Inzulin-problémák

tímeácska témája a 'Általános kérdések, hozzászólások' fórumban , 2011 Május 4.

 1. tímeácska

  tímeácska Őstag

  Sejtésem szerint páran küzdnek inzulin adta problémákkal.
  Pl.:
  - testsúlynövekedés inzulinkezelés következtében
  - különböző bőrelváltozások (beadás helyén bőrszárazság, hámlás), amiket az inzulin adása okoz
  - inzulinbeadás helyén keletkező fényérzékenység ("nap-érzékenység")
  - inzulinallergia különböző megnyilvánulásai
  - egyéb tünetek, amiket az inzulinadással lehet magyarázni

  Ha tapasztaltál már ilyen, vagy bármilyen jelenséget, segítsük egymást tapasztalatcserével!
   
 2. tímeácska

  tímeácska Őstag

  Sajnos engem most az inzulin-allergia, vagy ha jobban tetszik, inzulin-érzékenység "foglalkoztat" személyes érintettség végett.
  Ha jól emlékszem, Sünike volt az, aki azért váltott inzulinpumpás kezelésre, mert Ő is ezzel a problémával találkozott! Sünike! Jól emlékszem? Ha igen, kérlek, írjál róla bővebben! Miben nyilvánult meg, milyen inzulin-ok mellett, és mindenről, ami ezzel a témával kapcsolatos!
  Ha mégsem Neked volt Sünike ilyen problémád, akkor bocsi, tudod, öregszem... :D
   
 3. tímeácska

  tímeácska Őstag

  A nemkívánatos gyógyszerhatások főleg fiatalokban és középkorúakban jelentkeznek, és kétszer olyan gyakoriak nőkben, mint férfiakban. Az antibiotikumokra való érzékenységnek bizonyítottan van örökletes komponense, pl. a szulfonamid-típusú antibiotikumokra inkább érzékenyek azok, akik ezeket a szereket lassabban hatástalanítják (úgynevezett lassú N-acetiláló fenotípus). Az aszpirinre és az inzulinra való allergia valószínűsége is függ a genetikai háttértől; a HLA nevű, nagy egyedi változatosságot mutató fehérje egyes variánsait hordozók hajlamosabbak ezekre a reakciókra.
  Általánosságban szólva, a gyógyszerek közül azok hajlamosak inkább allergiát kiváltani, amelyek úgynevezett hapténként viselkednek, tehát a szervezet saját fehérjéivel testidegen komplexeket hoznak létre, vagy amelyek önmagukban is elég nagyok ahhoz, hogy az immunrendszert aktiválják (pl. inzulin).
   
 4. vighkata

  vighkata Utolérhetetlen :) – moderátor

  Igen, Sünike is, de ha jól emlékszem, Papucska is panaszkodott valamelyik inzulinra, hogy csípi, viszket, pirosodik a beadás helyén.
  Papucska, te is léccike súgjál nekünk, hogy melyik inzulin volt, és milyen beadási módok mellett.
   
 5. tímeácska

  tímeácska Őstag

  "Allergiás reakciók: ritkán (általában állati inzulin alkalmazásakor, ami ma már igen ritka) felléphet allergiás reakció is fájdalommal és égő érzéssel, melyet aztán az injekció helyén pár órán keresztül bőrpír, viszketés és duzzanat követ. Napjainkban ennek elkerülésére minden új beteg nem állati hanem géntechnológiával az inzulin termelésére beprogramozott E.coli nevű baktériummal vagy az ugyancsak e célra programozott sütőélesztővel állítják elő."

  Hát, ez nem jött be nálam...
   
 6. sünike

  sünike Új tag

  Itt vagyok!:)
  Maximálisan jól tecccik emlékezni!...volt biza...az a...izééé...allergia...:rolleyes:...úúúúúgy úúúúútáltam!
  Az összes bázis inzulinra ugyanazt az allergiás reakciót produkáltam,:)!!!
  Konkrétan: kontrolálhatatlan, vízszerű hasmenést!!!:(:(:(
  Sünike;)...aki, nállam "csak" eze tünete volt az allergiának!
  Ui.:...csammog mán a cucc, holnap mán repül is visznya a galamb! :)
   
 7. tímeácska

  tímeácska Őstag

  Köszönöm szépen az infót!
  Azt az infót is!
  Meg minden infót!
  :D
   
 8. vighkata

  vighkata Utolérhetetlen :) – moderátor

  Nna, amikor én olvastam a zinzulin összetevőit, és az általuk kialakulHATÓ reakciókat, akkor igencsak elszörnyülködtem. Addig aszittem a patronban csak víz és inzulin van és némi egyéb hordozó anyag, amik szükségesek, mivel a az inzulin kinetikáját leginkább az láncok aminosav cserélgetésével változtatják meg. Persze így, ahogy visszaemlékszem, a hatástartam nyújtását, rövidítését már a hordozóanyagokkal (is) érik el. Ezek közül vagy/lehetsz allergiás valamelyikre, vagy többre. Az, hogy eddig jól bírtad a böködést, az immunrendszerben történhetett valami, ami miatt most nem tolerálod.
   
