Gyógyszer túladagolása

dg

Őstag
Velünk néhány hete történt.
Természetesen, a gyógyszerek a gyerekek számára elérhetetlen polcon vannak. De elég egy rossz mozdulat... Ez a mozdulat az enyém volt, a Rinathiol köptető szirupot nem tettem vissza azonnal a helyére, hanem a konyhapulton hagytam. Míg a nagyobbik gyerekemmel vc-t mértem, peneztünk a szobában, ezalatt a 2 perc alatta a kétéves kislányom kiment a konyhába, levette a szirupot, és megitta az egészet. Büszkén jött elém, ahogy mentem ki a konyhába, és mondta: Megittam! Mit ittál meg?! A gyógyszejet!
És láttam a rózsaszín maszatos kis száját, meg az üres üveget... Áramütés.
Azonnal felhívtam az orvosainkat, mondták, irány a kórház, gyomormosás. Hát amit éreztem?! ... Szegény kicsikém, még megvizsgálni se lehet, sikít, rugdalózik: retteg az orvosoktól. 90 ml-t ivott meg. (Az ő egyszeri adagja 2,5 ml)
Rohammentő, kórház. Azonnal konzultáltak a Heim Pál kórház toxikológiai osztályával, és HÁLA A MAGASSÁGOS ÉGNEK, azt mondták, nem kell gyomormosás, a sziruptól legfeljebb hányás, hasmenés, túlzott nyákképződés léphet fel. Minthogy teljesen jól volt, saját felelősségre hazahoztuk. Egész éjjel figyeltem. Az égvilágon semmi nem lett.
Hát... Lecke.

Egyébként épp volt bent egy másik kisgyerek is, aki viszont körömlakk lemosót ivott. Meg tegnap éjjel is volt "szerencsénk" berohanni a kórházba, másik gyerekem sikított a hasfájástól. Vakbéltől rettegtünk, de ő is hazajöhetett, vírusfertőzés. Akkor is volt benn egy kisgyerek gyomormosás miatt. Úgy látszik, gyakori, hogy beesznek, isznak a kicsik valamit.
Úgyhogy, vigyázzatok!
 

blaci

Őstag
Sziasztok!

Hááát, a fentiekhez képest az én történetem eltörpül de azért megosztom veletek. Mindenképpen tanulságos. Szóval annak idején mikor kiderült a neuropathiám a Thiogamma gyógyszert kaptam, először infúzióként kórházban később ugyanezt tablettában. A tünetek tényleg sokat javultak utána, szedtem is lelkesen. Naponta 3x1 tabletta 6 hónapig a zárójelentés szerint. Ezután sokszor éreztem rosszul magam, olyan volt mintha kezdődő hypóm lenne de vc. méréskor mindig magasabb volt az érték, olyan 5 – 6 mmol körül, meg még állandó rossz közérzet is társult hozzá. Mondtam a dokinak hogy sokszor rosszul érzem magam de nem volt használható ötlete. Az inzulin – szénhidrát jól van beállítva, a vc. megfelelő tartományban van…stb. A betegtájékoztatóban olvastam hogy a gyógyszer az inzulin vércukorcsökkentő hatását felerősítheti. Ha pedig a gyógyszer hatását túl erősnek találjuk forduljunk a kezelőorvoshoz. Ez volt az az időszakom is amikor az inzulinadagokat fokozatosan csökkenteni kellett. Gondoltam egyet és a napi 3x1 tabletta helyett csak napi egy tablettát vettem be. Ezután az állandó rosszullétek fokozatosan megszűntek. Az ajánlott napi adag egy tabletta. Azóta is szedem kúraszerűen kb. ősztől tavaszig, tapasztalatom szerint a téli időszakban fokozottabbak a tünetek. A doki szerint is a gyógyszeradag volt sok miután megbeszéltem vele a dolgot. Köszönöm hogy elolvastátok.
 

steveray

Új tag
Nekem még nem voltak ilyen gondjaim, de kérdésem lenne: mit tennétek, ha pl. inzulint adagolnátok túl? Pl. ebédnél egy közepes, montjuk 70 gr szénhidrát-tartalmú kajához elnyújtott bólusban beadjátok a kellő mennyiséget, és az ebéd vége előtt derül ki, hogy nem tudjátok befejezni a kajálást, mert menni kell dolgozni? Közben pedig mondjuk az inzulin már becsusszant???

Mi a teendő?

Szerintem a pumpát azonnal le kellene állítani, és gyors és lassú határú élelmet, mondjuk kevés mézet, kekszet kellene gyorsan elropogtatni,. De mi van, ha nincs nálad, vagy éppen olyan helyen vagy, ahol nem tudod megtenni?
 

dg

Őstag
Laci!

Még szerencse, hogy eszedbe jutott, hogy a Thiogamma lehet a ludas! A másik konzekvencia pedig az, hogy milyen fontos az önmegfigyelés, végeredményképpen az önorvoslás, önmenedzselés.
 

