Insulinpumpa

kmolli témája a 'Inzulinpumpa' fórumban , 2006 Szeptember 1.

 1. kmolli

  kmolli Moderátor Fórumvezető

  Ez a téma a régi Insulinpumpa topik folytatása lenne...
   
 2. gy.zsolt

  gy.zsolt Új tag

  Tud valaki konkret dolgogat a Peterfy-ben folytatott uj cukormeroszerkentyuvel kapcsolatban?
   
 3. dorogimanka

  dorogimanka Új tag

  Inzulinpumpa

  Sziasztok!

  Segítséget szeretnék kérni.
  A kisfiam 5 éves, 2 éve cukorbeteg.
  Nagyon ingadozik a cukorszintje, ezért jó megoldának tűnik az
  inzulinpumpa használata.
  Két pumpa között vergődünk, az egyik az Animas, a másik
  az Accu-Chek Spirit.
  A döntés nehéz, mivel senkit sem ismerünk aki használná
  akár az egyik, akár a másik pumpát.
  Kérek mindenkit akinek van tapasztalata írjon nekem!!!!
  Köszi előre is!
   
  Bumbusli kedveli ezt.
 4. Rends

  Rends Új tag

  Kedves Dorogimanka!

  Személyes tapasztalatom nincs az inzulinpumpáról, de az egyik alkalommal amikor a kezelőorvosomnál voltam, találkoztam egy fiatalemberrel kb.20-22 éves lehetett. Gondolj bele, hogy a nyakában egy tartóban hordja a készüleket amiből egy vékony infúzióscső vezet le a hasához és oda van bekötve a tű. Nem tudom, de engem piszokul zav arna, hogy nem lehet félmeztelenül mutatkozni a 25-30 fokos kánikulában, ráadásul az Ő elmondása szeruint vigyázni kell arra, hogy ne izzadjon meg, mert a tapasz ami a tűt rögzíti elválik a testtől és akkor ki tudja mikor csúszhat ki az egész. Egy gyerek viszont úgy érzi jól magát, ha minél többet ugrálhat, játszhat, és mint tudjuk ez izzadást is okozhat, nem beszéve arról, hogy hogyan viszed majd strandra a gyermekedet, és ha kiviszed mivel magyarázod meg neki, hogy inkább ne menj a vízbe, nehogy valami baj legyen belőle. Én 5 éves korom óta kapom az inzulint, nem állítom, hogy kellemes volt kisgyerekként a szúrkálás, de kényelmesebbnek tűnik még most is mint a pumpa, bár akkor még ilyen nem volt /1957-ben /. 8 éves korom óta magamnak adom és mindigmás helyre, kar, has, comb, far.
   
 5. csrob1

  csrob1 Tag

  Re: Inzulinpumpa

  Én egy harmadik fajta pumpát használok, a Medtronicét, amivel meg vagyok elégedve. Most már forgalomban van egy korszerűbb változat is. A pumpát én abban az esetben javasolnám, ha más inzulinkezeléssel nem vagy csak nagyon nehezen lehet beállítani a kisfiadat, mivel a pumpa nagyobb odafigyelést igényel és több, akár napi 8-10 vércukormérést. Viszont sokkal rugalmasabb lehet vele a gyermek életvitele. Ajánlják gyermekeknek is, de ilyen kis korban talán olyan dolgokat is figyelembe kell venni, amit egy felnőttnél már nem annyira (pl. játék közben vagy eséskor megsérülhet a pumpa, bár elég masszív szerkezet) Mielőtt a pumpa mellett döntenétek, feltétlenül konzultáljatok valamelyik pumpacentrum orvosával is.
  A tapasztalataim a pumpával egyáltalán nem olyan szörnyűek, mint ahogy Rends szavaiból kitűnik. A pumpát nem csak nyakban lehet hordani, hanem pl. a nadrágzsebben, ahol sokkal kevésbé zavaró. Az izzadás, mozgás nekem még nem okozott gondot, a kanül 2,5 év alatt egyetlen egyszer csúszott ki, de akkor erős dörzsölés is érte. A strandon, uszodában, illetve szükség esetén a pumpát le lehet tenni, csak arra kell ügyelni, hogy max. 1,5-2 óránként be kell adni az arra az időre szükséges inzulinmennyiséget. Egyébként a vízben semmivel nagyobb baj nem lehet, mint PEN-es kezelésnél. Ha pedig esetleg vészhelyzet lenne, ami nem jellemző, akkor PENnel ugyanúgy be lehet adni az inzulint mint egyébként.
   
 6. diana1202

  diana1202 Új tag

  Sziasztok!Én másfél éve vagyok cukorbeteg,de nagyon érdekel az inzulinpumpa.Sokhelyen utána néztem már és általában pozitív tapasztalatokat hallottam.Bármilyen információ van róla én szívesen olvasom.
   
