Hirtelen szívhalál

nofre

Adminisztrátor
Fórumvezető
Kérésre blogból áthelyezve.

Hirtelen szívhalál és a segítségnyújtás körül kialakult káosz
4 Héttel ezelőtt 06:46, Annabella által

Mostanában főleg az elmúlt egy-két évben többször foglalkozott a köz-és a kereskedelmi média is az ún. hirtelen szívhalállal. Azt nem tudom, hogy régebben mennyi eset történt, de figyelemreméltó a statisztika a napi 60-70 emberről, aki egyik pillanatról a másikra meghal. Talán mostmár felzárkózott a téma a klasszikus, társadalmat veszélyeztető problémák köréhez, mint a dohányzás, alkoholizmus, AIDS, stb. Igazából még mindig titok övezi, hogy miért következik be, és csak akkor szerzünk róla tudomást, amikor egy focista, sportoló, vagy híres személyiség eltávozik. Na és a másik fontos felvetés, hogy általában szinte senki nem segít a bajba kerülteken, kivéve az esetben, ha véletlenül orvos van a közelben. Sajnos ez a legritkább esetben fordul elő. Azon gondolkodom, miért olyan a passzív a hozzáállás, miért hallok egymásnak ellentmondó érveket ezzel kapcsolatban. Pl. egy szakember azt mondja nyugodtan lehet végezni a mellkaskompressziót és a befúvást felváltva, amíg megérkezik a segítség (röpke 15 perc!) persze defi nélkül, mert hát az hiányzik a közterekről általában. Na és a használatára kiképzett személyzet is. De erről majd később. Visszatérve az előző gondolatmenethez, a másik szintén szakember meg azt mondja, tanfolyam nélkül még véletlenül se végezzen senki mellkaskompressziót. Na igen, akkor most mi legyen? akkor tehát segítsünk is, meg nem is? Félünk-e a következményektől, vagy eleve az ijedség miatt fordulunk el egy sérülttől, vagy attól aki rosszul érzi magát?
Ha Nektek, kedves blogírók is van hozzáfűznivalótok, véleményetek. akkor írjátok meg! Ja és ha van egy harmadik szakember, aki egységesen állást tud foglalni, az Ő véleményét is várom! Üdvözlettel Annabella
 

pusimelu

Őstag
A saját egyéni véleményemet írom le ezzel kapcsolatban.
A sportolók hirtelen szívhalálának nagyon sok oka lehet.Szerintem nagyon túl vannak hajszolva ebben a teljesítmény orientált világban.
A másik egy betegség még ha enyhe lefolyású akkor is a szervezetet megálljra kényszeríti fáradtnak érzi magát a sportoló akkor pihennie kell,de szerintem a mai világban nem tudnak.
A másik az nem biztos de az illegálisan szedett szteroidnak nem nevezhető készítmények túlzott bevitele.(Ha van ilyen akkor szerintem nem tesz jót a szervezetnek.)
A harmadik oka hogy a sportolóknak eleve kevesebb frekvencián ver a szive kb.60 körül ,de csináltam már olyan sportolónak EKG-t akinek 54 -es volt a frekvenciája magyarán egy perc alatt 54-et vert a szive, 72 helyett ami nem kóros ,de egy hirtelen ingerképzési zavar már okozhat szívmegállást.
az hogy hagyjak az út közepén bárkit meghalni és csak nézzem nálam elképzelhetetlen még ha nincs is defibrillátor vagy orvos vagy EKG a közelben.
Én már álltam meg ,és nem érzetem magam rosszul ,azért mert valakin nem segítettem,és tovább mentem.
Szerintem újraélesztésnél 2 ember kell ha van és szinkronban kéne végezni 30 kompresszíó 2 befúvás a legfrissebb infoim szerint,mert nagyon hamar elfárad az ember.
 

dg

Őstag
Ha valaki részletesen leírná, hogy hogyan zajlik egy újraélesztés (az utcai rosszullétre gondolok, mikor a segítőnek semmiféle segédeszköze nincs, csak a saját tüdejére és kezeire számíthat), azt szívesen olvasnám! Mert ahogy Meli utalt rá fentebb: van legújabb, meg még mindenféle tanács arról, hogy hogyan kell csinálni. És hogy kell csinálni?
 

christina

Őstag
A szakmában szinte évről-évre változik a protokoll ez ügyben - is.
De az én véleményem az, hogy még mindig jobb egy olyan segítségnyújtás ahol nem az előírás szerinti darabszámban történik a befújás és a mellkas nyomása, mint az -ha egyáltalán meg se próbálja az ember attól való félelmében, hogy esetleg rosszat tesz és eltöri az ember bordáját, vagy éppen nem tudja most hányszor kell befújni és mellkast nyomni és neki se áll.
 

christina

Őstag
Eszköz nélküli újraélesztés pontos menete

Lépések

1. Reagál-e a beteg? Határozottan rázza meg a beteg vállát, és hangosan kérdezze meg: "Minden rendben?"

2. Nem reagál: Hívja azonnal a mentőket (104), illetve ha van az Ön közelében valaki, akkor szólítsa meg és kérje, hogy az illető hívjon mentőt.

