Inzulincsomó(k)

infopeti témája a 'Inzulinok' fórumban , 2008 Október 9.

?

Van Önnek inzulincsomója??

 1. Van,sajnos!

  14 szavazat
  53.8%
 2. Nincs,hála isten!

  12 szavazat
  46.2%
 1. infopeti

  infopeti Új tag

  Sziasztok!

  Lehet érdemes egy ilyen topikot nyitni,hogy mindenki elmondhassa az ötleteit ezzel a dologgal kapcsolatba.
  Nekem van a hasamba és a lábaimba is inzulincsomó. Tudna valaki segíteni,milyen módon szabadulhatnék meg tőlük. Mondja el bárki a történetét,vagy,hogy van-e neki és ha tudunk akkor segítünk neki megoldani a problémáját!
   
 2. dg

  dg Őstag

  Szia Peti!

  Mondjuk nekem a kislányom diabos és nem én magam, és ő még mindössze csak alig több, mint 2 éve, de azért annyit elmondok, hogy nekem is nagy félelmem az inzulincsomó kialakulása. Egyelőre nincs, és igyekszem megfogadni minden tanácsot annak érdekében, hogy ne is legyen: így 3-5 havonta váltok a testtájak között, ill azonos részen igyekszem egymástól távol adni az inzulint, hogy addig is az előző napi terület pihenjen egy picit.

  Egyben az is érdekelne, hogy mi a tapasztalat az "öreg rókáknál": évtizedekben gondolkodva elkerülhető egyáltalán az inzulin csomó? Vagy lehet arra készülni, hogy előbb vagy utóbb mindenkit utolér??
   
 3. gabibaba

  gabibaba Aktív tag

  Gábornak 2 hónap alatt sikerült a karját tönkrecsomóznia :oops:, mert mi ugyan nézegettük, de azt hittük, a csomó az szó szerint csomó (no comment). A drnő akkor Medhirud kenőcsöt javallotta, mi azt használjuk a vadgesztenyekrémmel és a Liotonnal felváltva.
   
 4. pumpás

  pumpás Őstag

  Lekopogjam hogy nekem 20 év diabétesz utánn sincsenek csomóim.De nem is szeretném ha lennének!Pedig 19 évig pennel szurkáltam magam.
   
 5. rgyörgy

  rgyörgy Új tag

  Volt, de felszívódott.
   
 6. gabibaba

  gabibaba Aktív tag

  Írhatok én ilyen kenőcsneveket?

  Ja, és ezeket nem csak kenni, hanem belemasszírozni kell.
  Így 8 hónap után már használja a karját újra, de pl. a bal ma sem 100-as.
   
 7. dg

  dg Őstag


  Jó, akkor homályosítsatok fel, mert mint kezdő, én is egy kitapintható csomónak, göbnek képzelem el.
  Nem az??:confused:
   
 8. pumpás

  pumpás Őstag

  A Liotont és a Körömvirág krémet tudom ajánlani én is!
   
 9. dg

  dg Őstag


  Igen hálás lennék, ha arról is írnál, hogy ezt hogy érted el? Szívesen veszek bármi tanácsot én is, nem csak Peti!
   
 10. pumpás

  pumpás Őstag

  De bizony az az.
   
 11. gabibaba

  gabibaba Aktív tag

  Mi is annak képzeltük :(
  Gáboré olyan volt, mintha meg lenne lágyulva a hús. Látásra olyan, mintha kicsi háj lenne, de ha végighúzod rajta a kezed, olyan 'löttyedt'.
   
 12. pumpás

  pumpás Őstag

  Még penes koromban is ugy tanitottak hogy változtassam a beadási helyeket minden beadásnál.Nem volt olyan nap hogy kétszer szurtam volna ugyan arra a helyre.Amai napig sem teszek szereléketugyan oda minden 4 csere esik csak oda.Hát röviden és tömören ennyi!
   
 13. dg

  dg Őstag


  Hát, nem vagy szószátyár! :mrgreen:

  De ezt most úgy értsem, hogy pl a combodon araszolgattál jobbra-balra? Vagy úgy, hogy egyik nap kar, másik nap comb, harmadik nap popó?
   
