Hamis, egészségtelen, és jó minőségű élelmiszerek megismerésére

rgyörgy

Új tag
Hozzánk a lakótelepre rendszeresen hoznak vidékről termelők „friss” házitejet. Sikere van, végül is ez nem a XXXXX bevásárló központból van. Mi csak egyszer vettünk, pedig nagyon jó lenne, jó minőségű tejet inni. Miből lehet tudni, hogy nem jó minőségű a tej?
Hetente két alkalommal hoznak tejet, holott a teheneket naponta 2x fejik.
Nem lehet aludttejet készíteni, mert nem alszik meg, tehát tartósítják. Hasmenést okoz, /nem a tejfehérje /, mert a frissen fejt, háznál elfogyasztott tejjel ilyen probléma nincs.
Van, aki tejfelt kever a tejbe, hogy megaludjon, de az olyan is.
Milyen tapasztalatokkal rendelkeztek, milyen élelmiszerektől óvakodjunk?

<!--[if !supportEmptyParas]--> <!--[endif]--><o></o>
 

vighkata

Utolérhetetlen :) – moderátor
Amikor bejöttek divatba a reform ételek, akkor nagy slunggal ettem-vettem a barna kenyereket. Jó sok idő telt el, mire rájöttem, hogy a barna kenyér attól barna, hogy karamellt, vagy malátát kevernek bele színező anyagként. A kenyeret felvágva lehet látni a "csíkokat", ahogy keveredik a fehér liszt a színezett liszttel Azóta már én is "okosabb" vagyok, tudom, hogy mitől reform, és valóban teljes kiőrlésű a kenyér.
Aztán a napokban ért egy igencsak keserű élmény. Kedvenc pékségemben vettem egy valóban teljes kiőrlésű kenyeret. Kellően tömör volt, az illatán is érezhető volt, hogy van benne mindenféle mag, őrlemény stb. 25 dkg volt 430 Ft. tehát nem az óccsó kategória. Hanem amikor felvágtam, hát ott ékeskedett (vagy éktelenedett?!) a világosabb és sötétebb csík. 430 Ft-ért is csak egy nagy HAZUGSÁG-ot vettem? Jobb ha magam sütöm a kenyeret, de őszintén szólva, erre nem mindig van időm, és szerintem másnak sem.
 

dg

Őstag
Hát igen. Fövényi doktor le is írja mindenhol, hogy festik a barna kenyereket sok helyütt. A másik ismérve a rossz kenyérnek, mondanom se kéne, hogy másnap atomjaira esik szét.
 

dg

Őstag
A másik, bár ide csak erőltetve tartozik, tegnap a psar reklámújságjában láttam:olyan kenyérsütőgépet reklámoz, amely még diabetikus kenyeret is tud sütni! juhé! Ezzel megtévesztendő a nem szakavatottakat, azt a látszatot keltik, hogy diabetikus kenyeret csak spéci sütőben lehet előállítani, és az én rozzant tepsim erre nem jó. Pedig jó.
 

tímeácska

Őstag
Na, és mi újság a B*lero nevezetű üdítőitalporokkal?!
Finomnak finom... Én szeretem... És Mátém is... És édesítőszert tartalmaz, hozzáadott cukrot nem... 100 ml tartalmaz 0,26 g CH-t, ezzel sincs semmi probléma.
Ámde... Összetevők (Ice Tea, Lemon): citromsav, almasav, fekete tea kivonat (18,75%), maltodextrin, természetazonos aromák, édesítőszer: (aszpartám), szacharin, aceszulfám K, savanyúságot szabályozó anyag: trinatrium citrate; tapadásgátló: trikalcium foszfát és C vitamin. Fenil-analain forrás: túlzott fogyasztása hashajtó hatású.
Nos, elég bizarrúl hangzik... Definom...:rolleyes:
És, hát néha valljuk be, jól esik nem vizet inni...:rolleyes:
 

dg

Őstag
Mi is iszunk időnként, meg "előkevert" light üditőket is, sokféle van már. Naná, szertejük, mert finom, persze az üdítők, porok tele vannak aspartammal, aminek mindig is kétes volt a híre. Hát, biztos nem egészséges, de élvezzük!! :rolleyes:
 

vighkata

Utolérhetetlen :) – moderátor
Van egy adalékanyag a BHT (butil-hidroxi-toluol) (E 321). Ez az unióban, de az USA-ban is be van tiltva, kivéve a rágógumik bevonatában van engedélyezve.
Nézzétek meg, az agyon reklámozott "hű de kell neked ilyent szedni" Centrum multivitaminban is jelen van. De más termékekben is láttam már. De hogy pont egy vitaminban? Na hát többek között ezért is nem szedek én ilyeneket.
 

rgyörgy

Új tag
A másik, bár ide csak erőltetve tartozik, tegnap a psar reklámújságjában láttam:olyan kenyérsütőgépet reklámoz, amely még diabetikus kenyeret is tud sütni! juhé! Ezzel megtévesztendő a nem szakavatottakat, azt a látszatot keltik, hogy diabetikus kenyeret csak spéci sütőben lehet előállítani, és az én rozzant tepsim erre nem jó. Pedig jó.