 9. tímeácska

  tímeácska Őstag

  Sikerült kideríteni, hogy a bázis inzulinok melyik komponensére produkáltad a tüneteket? Hogy melyik volt a bűnös?
   
 10. tímeácska

  tímeácska Őstag

  Igazából, úgy van a dolog, hogy ha minél tovább használja valaki a - végül is mégiscsak - testidegen anyagot, akkor nagyobb az esélye az allergia kialakulásának... Főleg, ha injekció formájában kapja az ember... Ráadásul ha van "hajlama" is az egyénnek... Hajlamról nem tudtam, a fémen kívül semmi nem okoz kiütést... De néha az is éppen kellemesen meg tudja keseríteni az ember közérzetét - pl. farmer szegecse egész nap irritál(hat), ami frankón bír viszketni... :mad:
   
 11. vighkata

  vighkata Utolérhetetlen :) – moderátor

  Nah, a farmer szegecse, meg a zegyéb fém cuccal már találkoztam. Ez oké is, mert ezt ki tudom iktatni. Másik gatyó, másik óraszíj, másik akármi, de te mit csinálsz, ha az inzulin olyan összetevőjére vagy érzékeny, ami mindegyik inzulinban benne van? :o
   
 12. tímeácska

  tímeácska Őstag

  Na, még egy érdekesség: nem azonnal lesznek a csúúúnya piros és hatalmas foltok az inzulinbeadás helyén, hanem másnapra lobosodnak be! De akkor az összes, előző nap beadásra került inzulin helye vörösödik - ez összesen min. 5 helyet jelent... :o
   
 13. kmolli

  kmolli Moderátor Fórumvezető

  Ide válaszolok neked a Levemir topik után.

  Először is sajnálom a pumpát (nem nagyon van-volt időm fórumozni, bocsánat). Én magamat is sajnálom, mert le kellett tennem a kanül miatt :D Másodszor pedig biztatni jöttem :D
  Ha már régóta befejezted a szoptatást, akkor javulni fognak a lilulások :D Szoptatsz még egyáltalán? Nekem fél-1 év múlva a szopi abbahagyása után állt helyre minden szövetem. Nem mondom, hogy nem lilulok, mindig is lilulós voltam, de lényegesen jobb a helyzet azóta!!!! Az első terhességem elejétől a második gyermekem szoptatása utáni fél-1 évig majd' megőrültem a lilulásoktól, vérzésektől.
  És a másik, hogy a szoptatás-terhesség utáni állapot is kihozhatott belőled egy ilyen allergiát, ami szintén valszeg helyre fog állni, ha elég idő eltelik a szopi után. Nekem ezek jutottak az eszembe...
  Milyen tűt használsz?
   
 14. tímeácska

  tímeácska Őstag

  Már nem szopizik Bogim, de anyatejet még kap! :D
  Hát, én is abban bízik, hogy javulni fog a helyzet... Egyébként azon agyalok, ha hosszabb távon fennáll az allergia, akkor inkább pumpával foltosodjak, ott - elvileg - kevesebb terület lesz érintett, mint így a napi 5-6 szúrással!
  NovoFine 31G tűket nyüstölök. Vagyis, azok nyüstölnek engem...:)
   
 15. pusimelu

  pusimelu Őstag

  Igen a Lantusra voltam nem biztos hogy allergiás csípett meg viszketett a beadás helyén egyéb nem volt.
  Ami engem most aggaszt hogy híztam vgay 2 kilót mióta Novorapid inzulinon vagyok kb. 1,5 hónapja.Remélem elmúlik a hűtőkievési kényszerem!
   
 16. vighkata

  vighkata Utolérhetetlen :) – moderátor

  Hűtőkievés???? :o Én lassan már a kukából is visszaszedem a rágni valókat :dr_104:. Én 5 kg-t híztam, pedig nem váltottam inzulint. A talira úgy fogok begurulni, mint egy pöttyöslabda :dr_333:.
  Maci, érezd magad fenyegetve, lassan utolérlek :dr_31:.
   
 17. pusimelu

  pusimelu Őstag

  Most 61-62 kg vagyok ami tavalyhoz képest 5 kg ami kellett!
  Én végre nem fogok zörögni!
   
 18. tímeácska

  tímeácska Őstag

  Én is ezen a véleményen vagyok! ;)
   
 19. tímeácska

  tímeácska Őstag

  Szóval semmi pirosodás, foltosodás nem volt... Köszönöm a választ!
   
 20. napocska

  napocska Őstag

  Te hogy vagy, múlnak a foltok?
   

Megosztás