Inzulin beadása tű nélkül? Elérhető!

nofre témája a 'Hírek' fórumban , 2018 Február 1.

nofre - 2018 Február 1, 17:32
 1. nofre

  nofre Adminisztrátor Fórumvezető

  Időről időre megjelenik valamilyen találmány, elképzelés a tűszúrás nélküli inzulin beadással kapcsolatban. Az egyik alternatíva a „nagy nyomással a bőrön átjuttatás”. Mint megtudtam ez az elv már több évtizede felmerült, de a gyakorlati kivitelezés nem sikerült, nagyjából használhatatlan készülékek voltak, és komoly szövődmények is kialakultak a használatkor.

  Éppen ezek a rossz előzmények, és a cikkben leírt új készülék itthon gyakorlatilag ismeretlen, kipróbálatlan mivolta miatt az orvosok nem tudják meggyőződéssel ajánlani. Tehát előre bocsátom, hogy mivel még nincs hosszú távú tapasztalat a használatával kapcsolatban, mindenki saját felelősségre kezdje használni, ha érdekli. A másik dolog, hogy véleményem szerint biztos, hogy nem minden bőrtípus tolerálja egyformán ezt a fajta terhelést. Na, de térjünk a tárgyra!

  2017-05_Insujet.jpg

  Egy holland cég nemrég piacra dobott egy InsuJet nevű terméket, amit direkt az inzulin tűszúrás nélküli beadására fejlesztettek ki.

  Lényege, hogy nagyon kicsi ponton (0,15 mm – ez kisebb, mint a legkisebb pentű átmérője) nagy nyomással rövid idő alatt (0,3 másodperc!) átpréseli az inzulint a bőr felső rétegein, így valós szúrás, vagyis tű nélkül jut a bőr alá. Persze csodák nincsenek, egy kis lyukat üt ez is. Az ábrán bal oldalt a tűvel, jobb oldalt az InsuJettel történő beadás látható, ahogy a bőr felső rétegei alatt az inzulin bejut.


  Látszik, hogy az Insujettel nagyobb területen oszlik el a bejutott inzulin, nagyobb felületen tud felszívódni. Ennek megfelelően némiképp módosul az inzulin felszívódása, a hatásideje is, ez gyorsulást jelent. Tehát a tűvel beadotthoz képest hamarabb kezd hatni, de hamarabb is ér véget a hatása. Néha jó, néha nem, ezzel számolni kell.

  2017-05_milang_glucose-requirement.jpg

  Használata

  Maga az eszköz egy penre hasonlít, csak vaskosabb. Egy rugó előfeszítése adja a „belövéshez” az energiát, ezt a használat előtt „fel kell húzni”, tekerni kell a felső részén pár fordulatot, amíg egy kattanás nem hallatszik. Ezután, minden beadás előtt át kell szivattyúzni a penfillből az inzulint a készülékbe, az átszívott mennyiség (+a légtelenítéshez egy kevés) lesz a beadott adag. Bonyolultnak tűnik, de pár alkalom után a 15 éves fiam nem lassabban adja be vele magának, mintha pennel tenné! És bárhol megteszi: mozgó autóban, étteremben, iskolában, ahol éppen kell. Ha meg van töltve a kívánt mennyiséggel, egy biztosító kallantyú elfordítása után, a bőrre szorosan rányomva, a tetejét benyomva egy csattanás kíséretében villámgyorsan megtörténik a beadás.

  A beadás helyén 95%-ban egy szúnyogcsípés szerű kis dudor keletkezik, a közepén egy parányi kis szúrásnyommal, amiből előfordul minimális vér szivárgás. Persze el lehet találni eret, akkor van, hogy jobban vérzik, de ez tűvel is előfordulhat... Rövid időn belül visszahúzódik a dudor, és egy pici heg marad a közepén. Képen próbálom mutatni a beadás utáni állapotot.

  2017-05_milang_DSC07415.jpg

  Összességében

  Ati fiam 9 hónapja használja, napi rendszerességgel, többnyire a napközbeni inzulinadagokat adja be ezzel. Az Ő esetében abszolút használható a rendszer. A leírás szerint bármilyen inzulin beadható vele, mi gyors hatású inzulin analóghoz használjuk, de ismerek olyat, aki a bázist is ezzel adja be.
  Kisgyerekes szülőknek lényeges: a legkisebb beadható mennyiség 4 egység, onnantól egy egységenként lehet növelni!

  Költségek

  Jelenleg csak Angliából szerezhető be, szállítással együtt 55–60 ezer Ft. A penfill adptert penfillenként kell elvileg cserélni, nagyságrendileg 2 ezer Ft körül van, a jet fejet elvileg hetente kellene az ára hasonló. Gyakorlatban jóval tovább működőképes marad mindkét alkatrész. Maga az InsuJet a leírása szerint egy bizonyos beadási darabszámig tesztelt, ez napi 4-5 beadással több mint 2 év, úgy számoltam.

  Szóval létezik, megvehető, nálunk (és akiről még tudok, hogy Magyarországon használja, szintén tizenéves gyereknél) bevált. Ismétlem azonban, hogy jelenleg nem nagyon van hosszabb távú tapasztalat a használatával kapcsolatban. Hallottam olyan véleményt, hogy a bőr szöveti károsodása elképzelhető, de az én fiamon nem tűnik károsnak.

  2017-05_milang_insujet.jpg

  Egy gyakorlatban használható eszköz, a kivitelezése profi, nem egy olcsó vacak benyomását kelti, én nem bántam meg, hogy megvettem, és a gyerekem is jobban szereti, mint a tűt!

  Milán Gábor

  Megjelent: DiabFórum magazin 2017/5. - december (29-30. oldal)
   
  borka kedveli ezt.

Hozzászólások

nofre témája a 'Hírek' fórumban , 2018 Február 1.

  1. Sutike
   Sutike
   Segitséget szeretnék kérni sajnos unokanak 1tipusu cukor betesege van 16honapos es tejesen ki vagyunk kerlek titeket segitsetek hogy ezel ugye egyut lehet élni
  2. krisz_2011
   krisz_2011
   Kedves Sütike! Sok millió ember él ezzel együtt teljes, boldog és a feltételeket betartva EGÉSZSÉGES életet. Az unokád fel fog nőni, lesz családja, gyereke és még nyugdíjas is lesz belőle. Fog enni fagyit meg csokit is (bár egyben egy egész csokitortát nem) és űrhajóson kívül minden lehet. Olvasd vissza a fórum topikjait, sok segítséget fogsz találni a mindennapokra és a kezdeti nehézségekre is. Az első görcsölések után szépen bele lehet jönni, lassan minden egyre könnyebb lesz. Fel a fejjel. Üdv, Kriszti
   Sutike kedveli ezt.
  3. Sutike
   Sutike
   Köszönöm szépen

Megosztás