Hogyan fejlődik ki a 2-es típusú diabétesz?

nofre

Adminisztrátor
Fórumvezető
Számos kísérletes és emberi megfigyelésen alapuló vizsgálat nyomán alakultak ki eddigi elképzeléseink a 2-es típusú diabétesz kifejlődésének mechanizmusáról, melyet egy új állatkísérletes vizsgálat kissé módosított.

Svéd kutatók Bilal Omar vezetésével a Lund-i Egyetemen középkorú (8 hónapos) egereken végezték vizsgálataikat az egerek élete végéig, vagyis 2 éves korukig. Zsírdús étrenden és korlátozott mozgás mellett (hasonlóan az emberi életmód torzulásához) az egereket meghizlalták, és közben tanulmányozták a szervezetükben végbemenő folyamatokat.

Azt találták, hogy a hasnyálmirigyük Langerhans-szigeteiben gyulladásos folyamatok indultak be, melyek meghatározó szerepet játszottak a szigetsejtek működési zavarának kifejlődésében. Hónapok elteltével az egerek inzulinelválasztása csökkent és kifejlődött náluk a 2-es típusú diabétesz.

Az egerek egy részének DPP-4 gátlószert, vildagliptint adagoltak, mely jelentősen csökkentette a gyulladásos folyamatok intenzitását és megakadályozta a cukorbetegség kifejlődését.

A vizsgálatok egyértelműen igazolták azt is, hogy az alacsony szénhidrát-tartalmú, zsírokban gazdag étrend cukorbetegség fokozott kockázatával jár, ezért kerülendő.

(A DPP-4 gátlók 4 fajtája hazánkban is forgalomban van és egyre szélesebb körben kerül alkalmazásra, azonban egyelőre a diabétesz megelőzése céljából nem engedélyezettek – a referáló megjegyzése)

(Forrás: Diabetologia, 2013. május online)
 

Csatolások

  • 2-es_tipusu_diabetesz.jpg
    2-es_tipusu_diabetesz.jpg
    108.3 KB · Olvasás: 363

zoltns59

Új tag
Aljas betegség a cukorbaj. Semmiféle panaszom nem volt, azért kerestem fel a Tüdőgondozót, mert egyre jobban fulladtam és nehezen mentem fel a 3. emeletre, ahol lakunk. Vért is vettek és akkor derült ki, hogy az éhgyomri vércukrom 10,0 felett van, ami persze nagyon sok. De semmilyen panaszom nem volt, ami a cukorbetegségre utalhatott volna. És ki tudja, mióta volt már ilyen magas. Most gyógyszert szedek és diétázom, ami annyit jelent, hogy minden tilos, amit eddig szívesen megettem. El vagyok keseredve nagyon.
 
Oldal tetejére