Különböző a glükóz és a fruktóz anyagcsere hatása

nofre

Adminisztrátor
Fórumvezető
Hónapról-hónapra jelennek meg szakcikkek a fruktóz kedvezőtlen hatásairól. Az Oregon állambeli Yale egyetem kutatói Robert Sherwin vezetésével egy ún. funkcionális mágneses rezonancia agyi vizsgálat (fMRI) keretében a kétféle cukormolekula egymástól eltérő hatásairól számolnak be.

Azt találták, hogy a glükózzal édesített folyadék fogyasztása nyomán csökken a hipotalamuszban a vér áramlási sebessége, míg a fruktózzal édesített folyadék megivását követően az áramlás nő. A glükóz az agy más területein, melyek az étvágyat szabályozzák, csökkenti a sejtek aktivitását, míg a fruktóznak ilyen irányú hatásai nincsenek.

fructose.jpg


A vizsgálók arra a következtetésre jutottak, hogy a fruktóz fogyasztása növelheti az étvágyat és ezáltal a táplálék felvételét. Jól ismert, hogy a fruktóz fogyasztása az Egyesült Államokban 10 év alatt kb. 300-szorosára nőtt, ezzel párhuzamosan tovább növekszik a kövérek és elhízottak száma, bár az ok-okozati összefüggés nem bizonyított. Egyébként más vizsgálatok szerint a glükóz fokozza az inzulin és a GLP-1 bélhormon elválasztását, míg a fruktóz ilyen irányú hatással nem rendelkezik.

Az fMRI vizsgálatban 20 egészséges személy vett részt, akik szubjektíve beszámoltak arról is, hogy a glükózfogyasztás fokozta a telítettségérzésüket, míg a fruktóz fogyasztás esetén ezt nem tapasztalták.

Természetesen ezen vizsgálatokból messzemenő következtetéseket nem lehet levonni, mivel a táplálékfelvételt ugyan az étvágy szabályozza, de a folyadék fogyasztását (tartalmazzon bár cukrot – mely egy molekula glükózból és egy molekula fruktózból áll – tisztán glükózt vagy tisztán fruktózt) a szomjúság határozza meg.

(Az mindenesetre kijelenthető, hogy a túlzott fruktóz fogyasztás nem kívánatos, ital ízesítésére nem javasolható és csupán sütemények esetenkénti készítésére ajánlható – a referáló megjegyzése).

Forrás: JAMA 2013. január 2.
 

Munyicica

Új tag
Sziasztok!
Valaki nem tud segíteni, nem tudom, hol kérdezhetném meg, hogy ha alacsony GI-jű szénhidrátot eszünk, pl. barnarizs, száraz hüvelyesek, ezeknek alacsonyabb is az inzulinigénye is, attól, mert alacsonyabb a GI-jük?
Köszi, irányítsatok már el, mert még új vagyok itt.
 

poe

Őstag
Talán itt:
http://diabforum.hu/temak/ch-számláló-segítség.2678/page-3#post-90718
Egyébként ezt ki kell tapasztalni. Az alacsonyabb GI ugye alapvetően azt jelenti, hogy lassabban szívódik fel a CH, ezt kell összhangba hozni az inzulin felszívódással, Szóval lehet hogy nem kevesebb kell, hanem hosszabban elhúzódó (kombinált bólus). Már ha pumpás vagy. Ha nem, és 3+4 órával kaja után felmegy a vércukorszinted, a több inzulin pedig lenyomja hipóba, akkor játszhatsz a beadás idejével (kaja közben, vagy utána). Vagy két adagban adod be az inzulint.
Nagyon fontos egyébként az inzulin típusa is, illetve az is, hogy mit eszel/iszol még mellé.
Próbálkozni kell. :)
 

Munyicica

Új tag
Aha, értem, köszönöm szépen. Sokat segítettél, lehet, még ott is megkérdem. És még annyit, hogy az tényleg csökkenti egy étel átlagos GI-jét, ha eszünk mellé zsiradékot, fehérjét, rostot? Pl. maradjunk a barnarizsnél, ha üresen eszem, gyorsabban felszívódik, de ha mondjuk zsírral van párolva és eszek mellé húst,akkor lassabban? Ettől még nem kevesebb inzulin kell, hanem ugyanannyi, csak hosszabban elhúzódó, ugye? (persze igen, tapasztalat)
 

krisz_2011

Aktív tag
Munyicica, ezt is ki kell tapasztalni, de pont a zsír okozhat érdekes problémát. Pl. szalonnasütéskor kicsit több zsír lecsusszant az elején, a hozzá és utána evett szénhidráthoz lett az inzulin lőve. (Még penes időszakban történt.) A gyerek cukra leesett, mivel a zsír nem engedte felszívódni a ch-t. Ezt plusz ch-val igyekeztünk ellensúlyozni, aminek az lett a vége, hogy amint a zsír felszívódott, a cukra felugrott az egekbe...
Jó vadpörköltnél galuskával szinté előfordult, hogy evés után jó volt a cukra, később ment fel alaposan. Fagyinál viszont érdemes a tejszínest és nem a vizeset választani, mert itt a zsírosabb alap lassítja a ch felszívódását.
Krumplinál, rizsnél, ha zöldséget, savanyúságot, káposztát eszik mellé, nem viszi fel annyira a cukrát, de ez is egyéni kísérletezgetést igényel. Azért a rostok biztos, hogy segítenek.
Minél pürésebben készíted el pl. a krumplit, annál gyorsabban szívódik fel, így annál gyorsabban emeli a cukrodat.
Ha visszanézed a régebbi bejegyzéseket, sok hasznos infót találhatsz a fórumon.
 

Munyicica

Új tag
Krisz, nagyon szépen köszönöm, annyira rendesek vagytok, szóval a zsír, rost, savanyú mindenképpen lassítja a felszívódást, de az inzulinszükségletet nem csökkenti. Jól értem, ugye?
Sajnos elég sok mindent pürésítenem kell, (nehéz rágás, gyomorproblémák) még gyümölcsöt, főzeléket is, ez mindenképp rossz, ettől magasabb lehet az inzulinszükséglet?
Igen, majd olvasgatom a fórumot, nagyon örülök, hogy idetaláltam :hurra:
 
Oldal tetejére