Hipoglikémiát érzékelő kutyák a labilis diabéteszesek segítői

nofre

Adminisztrátor
Fórumvezető
Magazinunk egy korábbi számában már beszámoltunk olyan törekvésekről, hogy speciálisan trenírozott kutyák érzékelik a hipoglikémiát és időben riasztják cukorbeteg gazdáikat. Bár az ilyen kutyák tulajdonosai igen lelkesen bizonyítják a kutyák megbízhatóságát, e téren számos kérdés és kétely merült fel.

Az Oregon állambeli Portland kórházában dolgozó gyermek-diabetológus a kérdés eldöntésére nyolc 1-es típusú, hipoglikémiát érzékelő kutyával rendelkező cukorbeteget tett vizsgálata tárgyává. Minden betegre folyamatos glukózmonitort (CGM) helyezett fel, mely hipoglikémia esetén riasztott.

A vizsgálat során azt találták, hogy a kutyák átlag 3.2-szer gyakrabban riasztották a gazdit hipoglikémia alkalmából, mint amikor normálisak voltak a vércukorszintek.

hipoglikemia_kutya.jpg

Ez azt jelenti, hogy a kutyák valóban érzékelnek valamit, de hogy mit, azt eddig nem sikerült eldönteni. Mindenesetre a heti 12–16 riasztásból csupán az esetek 12%-ában állt fenn ténylegesen hipoglikémia. Amikor pedig mind a kutya, mind a CGM riasztott, a CGM riasztása az esetek 73%-ában megelőzte a kutyáét, mégpedig átlag 22 perccel. Hipoglikémia felléptekor az esetek 12%-ában a beteg érezte annak tüneteit, a kutya 19%-ban, a CGM viszont 70%-ban riasztott.

A vizsgáló véleménye szerint, bár a CGM messze a legjobb segédeszköz a hipoglikémiák észlelésére, ennek hiányában a kutya is jobb, mint a semmi.

Tudni kell, hogy a kutyák kiképzése 2.500–25.000 US dollárba kerül. A vizsgálat szerint ugyan sokkal kevésbé megbízhatóak, mint a CGM, viszont a CGM se nem meleg, se nem göndör, sőt még az arcot sem nyalja meg.

(Forrás: 76. ADA Kongresszus, New Orleans, 2016. június 11.)

Megjelent: DiabFórum magazin 2016/3. (50. oldal)
 
Oldal tetejére