 7. suvi

  suvi Új tag

  Sziasztok!
  24éve vagyok cukorbeteg, és két éve használom a Medtronic Minimed 508-as pumpáját.
  A tapasztalatokról szeretnék írni, röviden. Engem nem zavar, h rajtam van állandóan, és az öltözködésemben sem zavar, kivéve, ha estélyi ruhát szeretnék felvenni, de akkor van "övem", vagy combfix ahová rögzíthetem. Alapjaiban véve elégedett vagyok vele. Leázni rólam, akkor ázott le, amikor nem használtam fertőtlenítő spray-t, vagy a ruhám kikezdte, és a víz folytatta munkáját. Sokkal jobb, mint szurkálni magam.
  Viszont a tapasz mostanában nagyobb, mint a belövő átmérője és minden 3. alkalommal nem tudom belőni normálisan. Ebből adódott problémám, mert a kanül nem ment be, hanem elfordult a hasam előtt és az inzulin nem jutott be.
  Vannak magas értékeim, amit sokszor nem értek. Ha elszámolom a szénhidrátot, vagy vmi ilyesmi, akkor oké, de sokszor nem találom az okot. Pumpa előtt is volt iyen érzésem, mintha vmi gátolná az inzulin felszívódását,és nem tudom mi ez.
  Zsebben hordom, vagy a derekamon, néha a combomon, máshol még nem próbáltam. A strandon sem zavart soha, rendszeresen járok úszni, olyankor adok be inzulint pennel, és semmi baj nincs.
  Más hirtelen nem jut eszembe. Köszönöm
   
 8. Rends

  Rends Új tag

  Szevasztok!

  Nem akartam senkit lebeszélni a pumpa használatáról, de nekem, ne mondja senki, hogy azzal, hogy lelehet venni a pumpát, de viszont akkor kézzel a pennel kell beadni az jobb, mint ha naponta négy alkalommal pennel adom be. Nem beszélve arról, hogy a hallomások szerint aki pumpát használ annak illik legalább naponta 8-10 alkalommal vércukrot mérni, hát ez sem kényelmesebb mint amikor naponta két alkalommal, havonta pedig egyszer 7 alkalommal kell megnézni.Most 28.-án lesz 49 éve, hogy diabos vagyok, ebből az első 2 évben kaptam 3x or a szurit, de azért, mert akkor még nem volt hosszúhatású inzulin. 1959-1986-ig napi egy alkalommal reggel, 86-tól az idén júliusig napi 2x reggel és este, július óta reggel 2 szuri, délben 1, délután 1, este szintén 1, Én ezt még mindig kényelmesebbnek tartom mint a pumpát.
   
 9. suvi

  suvi Új tag

  Ha van pumpád, ha nincs pumpád, akkor sem elég a napi kétszeri mérés.
  Én sem akarok senkit sem rá, sem lebeszélni, csak azt írtam, amit tapasztaltam. És mivel nem engedhetem meg a nyafogást, napi 16órát kell dolgoznom, ehhez viszont kell a pumpa, mert így nincs kötött étkezésem. A sima inzulinadással, jó ha közel annyi szénhidrátot eszel mindig; itt ez is szabadabb.
   
 10. Rends

  Rends Új tag

  Nem akarok vitatkozni veled, de a kezelőorvosom kéri a napi kétszeri vércukorvizsgálatot, igaz úgy, hogy mindig inzulin beadása előtt és az étkezést követő 1,5 órával később, vagyis egyik nap reggeli előtt után , másik nap ebéd előtt után stb, és havonta egyszer profilt ami a hétszeri vérvétel. Gondolom ha így kéri, és szerintem eléggé ismert a szakmában, biztosan elég ez a mérés.
   
 11. kmolli

  kmolli Moderátor Fórumvezető

  Nem lehet, hogy minimum 2x kell mérni, hogy így értette az orvos? Még az alapkönyvben, az Intenzív inzulinterápia címűben (Dr. Fövényi) is napi 4x-i az ajánlott (vagy ennél több). És szerintem még ez is kevés annak, akinek nem stabilak a cukrai (a többségünknek azért nem stabil). Ha én napi 2x mérnék, szerintem már mindenféle szövődményem lenne...
   
 12. Rends

  Rends Új tag

  Kedves Molli!

  Bárkire hivatkozz, csak a Fövényire ne, az az én szememben nem orvos, ha annak idején azt csinálom amit Ő ajánlott, lehet, hogy már nem élek és nem járom be a világot. Tudnék mesélni az Ő és a Márton prof által kidolgozott diabetologiáról,
   
 13. zsuzsa7cat

  zsuzsa7cat Új tag

  Kedves Molli!