3. Fordítsa a beteget a hátára, biztosítson átjárható légutakat a fej hátraszegésével, és az áll megemelésével (Helyezze tenyerét a beteg homlokára, és óvatosan hajtsa hátra a beteg fejét. A másik keze mutató és középső ujjainak hegyével emelje meg az állat, ezáltal a légutak szabaddá válnak. Amennyiben gerincsérülés gyanúja felmerül, a beteg fejét ne szegje hátra, csak állát emelje fel.)

4. Tartsa a légutakat nyitva, nézze, hallgassa, érezze a légzést, maximum 10 másodpercig.

a. Nézze a mellkas légzőmozgásait.
b. Hallgassa a beteg szájánál a légzési hangjait.
c. Érezze az arcán a levegő áramlását.

5. Térdeljen a beteg mellé, helyezze egyik kezét a beteg mellkasának közepére (kb. a szegycsont alsó harmadának közepére), a másikat pedig az első fölé.

6. Helyezkedjen függőlegesen a mellkas fölé, nyújtott könyökkel nyomja össze a mellkast 4-5 cm-el; minden nyomás után engedje fel teljesen a mellkast, anélkül, hogy a kezét elvenné róla.

7. Ismételje a kompressziót (mellkasra gyakorolt nyomást) 100/ perc frekvenciával (1 perc újraélesztés alatt kb. 100 mellkas kompresszió történjen). A mellkas kompresszió és a felengedés ugyanannyi időt vegyen igénybe. A megfelelő ritmust, a lenyomás, felengedés azonos időtartamát úgy tudja a leghatékonyabban ellenőrizni, ha a mellkas kompresszió közben hangosan számol.

8. Kombinálja a mellkasi kompressziót befúvásos lélegeztetéssel. 30 kompresszió után ismét biztosítson átjárható légutakat a fej hátraszegésével és az áll megemelésével. Vegyen levegőt, majd ajkaival zárja körbe a beteg orrát. (Magyarországon a szájból orrba lélegeztetés terjedt el). 1 másodpercen át fújja a levegőt a beteg orrába. Vegyen ismét levegőt, és ismételje meg még egyszer a műveletet.

9. Ezután helyezze kezét a mellkas közepére, ismét 30 kompresszió következik. A kompresszió:befúvás aránya 30:2.

10. Addig folytassa az újraélesztést, amíg megérkezik a szakképzett segítség, és átveszi az újraélesztést.



Csak kezdd el!

1. A bajbajutottaknak sok esetben azonnali segítségre van szüksége, ezért a körülötte lévők közül igenis lennie kell legalább egy embernek, aki félelmét leküzdve az első perben elkezdi az újraélesztést.
 

Annabella

Új tag
Kedves Mindenki! Azt a kérdést feltettétek már magatoknak, hogy mi van, ha a beteg nem éli túl, és mi van, ha pl nem szakszerű volt a beavatkozás, (pl: jót akart valaki, segített, de a mellkaskompresszió közben bordát tört, és az illető elhunyt) és ezért büntetőeljárás indul a segítő ellen? Nálunk nincs az úgynevezett Jó szamaritáriánus törvény, mint az USÁ-ban, ahol ha ilyen történik, a segítőt nem hurcolják meg. A szakemberek azt vallják, persze, aki tud segíteni, tegye meg, ez idáig oké, nekem csak a írásom második felében vannak kétségeim. Amúgy köszönöm a leírást, nagyon hasznos. Annabella
 

nofre

Adminisztrátor
Fórumvezető
Azért az ember mégis inkább segít, mint bámul. Ha nem segít meghal, ha megpróbál segíteni túlélheti... Ahogy Christina írta:

Csak kezdd el!

1. A bajbajutottaknak sok esetben azonnali segítségre van szüksége, ezért a körülötte lévők közül igenis lennie kell legalább egy embernek, aki félelmét leküzdve az első perben elkezdi az újraélesztést.
 

