Glukagon injekció

bioszaky

Új tag
Látom, többeknek is volt már nagy hypoja. Valaki tart otthon glukagon injekciót? Én egyszer vettem külföldi úthoz, de gyorsan tönkre megy hűtőben is, ezért azóta nem. Próbálta már valaki? Mi a tapasztalat?
(A glukagon a szervezet glikogén raktáraiból glükóz felszabadítását okozva szünteti meg a hypoklikémiát. Persze, a cukorbetegek - főleg a régi típusú éhezős diétán tartottaké - glikogénraktárai aligha lehetnek telítve. Főleg reggel üresek, amikor éppen hypora ébredhetünk.
Más: az üres glikogénratárak miatt hatékonyabb reggel aerob gyakorlatokkal fogyózni)
 

kmolli

Moderátor
Fórumvezető
bioszaky írta:
Látom, többeknek is volt már nagy hypoja. Valaki tart otthon glukagon injekciót? Én egyszer vettem külföldi úthoz, de gyorsan tönkre megy hűtőben is, ezért azóta nem. Próbálta már valaki? Mi a tapasztalat?
(A glukagon a szervezet glikogén raktáraiból glükóz felszabadítását okozva szünteti meg a hypoklikémiát. Persze, a cukorbetegek - főleg a régi típusú éhezős diétán tartottaké - glikogénraktárai aligha lehetnek telítve. Főleg reggel üresek, amikor éppen hypora ébredhetünk.
Más: az üres glikogénratárak miatt hatékonyabb reggel aerob gyakorlatokkal fogyózni)

Ugye írtam a lantusos topikba, hogy volt 1 tényleg csúnya hipóm, akkor persze nem volt itthon, pedig kellett volna. Utána vettem egyet, de az nemrég megromlott, azóta nincs itthon, de fogok megint kérni receptet, mert azért szerintem kell 1 otthonra (vagy utazáshoz, mindegy).

Volt még egy csúnya hipóm (ez egy másik, nem a lantusos), akkor vadhúst sikerült ebédelnem. Szépen belaktam vele (nagyon finom volt...), majd mivel születésnap volt, ettem tortát is. Ilyenkor sűrűn mérem a cukrom. 1 órával kaja után volt 5, aztán megint 5, majd 4, majd nemsokára jött a vacsi, akkor volt 4 körül (ha jól emlékszem, kb így voltak), ettem kicsi kenyeret, közben beadtam a humalogot, a kenyérhez megfelelőt (és csodálkoztam, hogy egy ekkora ebéd után hogyan lehet ilyen alacsony a cukrom), majd 1 óra múlva hirtelen zsibbadni kezdett a szám, remegtem, elkezdtem inni cukros teát. Már megittam kb 40gr cukrot, mikor egyre rosszabbul lettem, akkor benyomtam 50 gr szőlőcukrot (úúúgy utálom) és megérkezett az éhségrohamom is, ekkor ettem csokit is meg kekszet is (összesen tartottam vagy 140gr CHnál). Már eltelt majdnem 45 perc és én már homályosan láttam, a cukrom is egyre lejjebb ment, már majdnem 2 volt (asszem a hipót 3-ról indítottam). De nem volt glukagonom (szerencsére férjem otthon volt, nem voltam egyedül). Nem tudtam mást tenni, mint szopogattam még lassan szőlőcukrot (majdnem hánytam) és várni. Úgy 1 óra múlva megállt a hipó és elindult felfelé (férjem a mentőt akarta hívni előtte). Ekkor olyan 6-8 óra telt el a vadhús fogyasztása óta. Napokig gondolkodtam, mi lehetett ez, beszéltem erről diabdokival, másokkal és a konklúzió az lett (az orvosi), hogy a vadhús annyira lassan szívódik fel, hogy amit utána ettem, az addig nem igazán szívódott fel, amíg a hús sem. Igy eshetett meg, hogy hiába ettem, nem tudott felszívódni a sok CH. Ebben az esetben (is) a glukagon TÖKÉLETES (lett volna, ha lett volna...).
És természetesen, miután kiürült a husi és elkezdett felszívódni minden, amit azóta ettem, háááát, egész éjszaka 20 fölött volt a cukrom úgy, hogy majdnem egy fél patron Humalogot beadtam, már óránként szúrtam 10 egységeket (nekem 6 egység egy vacsi). Másnap reggel normalizálódott és minden helyreállt.
Bocsi, hogy megint ennyit írtam, csak szerintem ez nagyon tanulságos. A saját tudatlanságom (hogy a vadhús így szívódik fel) miatt történt meg, na ennyit számít, ha az ember nem tud a saját betegségéről eleget. És azért ide írtam, mert ez tényleg bárkivel előfordulhat és ilyenkor a glukagon a jó megoldás, még akkor is, ha még képes enni az ember ugye.

Azt mondta nekem valaki, hogy a gyógyszertárban esetleg lehet szólni, inkább olyan glukagont adjanak, ami frisseb, tehát tovább eláll, mert mindig a régebbieket adják oda ugye, azok meg nem állnak már el sokáig.
 