  Bárkire hivatkozz, csak a Fövényire ne, az az én szememben nem orvos, ha annak idején azt csinálom amit Ő ajánlott, lehet, hogy már nem élek és nem járom be a világot. Tudnék mesélni az Ő és a Márton prof által kidolgozott diabetologiáról,[/quote]  Nos, én találkoztam Fövényivel és egy alkalommal többet tanultam tőle, mint addig bárki mástól. Szerintem nagyon jó orvos, és amit kitalált az igenis működik.
  Tiszteletben tartom a véleményedet, csak kíváncsi lennék, hogy miért jutottál ilyen következtetésre?
   
 14. bioszaky

  bioszaky Új tag

  OFF:
  Csak meg tudom erősíteni, hogy Fövényi jó orvos, jó ember, pedig igazán kritikus szoktam lenni. Képzi magát, nyugdíjas, de mégis szgéppel értekeli az adatokat, és figyel a betegek igényeire.
  Sajnos a legtöbb orvosról ezek nem mondhatóak el. Elképesztők miket tapasztaltam.
   
 15. SZIASZTOK!! SZÉP NAPOT!!

  Szeretnék segítséget kérni !! Ma regisztrálltam magam itt .Remélem tud v ki segíteni .
  Én 15 éve vagyok cukórbeteg . Napi 4 szer adók inzulint.Sajnós elég rosszak az értékeim . Már vannak szövődményei a cukórbetegségemnek.
  Már sokat olvastam az inzulinpumpáról és eléggé eltérő vélemények vannak.Én mégis jóbbnal gondolóm mint a pennt.
  De még igazán nem is láttam ilyent és ha volna valakinek valamiféle leírása vagy képe erről nagyon megköszönném.
  Még azt szeretném kérdezni hogy hol lehet beszerezni és mi az ára meg van e rá támogatás???
  Előre is köszönőm mindenkinek !!
  üdv.:
  Betti
   
 16. Rends

  Rends Új tag

  Kedves Zsuzsa 7 cat és Bioszaky!

  Az 1970-es évek második felében volt szerencsém találkozni a Márton doktorral és a Fövényi doktorral. Akkor még a Márton volt a főorvos és a Fövényi a beosztott. Abban az időben én a sima magyar / sertésből / készült inzulint, a kristályost és a zinkprotamint kaptam naponta egy alkalommal reggel. ők elhatározták, hogy ezt át kell állítani napi 6 alkalommal csak kristályosra / ez az inzulin a mostani Humulin R-nek felel meg /, nem tudtam meggyőzni Őket arról, hogy ilyen beállítás mellett nem lehet egy munkahelyen dolgozni. Az volt a válaszuk, hogy vagy így csinálom vagy mehetek ahova akarok, ezért nem tartom orvosnak egyiket sem. Ezek után sikerült eljutnom a Káldy Profhoz a II-es belklinikára aki érdekes módon az addigi beállításon annyit változtatott, hogy emelte a zinkinzulint és csökkentette a kristályost, majd elküldött Dr Bikics Györgyhöz, akit abban az időben a diabetesz pápájának hívtak,/ a Szabolcs utcában rendelt /. A bikics doktornak megjelentek különböző a cukorbetegséggel és annak kezelésével foglalkozó könyvek, majd miután 1980-ban hja jól emlékszem sajnos Ő meghalt, ezek után került kezembe Fövényi doktor könyve ami szóról szóra ugyanazt tartalmazta amit a Bikics már régen megírt. Ezek után gondolhatjátok miért ez a véleményem a Fövényiről. Sem emberként nem egy szuperman, sem orvosként, bár ez nem jelenti azt, hogy Ti ne bízzatok benne.
   
 17. bogácsa

  bogácsa Új tag


  szia!
  azt irod:" a tavaly kissé könnyebbé vált pumpához jutás ismét megnehezül"...mire gondoltál?
   
 18. bogácsa

  bogácsa Új tag

  de én biztos h irtam! :D
  csak pü-ben! :p
   
 19. Sziasztok !!
  Szeretném megköszönni a segítséget!! Igazán jóesett mivel már írtam más fórumokba is és semmi vállaszt nem kaptam.
  Hát ahogy olvasom eléggé húzós az ára.De ha használl és kényelmesebbé teszi az inzulinpótlást szerintem megéri.Rá fogók állni a beszerzésére.
  Tényleg nagyón köszönőm nektek !!
  Sziasztok Pussz
  BEtti
   
 20. Szivós Anna

  Szivós Anna Új tag

  Sziasztok!
  Örülök, hogy megtaláltam ezt az oldalt, 5 éves kislányom cukorbeteg, és úgy néz ki, nemsokára inzulinpumpát kap. Segítsetek nekem, és mondjátok el, kérlek, mi az előnye, és mi a nehézsége. Köszönöm.
   

Megosztás