<link rel="File-List" href="file:///C:/DOCUME%7E1/RENDSZ%7E1/LOCALS%7E1/Temp/msoclip1/01/clip_filelist.xml"><!--[if gte mso 9]><xml> <w:WordDocument> <w:View>Normal</w:View> <w:Zoom>0</w:Zoom> <w:HyphenationZone>21</w:HyphenationZone> <w:DoNotOptimizeForBrowser/> </w:WordDocument> </xml><![endif]--><style> <!-- /* Style Definitions */ p.MsoNormal, li.MsoNormal, div.MsoNormal {mso-style-parent:""; margin:0cm; margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:12.0pt; font-family:"Times New Roman"; mso-fareast-font-family:"Times New Roman";} p.MsoBodyText, li.MsoBodyText, div.MsoBodyText {margin:0cm; margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:14.0pt; mso-bidi-font-size:12.0pt; font-family:"Times New Roman"; mso-fareast-font-family:"Times New Roman";} @page Section1 {size:595.3pt 841.9pt; margin:70.85pt 70.85pt 70.85pt 70.85pt; mso-header-margin:35.4pt; mso-footer-margin:35.4pt; mso-paper-source:0;} div.Section1 {page:Section1;} --> </style> Az, hogy milyen irányba megy a jó minőségű élelmiszertermelés, beszerzési lehetőség, rajtunk is múlik, vevőkön. Saját tapasztalatból tudom, ha valami jó minőségű, ezért könnyen eladható terméket létrehoztam, azt szó szerint órákon belül már hamisították, az eredeti terméket meg igyekeztek lejáratni.
Kedves d.g. biztos vagyok benne, hogy a te „rozzant” tepsidben készült kenyér sokkal jobb minőségű, mint amit a hivatásosok készítenek.<o></o>
 

dg

Őstag
Kedves György és Tímeácska!

Köszönöm a bizalmat, sajna még sokat kell tanulnom sütögetés terén.
Node! Élelmiszerbe szennyet keverni és nagy tételben elárasztani vele a lakosságot??? Aztán meg csak egy kis irgum-burgum a felelősöknek, ha egyáltalán találnak olyat. Emlékeztek a paprika botrányra? Vagy például a kínai fokhagymától és szárazbabtól kapok kiütést.
 

rgyörgy

Új tag
Élelmiszerbe szennyet keverni és nagy tételben elárasztani vele a lakosságot??? Aztán meg csak egy kis irgum-burgum a felelősöknek, ha egyáltalán találnak olyat. Emlékeztek a paprika botrányra? Vagy például a kínai fokhagymától és szárazbabtól kapok kiütést.

<link rel="File-List" href="file:///C:/DOCUME%7E1/RENDSZ%7E1/LOCALS%7E1/Temp/msoclip1/02/clip_filelist.xml"><!--[if gte mso 9]><xml> <w:WordDocument> <w:View>Normal</w:View> <w:Zoom>0</w:Zoom> <w:HyphenationZone>21</w:HyphenationZone> <w:DoNotOptimizeForBrowser/> </w:WordDocument> </xml><![endif]--><style> <!-- /* Style Definitions */ p.MsoNormal, li.MsoNormal, div.MsoNormal {mso-style-parent:""; margin:0cm; margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:12.0pt; font-family:"Times New Roman"; mso-fareast-font-family:"Times New Roman";} p.MsoBodyText, li.MsoBodyText, div.MsoBodyText {margin:0cm; margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:14.0pt; mso-bidi-font-size:12.0pt; font-family:"Times New Roman"; mso-fareast-font-family:"Times New Roman";} @page Section1 {size:595.3pt 841.9pt; margin:70.85pt 70.85pt 70.85pt 70.85pt; mso-header-margin:35.4pt; mso-footer-margin:35.4pt; mso-paper-source:0;} div.Section1 {page:Section1;} --> </style> A paprika botrányra nagyon jól emlékszem, mármint az elsőre. A legnagyobb piacon messziről lehetet látni, az őrölt paprika lilás színű volt. Viszont a kiváló minőségű házi őrlésűt a termelők csak régi, ismerős vevőknek merték elővenni.
A lilás színű paprikát senki sem vette, annyira kirívó volt, mégis szabadon „árulták”. Átalakulóban volt a paprika piac és a hazai kistermelők piacról való kiszorítása lehetett a cél.<o>

</o>
 

vighkata

Utolérhetetlen :) – moderátor
Egyik bevásárló központban nekem is kezembe akadt a fokhagyma füzér. Rá volt írva, hogy made in csájne. Hát mi a p...-mnek hozzák Kínából, amikor itt van nekünk Makó? A makóival mit csinálnak? Eladják az ördögűzőknek?
 