 14. pumpás

  pumpás Őstag

  Minden beadásnál máshova.PL reggel jobb kar, balkar délben comb este comb has igy csináltam.
   
 15. gabibaba

  gabibaba Aktív tag

  Tanították:
  Egyik nap reggel bal kar, dél bal comb, este bal has, másnap ue. jobb oldalon. DE. Ennek mondott ellen (nálunk) az a tanítás, hogy 10 felett csak has esetleg kar. Tekintettel gyönyörű első eredményeinkre a combja tök kimaradt, csak párszor adott oda és akkor is azért, nehogy baj legyen :).
  És bár hetente jártunk kontrollra és kéthetente megnézték a beadási helyeket, nem vevődött észre, csak mikor befektették a kórházba másodszor és másik doki nézett rá.
   
 16. dg

  dg Őstag

  Akkor kérdezek tovább...

  Én ugy tanultam (tanítottak), hogy az azonos hatástartamú inzulinokat azonos helyre kell beadni, mert az egyes testtájékokról nem azonos a felszívódási sebesség, és az össze-vissza beadás labilitást eredményezhet. Aztán persze egy bizonyos idő után lehet cserélni, de nem naponta.

  Akkor? Ez nem feltétlenül így van? Vagy már megint az ország egyik felén ezt tanítják, máshol meg azt??
   
 17. pumpás

  pumpás Őstag

  Nekem soha nem is nézték kórházba.Hanem Holland diabosokkal nyaraltunk Nyiegyházán és ök viszgáltak át tetötöl talpig.De ők is megdicsértek .
   
 18. pumpás

  pumpás Őstag

  Hogy semmi szövődményem nincsen ilyen téren.
   
 19. Zsu77

  Zsu77 Új tag

  Idézem:
  "A bőr,a zsírszövet és az izom épségének megőrzése érdekében fontos,hogy minden injekciót más területre adjon.Ezt hívják az injekciós helyek váltogatásának,ami azt jelenti,hogy a az injekciókat szabályos rendszer szerint haladva minden alkalommal máshova adja.Többféle rendszer használatos,de a cél mindig az,hogy az összes felület minden egyes injekciózási helyét ki kell használni.Ezt követve,egy-egy hely nem kerül sorra túlságosan gyakran.Ha túl gyakran használ egy helyet,a szövetek károsodhatnak,ami az inzulinfelszívódás romlásához vagy megváltozásához vezethet.
  -az adott terület minden egyes injekciós helyét használja,mielőtt újabb felületet vesz igénybe.Ez abban is segít,hogy vércukorszintje egyenletesebben alakuljon.
  -Ha egynél több injekciót ad naponta,minden alkalommal más területre adja.
  -A terület egyik sarkáról indulva lefelé,vagy vízszintesen szabályszerűen haladjon az egyes injekciók beadásakor.
  -Ha egy terület valamennyi injekciózási helyét használta már,akkor új területen folytassa az injekciózást.
  Az inzulin felszívódása
  Vannak olyan területek,ahonnan az inzulin gyorsabban jut a véráramba,mint máshonnan.Ezért vércukra magasabb vagy alacsonyabb lehet attól függően,hogy melyik területet használja.Esetenként aszerint választhatja meg a beadás helyét,hogy az adott területről mennyire gyorsan vagy lassan szívódik fel az inzulin.Például,ha az injekció után rövid időn belül enni fog,akkor a has bőre alá adja az inzulint.A lefekvés előtt alkalmazott közepes hatástartalmú N inzulint célszerűbb a tomporba vagy a combba adni.
  Az inzulin felszívódása
  -leggyorsabb a hasfalból
  -kicsit lassabb a karokból
  -még lassabb a combból
  -leglassabb a tomporból.
  Az inzulin felszívódását befolyásolja a mozgás is,intenzív mozgás esetén gyorsabb."

  :)
   
 20. gabibaba

  gabibaba Aktív tag

  A bázist farba kötelező, de a többire nem mondták, hogy mikor hová, azaz csak értéktől függőre. Kihangsúlyozták pl. hogy hipoközeli értéknél vagy hiponál csak comb lehet, magasnál (15 fölött) csak has és ehhez jöttek a várakozási idők 5-50 percig.
   

Megosztás