Noemi

Új tag
A dokim mindig ir ki új glucagon-t ha netán lejár a szavatossági ideje,tehát nem maradok sosem nélküle,és ha csak tehetem viszem magammal. Sosem tudni mkor lesz rá szükség...Eddig szerencsére nem kellett,az 1.8-as hipómat kisebb nehézségekkel,de ki tudtam kezelni. Remélem egyhamar nem is lesz rá szükség.
[/quote]
 

bioszaky

Új tag
Milyen gyakran volt öntudatlan hypo, esetleg kóma? Nekem egyszer volt öntudatlan (mentőkre ébredtem), 1 külső segítséggel (csokival etettek meg) tértem magamhoz, 1 meg magam ébredtem fel. Ez utóbbi elég furcsa volt, mert hosszasan bolyongtam a lépcsőházban, a ház előtt (kimentem, és nem tudtam bemenni), majd a lakásban, végül rájöttem, hogy hypo, ettem és rendeződtem.
 

Beno

Új tag
Most találtam meg ezt a topikot és én vagyok rá az élő példa, hogy mindig kell otthon lenni glucagonnak. Gyerekkoromban többször is elvesztettem az eszméletem, mindig éjszaka. A szüleim nem tudtak felébreszteni, habzott a szám és dobáltam magam az ágyban. Mint tudjuk, eszméletlen embert nem szabad etetni, mert megfulladhat. Azonban én mindig hánytam utánna egy fél órával. Úgyhogy ilyenkor telefon a kórháznak, infúzió előkészít, és általában a kórházban ébredtem fel. Olyan is volt, amikor magamnál voltam és úgy adtuk be. Nem tudtam beszélni, és hiába tömtek szőlőcukorral, mézzel, körtével, keksszel, csokival, nem lettem jobban. Pedig csak 3,4-es volt a cukrom.De aztán a glucagon segített.
 

vighkata

Utolérhetetlen :) – moderátor
Beno!

Hozzád képest nekünk (nekem legalábbis) nincs is semmi bajunk. Szegény szüleid, hányszor lehetett rajtuk a frász. Neked sem lehett vidám dolog. Remélem azért már sokat javult a helyzet, és ez csak a gyerekkorra volt jellemző.

Kata
 

vighkata

Utolérhetetlen :) – moderátor
Molli!

Egészen félelmetes volt olvasni (hát még átélni) a folymatos hipodat. Azt tudtam, hogy a hús, főleg a zsírosabb késlelteti a CH felszívódását, de ez egészen extrém extrém eset.
Nekem egy pont ellentétes esetem volt, amikor a beadott inzulin nem ért fabatkát sem. Annak kórház lett vége. Mindent kihánytam, még a vizet is, és a cukrom ment fölfelé. Nekem az volt a szerencsém, hogy velem volt a fiam, az ő sulijából mentünk együtt hazafelé . Akkor már nem láttam a színeket, minden fényes és vakító volt, nehezen tudtam beszélni, és a hangok olyanok voltak, mintha tölcsérrel beszélnének a fejembe. Félúton jártunk, amikor a piros lámpánál megláttam egy mentőt. A fiam odaszaladt, és mondta, hogy engem vegyenek fel. A vizsgálatoknál kiderült, hogy gyomorszáj-gyulladásom van, és ekkor már 30,5 volt a cukrom. Mindez néhány óra leforgása alatt, ugyanis én reggel még bementem dolgozni, délután 14 órakor már a kórházban voltam.
Tudom ez sem tartozik a glukagonhoz témához, de nekem ez volt az egyetlen eset, amikor igazán meg voltam ilyedve. Szegény fiam, őt sajnáltam a legjobban. A kórházi ágyamnál alig tudta visszatartani a könnyeit, még remegett is. Azt mondta: "azt hittem elmész". Ő akkor volt 17 éves.

Kata
 

tímeácska

Őstag
Most nézem, hogy van Glucagon téma is... Nah, akkor elmesélem én is, hogy kisfiammal mik történtek, ebben a témában...
Mátém igen hajlamos volt (és ezt most le is kopogom!!!) a hypokra, még mielőtt a pumpára áttértünk volna... Kb. a majd' 3 év diab. tartam alatt vagy 25 Glucagont biztosan el kellett használnunk! Mielőtt még támadások érnének :)-)), sem inzulinozásbeli, sem étkezésbeli hibát nem találtak... Volt, hogy ténylegesen egyik pillanatról a másikra leesett a cukra akár 0,6-ra is... És sajnos, az 1 alatti cukrok voltak a jellemzőek, ha hypozott... Az esetek 90%-ban nem használt a Glucagon! Ugye ilyen kicsi gyereknél a beadható mennyiség 0,5 ml, azaz fél ampulla... Nos, volt, hogy 1 egészet azonnal beletoltunk, és fél óra múlva még egyet!!! Arra már talán-talán reagált, de akkor sem mindíg! Leginkább majd' 24 óra alatt szokott rendeződni a cukra, addig viszont szigorúan 1 közeli cukrok voltak... Rindex 10 szinte zubogni szokott a gyerekbe, úgy, hogy óránként direktbe kapta a 20%-os Glucose injekciókat... Sajnos a hypos görcsök is elég sűrűn előfordultak... Rémisztő volt!!! És ezek az állapotok kb. 2 havonta fordultak elő... De ennek már vége (REMÉLEM!!!)
 

szolnok

Új tag
Timeácska!