C

centerem

Vendég
Sziasztok!

Én a nátrium-nitritet emlegetném, E-250 néven fut, főleg feldolgozott hústermékekhez használják tartósítószerként, mert meggátolja a Clostridium botulinum nevű baktérium elszaporodását, mely a botulizmus nevű mérgezésért felelős. Ebből a napi adag max: 0,06 mg/testsúlykg.

Az a gáz, hogy s gyomorba került nitritekből és az ottlévő fehérjékből káros nitroaminok válhatnak és ezeknek rákkeltő hatást tulajdonítanak.

Eleinte míg sosem hallottam erről, a férjemmel mindig röhögtünk, hogy a virslire meg a sült kolbászra, meg a debrecenire (ezek közül mindegyiket szeretjük) rá volt írva hogy nitrites-pácsó, tök poén név, aztán kiderült hogy ez nem is vicces...

Nálunk a megoldás az lett, hogy mindenféle más szendvicskrémet eszünk , meg megpirítok csirkét és abból csinálunk valami töttyöt.
 

vighkata

Utolérhetetlen :) – moderátor
Tényleg jó a téma.

Én régebben rendszeresen használtam a zacskós, meg kocka, izé, hát minek is nevezzem...??? ételkészítést gyorsító segédanyag időhiányos, vagy főzni nem tudó háziasszonyoknak, avagy ezzel tartjuk fent a piacgazdaság nyereségességét, de amikor jobban elolvastam, hogy miből állítják elő, préselik össze, stabilizálják, íz fokozzák, stb. hát szóval azóta szinte egyáltalán nem használom. Ebből a nátrium glutamátot emelném ki, ami azon túl, hogy egészség károsító, még a cukorszintet is emeli.
Öreganyáink mindent meg tudtak csinálni kocka és granulátum nélkül, és csak fél órával tartott tovább. Épp elég adalékanyagot és antibiotikumot eszünk, iszunk az egyéb ételekkel, legalább mi ne tegyünk bele a főzni valóba pluszként. Minek a zacskós pörköltszaft? Olaj, pirospaprika, husika, paradicsom, paprika és só kell bele, a szaft pedig a kaja mellékterméke, lesz magától.
 

vighkata

Utolérhetetlen :) – moderátor
Ezt én régebben mentettem el magamnak, akkor nem gondoltam, hogy felrakom ide, mert nem állt szándékomban senkit sem riogatni. Most, hogy már kellőképpen riadt mindenki, hát szemezgessetek.

http://www.e-szamok.hu/
 

vighkata

Utolérhetetlen :) – moderátor
Bocsi, de nem bírok magammal. Most újra megnéztem az E-321-et, , amit valamelyik előző üzimben említettem. És eszembe jutott anycikoci hozzászólása a Lantus-os topikban a lányával kapcsolatban. Ki a megmondhatója, hogy egy komoly betegség nem ezek miatt az adalékanyagok miatt alakul ki? És most szegény anyuka fut fűhöz-fához, hogy megoldást
találjon.

E-321

Butil-hidroxi-toluol, BHT

Szerep: Antioxidánsok
Hatás: allergén, immun-, máj-, pajzsmirígykárosító
A BHT csak rágóguminál engedélyezett. A rágcsálóknál részben rákkeltő, részben a rák kialakulását gátló hatást figyeltek meg. Az állatkísérletek során elváltozások jelentkeztek az immunrendszernél, a pajzsmirigyben és a májban. Mindkét anyag felhalmozódik az emberi zsírszövetben, és a magzatba is bekerülhet. Allergiát kiváltó anyag. Használatát csak néhány terméknél engedélyezik (pl. a rágóguminál).
 

dg

Őstag
Visszatérve a kínai fokhagymára, én kb bő 2 éve figyelek arra kínosan, hogy ne vegyek ilyet (ilyeneket), történt ugyanis hogy a nem épp tipp-topp polcocskámon már minden töttyedt, zöldült, szőrösödött, de a kínai fokhagyma fényesen, csillogón és épen feszített. Juj... Vajon őkelme mitől bírhatta? Lehet, hogy jobb, ha nem tudjuk.
Remélem, hogy nem csak illúzió, hogy a magyar zöldségben, gyümölcsben jobban bízom.
 
Oldal tetejére