Annabella

Új tag
Ha minden igaz, akkor szeptemberre 50 közintézményben és közterületen lesz HELP-Pont, amelybe defib. is lesz. És a gyors kommunikációt lehetővé tevő modern készülékek. Egy cég a pontok üzemeltetési területén 6 főt képez ki a használatára. Ez ugye nem egy szép álom, hanem valóság?
 

Annabella

Új tag
Igen, olvastam, köszönöm. Csak annyira hihetetlen, hogy egy cég jóvoltából ez megvalósulhat, amikor a költségvetésből sajnos nem sok jut az egészségügy fejlesztésére, és a defibeket úgy kell a lakosság 1 Ft-os adományaiból összeszedni.
 

Annabella

Új tag
Egy hír az rtlhirek.hu:
"Életmentést tanítanak Makón"

"Önkormányzati dolgozókat és pedagógusokat tanítanak az újraélesztésre Makón. Azért indították el az életmentő tanfolyamot, mert az utóbbi időben sokan haltak meg a város utcáin, mert nem volt közelben segítség és tavaly ősszel egy helyi fiatalembernek is sportolás közben szívroham okozta a halálát. Most csaknem 150 embert tanítanak meg az újraélesztésre."

És azt még hozzáteszem, hogy a Nők Lapja régebbi számában azt írta, nem drága a defibrillátor, úgy 350-600 ezer forintba kerül. Egy készülék árából sokakat képeznek ki az alapvető ismeretekre.
Szerintetek mikortól figyelt fel a média arra, hogy minél több ilyen hírt közzétegyen?
Szerintem Koló halála nagyban szerepet játszhatott benne, mert sportoló, olimpiai bajnok volt, tehát híresség is egyben, de ugyanakkor, amikor nap, mint nap 60- 70 átlagember szíve adja fel a küzdelmet, az sajnos nem kap olyan nagy figyelmet. Ennek a szomorú eseménynek köszönhetően pedig igen.


Ja és itt a szeptember, hol is vannak azok a bizonyos Help-pontok? (vagy megint korán érdeklődök)
 

Annabella

Új tag
Olvastam, hogy vizsgálattal idejében kideríthető, hogy az érintett szenvedhet-e el a közeljövőben szívhalált. Utalhat rá a szegycsonti fájdalom, légszomj, fáradékonyság, és a szívbetegségek rizikófaktorai is hozzájárulhatnak. Azokat meg általában ki lehet deríteni terheléses EKG-vel.
Tud valaki oyan esetet, amikor az UH-n nem látszik semmi, és mégis az illetőnek megáll a szíve?
 

Annabella

Új tag
A hétvégén rendezték meg a szív világnapja alkalmából A Szívünk napját.a budapesti Városligetben. Itt is, mint más egészséggel kapcsolatos rendezvényen sok-sok beteget szűrtek ki. És többek között bemutatták az újraélesztés fogásait is. Nekem (és biztos vagyok benne, nemcsak nekem)még mindig az a bajom ezzel kapcsolatban, hogy nincs egységes szabály erre vonatkozóan. A szakemberek is elvesznek az információs tengerben, ezért kardiológus orvosok, professzorok segítségével ki kellene dolgozni egy szabályt, attól kezdve nem lenne kérdés, ami most még az.
 

tímeácska

Őstag
Olvastam, hogy vizsgálattal idejében kideríthető, hogy az érintett szenvedhet-e el a közeljövőben szívhalált. Utalhat rá a szegycsonti fájdalom, légszomj, fáradékonyság, és a szívbetegségek rizikófaktorai is hozzájárulhatnak. Azokat meg általában ki lehet deríteni terheléses EKG-vel.
Tud valaki oyan esetet, amikor az UH-n nem látszik semmi, és mégis az illetőnek megáll a szíve?

Sajnos, igen, egy példával tudok szolgálni: én...
Egyébként a vezető tünet nálam a magas szívfrekvencia volt, és a halmozott extrasistolia. Se fájdalom, se légszomj, se fáradékonyság nem előzte meg a "bajt"...
De már jól vagyok (valamivel több, mint 1 év után...). Most, mióta babát várok, sajnos egyre többször érzek exrtrasistolékat, nyugalmi helyzetben is. Remélem, hogy az orvosnak igaza lesz, és ez csak a szépen lassan egyre növő bennem áramló vér mennyiségétől van, és ugye a placenta is most "aktiválódik"...
 
Oldal tetejére