Inzulin beadása tű nélkül? Elérhető!

nofre témája a 'Hírek' fórumban , 2018 Február 1.

nofre - 2018 Február 1, 17:32
 1. nofre

  nofre Adminisztrátor Fórumvezető

  Időről időre megjelenik valamilyen találmány, elképzelés a tűszúrás nélküli inzulin beadással kapcsolatban. Az egyik alternatíva a „nagy nyomással a bőrön átjuttatás”. Mint megtudtam ez az elv már több évtizede felmerült, de a gyakorlati kivitelezés nem sikerült, nagyjából használhatatlan készülékek voltak, és komoly szövődmények is kialakultak a használatkor.

  Éppen ezek a rossz előzmények, és a cikkben leírt új készülék itthon gyakorlatilag ismeretlen, kipróbálatlan mivolta miatt az orvosok nem tudják meggyőződéssel ajánlani. Tehát előre bocsátom, hogy mivel még nincs hosszú távú tapasztalat a használatával kapcsolatban, mindenki saját felelősségre kezdje használni, ha érdekli. A másik dolog, hogy véleményem szerint biztos, hogy nem minden bőrtípus tolerálja egyformán ezt a fajta terhelést. Na, de térjünk a tárgyra!

  2017-05_Insujet.jpg

  Egy holland cég nemrég piacra dobott egy InsuJet nevű terméket, amit direkt az inzulin tűszúrás nélküli beadására fejlesztettek ki.

  Lényege, hogy nagyon kicsi ponton (0,15 mm – ez kisebb, mint a legkisebb pentű átmérője) nagy nyomással rövid idő alatt (0,3 másodperc!) átpréseli az inzulint a bőr felső rétegein, így valós szúrás, vagyis tű nélkül jut a bőr alá. Persze csodák nincsenek, egy kis lyukat üt ez is. Az ábrán bal oldalt a tűvel, jobb oldalt az InsuJettel történő beadás látható, ahogy a bőr felső rétegei alatt az inzulin bejut.


  Látszik, hogy az Insujettel nagyobb területen oszlik el a bejutott inzulin, nagyobb felületen tud felszívódni. Ennek megfelelően némiképp módosul az inzulin felszívódása, a hatásideje is, ez gyorsulást jelent. Tehát a tűvel beadotthoz képest hamarabb kezd hatni, de hamarabb is ér véget a hatása. Néha jó, néha nem, ezzel számolni kell.

  2017-05_milang_glucose-requirement.jpg

  Használata

  Maga az eszköz egy penre hasonlít, csak vaskosabb. Egy rugó előfeszítése adja a „belövéshez” az energiát, ezt a használat előtt „fel kell húzni”, tekerni kell a felső részén pár fordulatot, amíg egy kattanás nem hallatszik. Ezután, minden beadás előtt át kell szivattyúzni a penfillből az inzulint a készülékbe, az átszívott mennyiség (+a légtelenítéshez egy kevés) lesz a beadott adag. Bonyolultnak tűnik, de pár alkalom után a 15 éves fiam nem lassabban adja be vele magának, mintha pennel tenné! És bárhol megteszi: mozgó autóban, étteremben, iskolában, ahol éppen kell. Ha meg van töltve a kívánt mennyiséggel, egy biztosító kallantyú elfordítása után, a bőrre szorosan rányomva, a tetejét benyomva egy csattanás kíséretében villámgyorsan megtörténik a beadás.

  A beadás helyén 95%-ban egy szúnyogcsípés szerű kis dudor keletkezik, a közepén egy parányi kis szúrásnyommal, amiből előfordul minimális vér szivárgás. Persze el lehet találni eret, akkor van, hogy jobban vérzik, de ez tűvel is előfordulhat... Rövid időn belül visszahúzódik a dudor, és egy pici heg marad a közepén. Képen próbálom mutatni a beadás utáni állapotot.

  2017-05_milang_DSC07415.jpg

  Összességében

  Ati fiam 9 hónapja használja, napi rendszerességgel, többnyire a napközbeni inzulinadagokat adja be ezzel. Az Ő esetében abszolút használható a rendszer. A leírás szerint bármilyen inzulin beadható vele, mi gyors hatású inzulin analóghoz használjuk, de ismerek olyat, aki a bázist is ezzel adja be.
  Kisgyerekes szülőknek lényeges: a legkisebb beadható mennyiség 4 egység, onnantól egy egységenként lehet növelni!

  Költségek

  Jelenleg csak Angliából szerezhető be, szállítással együtt 55–60 ezer Ft. A penfill adptert penfillenként kell elvileg cserélni, nagyságrendileg 2 ezer Ft körül van, a jet fejet elvileg hetente kellene az ára hasonló. Gyakorlatban jóval tovább működőképes marad mindkét alkatrész. Maga az InsuJet a leírása szerint egy bizonyos beadási darabszámig tesztelt, ez napi 4-5 beadással több mint 2 év, úgy számoltam.

  Szóval létezik, megvehető, nálunk (és akiről még tudok, hogy Magyarországon használja, szintén tizenéves gyereknél) bevált. Ismétlem azonban, hogy jelenleg nem nagyon van hosszabb távú tapasztalat a használatával kapcsolatban. Hallottam olyan véleményt, hogy a bőr szöveti károsodása elképzelhető, de az én fiamon nem tűnik károsnak.

  2017-05_milang_insujet.jpg

  Egy gyakorlatban használható eszköz, a kivitelezése profi, nem egy olcsó vacak benyomását kelti, én nem bántam meg, hogy megvettem, és a gyerekem is jobban szereti, mint a tűt!

  Milán Gábor

  Megjelent: DiabFórum magazin 2017/5. - december (29-30. oldal)
   
  borka kedveli ezt.

Hozzászólások

nofre témája a 'Hírek' fórumban , 2018 Február 1.

Megosztás