Zsu77

Új tag
Hát nálunk egyszer a legkisebb itta meg az avonos szemfesték-lemosót.Még nem tudta letekerni,de megoldotta:kirágta az alját és szépen kiszopogatta.Nagyon ízletes lehetett,mert mindet,az egész üveggel benyomta...Na,rohantunk a Heim Pálba.Egy éjszakát bent töltöttünk,de nem volt semmi baja sem.Mivel volt némi alkohol tartalma,útközben volt annyi,hogy a kezeit nézegette és jót mulatott a látványon...Biztos először látta őket duplán...De én nagyon elszégyeltem magam,mert az első kérdés az volt,hogy meghánytattam-e...hopp,mondom,most lehet kimossák a gyomrocskáját,nekem meg egy ilyen egyszerű megoldás nem jutott az eszembe...dehát úgy be tud pánikolni az ember,hogy csak na!Végülis nem bántották,csak bent voltunk 24 órán,ennyi!
 

dg

Őstag
A hánytatás volt az első gondolatom, de -- és milyen hülyeség? -- se az orvosok nem mondták, talán az egyiknek felvetettem, de azt mondta, nem elég, se a mentősök nem mondták, így nem próbáltam ki. Mindez valami hihetelen pánik és káosz közepette, össze-vissza telefonálgatás közben. Holott kézenfekvő! Egyébként, a kórházban nálunk is ez volt az első kérdés: volt-e hánytatás? A második pedig: ivott-e valamit utána?
 

Zsu77

Új tag
Ja.Ja.Igen.Ez volt az a két kérdés.Elég gáz helyen laktunk akkoriban,kocsi nélkül,így nekem látod az első kérdésem az volt:"jó ég,mikor fog busz indulni?"Mert az nem biztos,hogy épp volt...Meg aztán a hánytatás sem mindig jó ötlet,de ha rögtön az ivászat után van,akkor még sokat segít,de csak ha olyat ivott,aminél lehet alkalmazni.
 

vighkata

Utolérhetetlen :) – moderátor
Nekem egy sokkal szomorúbb történetem, van, szerencsére nem a fiammal, de látni is borzalmas volt.
A fiammal a Heim Pálban voltunk műtéten, és a folyosón rohangált egy 2,5 éves kissrác, orrszondával mindkét orrlyukában. Ő szegényke hipot ivott, de tetemes mennyiséget, ami végigmarta a nyelőcsövét. A borzalmas az volt (a nővérek elmondása szerint), hogy olyan súlyos volt a helyzet, hogy műtéti megoldás nem lévén, élete végéig szondával kell élnie. Csak álltam ott, és néztem ki a fejemből.
 

vighkata

Utolérhetetlen :) – moderátor
Én is hallottam már olyanról, hogy nem jó minden esetben a hánytatás. Nem tudom a az okokat, de lehet benne valami olyasmi, hogy ha már egyszer lefelé megmarta a nyelőcsövet, de nem súlyosan, akkor visszafelé a vegyszer, a gyomor sósavjával vegyítve már okozhat károkat, nagyobb marást.

Ha jól rémlik valamilyen régi info, akkor pl. gomba mérgezésnél sem hasznos minden esetben a hánytatás, persze erre nem esküdnék meg, hogy gombáról van-e szó.
 

dg

Őstag
Igazad lehet, savak esetében elég logikusnak tűnik. Valami a gombával nekem is dereng. Ha valaki tudja, írja meg legyen szíves!

Amit még a kórházban nagyon veszélyesnek említettek: az idegrendszerre ható gyógyszerek túladagolását: altatók, epilepszia elleni szerek, nyugtatók, stb...
 

vighkata

Utolérhetetlen :) – moderátor
Hát igen, azok már nem fizikai, hanem pszichés károkat okoznak, és talán visszafordíthatatlan.
 

vighkata

Utolérhetetlen :) – moderátor
Szerencsére mi átvészeltük a gyerekkort. Deni "csak" egy bélást nyelt le, de az is meglett, az az én hibám volt. Aztán egyszer a mamánál meg beletenyerelt a földre lerakott forró vasalóba. Na azt "megköszöntem" az anyósomnak, nem túl nyájasan.
 

nofre

Adminisztrátor
Fórumvezető
Egy kis leírás a mérgezésről: Mérgezések

Egyébként a főoldalról elérhető "4. fülben" az abc szerinti fórumokhoz van egy-két kapcsolódó betegségleírás...
 

vighkata

Utolérhetetlen :) – moderátor
Elolvastam a savak-lúgok mérgezést, félelmetes. Tényleg nem szabad hánytatni, mert újra felmaródást okozunk vele.
 

borka

Őstag
Igazad lehet, savak esetében elég logikusnak tűnik. Valami a gombával nekem is dereng. Ha valaki tudja, írja meg legyen szíves!

Amit még a kórházban nagyon veszélyesnek említettek: az idegrendszerre ható gyógyszerek túladagolását: altatók, epilepszia elleni szerek, nyugtatók, stb...

Sziasztok mérgezettek:roll:.
Gomba mérgezés esetén a hánytatás igen fontos:
1.A méreganyag minél előbb távozzék a gyomorból, hogy a felszívódást megelőzzük.
2. A folyadék pótlásról gondoskodni kell.
3.Adjunk orvosi szenet, minél tőbbet, mert ez megköti a toxinokat.
4. Szalicil tartalmú gyógyszerzés is segít a méregtelenítésben.
5. Mielőbbi orvosi ellátás = gyomormosás.
Sajnos a súlyosabb gomba mérgezés 6-36 óra múlva jelentkezik, amikor már kicsi az esély a páciens megmentésére. Alattomos méreg, mert a máj sejtjenek magját támadja meg és rombolja szét, ha pedig ez bekövetkezik ,szinte megállíthatalan a folyamat.
 

Zsu77

Új tag
Köszi Borka,nagyon hasznos az info,de remélem soha nem lesz rá szüksége senkinek!Mondják is,hogy a gyilkos galócát minden kirándulónak kötelessége felismerni és letiporni,nehogy valaki,aki nem ismeri begyűjtse!
 
Oldal tetejére