A lényeg viszont ugyan az…
Üdv.,
Laci