Nagyon sajnálom a kisgyermekedet, nem tudom igazából mikor jó a glukagon inj, mert ha nem vénába adják, akkor később hat mint a szőlőcukor. / ha van arra idő/ Mi az a Rindex 10?
 

tímeácska

Őstag
Szia Szolnok!
A Rindex 10 az egy infúziós oldat, amiben a cukor 10%... Dióhélyban... Általában a cukrosoknak elég szokott lenni a Rindex 5-is a cuk.háztartás rendezéséhez... Rindex 10-et nagyon ritkán használnak, de akkor sem diabosoknak, csak kivételes esetekben...
De Glucose 20%-ot sem sűrűn adnak ilyen kicsi gyereknek vénásan...
Hmm.. Ezen már én is elgondolkodtam, hogy mikor jó a Glucagon... Eddig nálunk (igazság szerint) soha nem jött be... De van ismerősöm, ahol a kissrácnak éjjel esett le a cukra, nem bírta megetetni/itatni, így a Glucagon mellett döntött... És jól! Kb. 20 perc múlva teljesen rendben volt a gyerek! És, ugye az anyuka azt sem felejtette el, hogy a Glucagon után (amint a beteg állapota engedi) enni kell hosszan felszívódó CH tartalmú ételt...
 

tímeácska

Őstag
Jajj, a Glucagon szavatossági idejéről csak annyit írnék, hogy NE csak a külső lejárati dátumot nézzétek!!! (Biztos a nagy számok törvénye alapján...) de mi már jártunk úgy, hogy kívülre pl. min. megőrzi: 2006.08.27., de belül a kis por injekciós üvegcsén, meg a deszt. vizes fecskendőn 2006.04.11. szerepelt... Még szerencse, hogy nem akkor vettük ezt észre, amikor épp' használni kellett volna, hanem még mérges is voltam, mert Mátém csak úgy kinyitotta a dobozt...
Azt azért hozzáteszem, akkor sincs semmi baj, ha csak lejárt szav. idejű Glucagon van nálatok, és épp' fel kell használni... Ugyanis, ártani nem árt, legfeljebb a hatásfokából veszít egy kicsit!!! (Ezt konkrétan mi is megkérdeztük, ezért merem leírni ide!)
Ugyan ez a helyzet az inzulinokkal is... Ugyanis arra is úgy van írva, hogy felhasználható: 2007/10... Nehogy már 2007. nov. 1-jén már ne lehessen felhasználni... Nem? Na, oké, én sem azt írtam, hogy a több hónapja lejárt inzulint is egész nyugodtan használjátok csak!!! Amit írtam, az a "ha már minden kötél szakad" esetekre értendő!!! :)
 

tímeácska

Őstag
Juhéjj! Végre lejárt a Glucagonunk...:) Ez azért jó hír, mert nem kellett felhasználni! Ez az első Glucagonunk, ami lejárt, és nem lejártan kaptuk... :) :)
 

Andi06

Új tag
Szia!
Párom cukorbeteg és a hétvégén volt nagy hypoja. Megijedtünk, mert rángatózott és a szája is habzott. Szóba jött az epilepszia is. Látom Te is jártál így, akkor előfordulhat ilyen hypo és nincs szó epilepsziáról??? A mentő soká ért ki, ennek elkerülése végett szeretnék magamnál tartani Glucagon-t!
A Glucagon-t csak orvos írhatja ki? Hogyan lehet megtanulni helyesen beadni?
 

tubi

Aktív tag
igen, csak az orvos, diabosnak kiírhatja, asszem, 800 ft felírással. nem epilepszia, nekem, is volt, ez már komoly hypot jelent. álmában volt? mert nekem csak álmomban és csak amikor kicsi voltam (15 éves). nem sportolt előző délután valami durvát, amit nem szokott? mérjetek pár napig éjjel is, lehet, hogy a bázist módosítani kell... a beadás nem nagy ügy, elvileg izomba, én a combomba adtam eddig vagy háromszor. csak akkor fog gyorsan hatni, ha előtte evett rendesen (ha hasmenése volt pl., akkor nem).
 

borka

Őstag
Szia!
Párom cukorbeteg és a hétvégén volt nagy hypoja. Megijedtünk, mert rángatózott és a szája is habzott. Szóba jött az epilepszia is. Látom Te is jártál így, akkor előfordulhat ilyen hypo és nincs szó epilepsziáról??? A mentő soká ért ki, ennek elkerülése végett szeretnék magamnál tartani Glucagon-t!
A Glucagon-t csak orvos írhatja ki? Hogyan lehet megtanulni helyesen beadni?

Szia Andi06 !

Ezt feltétlenül olvad el!!!!!!!!

http://www.hazipatika.com/gyogyszer...2663?HPID=C9689C69-65428EC8-3AC8E823-7C5CCE74
 
Oldal tetejére