Kipróbált édesség receptek

vighkata

Utolérhetetlen :) – moderátor
Tulajdonképpen nem sokat vacakolok a rumos eltevésben. Finom, jó minőségű aszalványokat teszek el rumban, és azokat inkább csak akkor veszem elő, ha valamilyen olyan édességet készitek, amibe való. Tehát nem önmagában eszem, mint befőtt. Persze mielőtt felhasználom, természetesen meg kell kóstolni :hurra::dr_31:, az mégsem járja, hogy a sütit rontsam el, ha gáz van valamelyikkel. :rohog: Már az illata is ütős, amikor felbontom az üveget.
 

szandimon

Új tag
nem! és tudod miért mert amíg a mesterséges édesítők ilyen árban vannak nem tehetem meg,hogy 18 üveg lekvárt főzzek kb.6-7 kg édeítővel!
Kedves Bogesz! Nem akartalak megbántani. Hány literes üvegekbe rakod a lekvárt, ha ennyi kg édesítőt raksz bele? Én fruktózzal csinálom, kb. 6 kg gyümölcshöz teszek 1 kg fruktózt, az nem egy ökör ára.
 

lizzi

Őstag
Sziasztok!
Eltevős időszak van, életem első cukormentes eltevőse. Kapok sárgabarackot, DE!! lekvárnak hogyan tegyem el? És szerintetek a nádcukor jobb-e, mint a fruktóz? Azzal lehet eltenni a barackot?
Várom válaszotokat!
Marcsi!én évek óta teszek el dolgokat édesítővel.Idén először vettem nyírfacukrot elég elfogadható áron(2700 ft/kg.),mert arra gondoltam ,hogy ha ezt megveszem ennyiért akkor is jobban jövök ki mintha az üzletből vennék diétás lekvárt 500-700 ft/üveg áron,és ebben nincs tartósítószer meg minden más cucc és ki tudja mennyi gyümölcscukor!!!ez azért nem mindegy és még finom is lesz:) szóval a lekvárokat vegyesen főztem kevés gyümölcscukor és picit több nyírfacukor keverékkel,tartósítószer nélkül(csak simán fejre állítom pár percre miután a forró üvegekbe teszem a forró lekvárt és lezárom)és eddig nem romlott még meg 1 sem!
Én régen lekvárokat tettem el folyékony édesítővel és tablettás édesítőkkel is csak azzal nem sűrűsödik be és nem olyan finom...
 

lizzi

Őstag
Poe!te bírod enni a nádcukrot vagy barnacukrot?(már nem emlékszem mit tettél a bulgurba:) )a cukrod hogyan reagál rá?
 

poe

Őstag
Nádcukor volt (barnának írtam, de hát ez is barna). Ha jól sáfárkodom vele, akkor igen. Egyrészt keveset tettem bele és a bulgur GI-je 50 körüli, másrészt előtte grillkolbászt és salátát vacsoráltam. ;)
 

tímeácska

Őstag
Itt is megkérdezem:
Próbálta/használta már valaki a tejcukrot édesítésre? Milyen tapasztalataitok vannak róla?
Nekem van itthon, de egyelőre - Bogim miatt - még nem mertem kipróbálni, vagyis, a totálé újat, ismeretlent nem most szeretném kipróbálni, addig, amíg nincs valakinek valami infója, ami valami alapot adna a tejcukor vércukorra történő hatásáról!
Annyi tuti, hogy a tejcukornak (por alakú) 99,5 g CH tartalma van 100 grammban, tehát gyakorlatilag ugyan olyan CH-al rendelkezik, mint a kristálycukor (99,9 g CH/100 g). A fruktóznak is 100 g Ch/100 g, és a glükóznak is... Tehát a tejcukrot illetően a lényeg a felszívódáson van...
 

vighkata

Utolérhetetlen :) – moderátor
.... a hangsúly, csak becacált a kölök, vagy jött az postás, esetleg egurúttak a gyöngyök.....:rohog:
Szóval GI.....:dr_31:
 

tubi

Aktív tag
sziasztok!
Bocsánat, ha már volt szó róla, rémlik, hogy olvastam itt valahol iylesmit...
bár a cukros fiam (2 éves) egyelőre nem nagy édességkedvelő (eddig sem tettem semmi kajájába cukrot, vagy cukorhelyettesítőt), de szeretném tudni, hogyan és mivel tudok sütni-főzni neki és hogyan kell vele számolni. Azok a természetes és mesterséges édesítők is érdekelnek, amiket nem főzéshez használunk, hanem kész élelmiszerekben benne vannak. Szóval vmi olyan összefoglalót, leginkább egy táblázatot keresek, amikben szerepel lehetőleg minden Magyaro-n hozzáférhető cukorhelyettesítő, a CH-tartalmuk, GI-jük és hogy lehet-e vele sütni-főzni. Tudtok ilyet? Előre is köszi!!!
 

kmolli

Moderátor
Fórumvezető
Tubi, nem tudok táblázatot, csak azt szeretném mondani, hogy a nyírfacukor (xilyt) (vagy xylit :)) (vagy xukor) abszolút alkalmas sütésre is, nyersen is (mint kristálycukor) és alig számolom, mert alacsony a GI-je (konkrétan 7... mintha semmit nem ennék). Ezt 2 éveseknek is ajánlják, nézz utána!
Ezt szoktam készíteni, kb semmi CH nincs benne:
- 1 bögre mák
- 1 bögre darált mandula
- 2-3 tojás (amennyit felvesz, látni fogod, már nem emlékszem rá...)
- 3ek nyírfacukor (ja, édesebb kicsit, mint a cukor)
- 1kk sütőpor
- fél bögre kókuszreszelék
- aki akar, tehet bele mazsolát vagy én pl aszalt áfonyát tettem bele, de nélküle is finom
Ezt mind összekeverem, sütőbe teszem, kb fél óra (175 fokon), tűpróbával nézem.

Hát, kb 5 perc alatt a sütőbe kerül, mosogatni is alig kell :) (sütőpapíros tepsibe szoktam tenni) És lehet belőle enni rendesen... cukormentes lekvárt szoktam a tetejére tenni.
Van még ilyen majdnem ch mentes süti receptem, ha érdekel.
 

kmolli

Moderátor
Fórumvezető
Darálva ehet mandulát a 2 éves, nem az allergenizáló hatása miatt nem szabad nekik enni, hanem, mert félrenyelik egyben. Kókuszreszeléket is ehetnek, az nem allergén, 2 évesen már mákot is lehet enni.
 

tubi

Aktív tag
köszi a receptet, Molli :) szereti a mákot, diót darálva Ricsi, a Lipóti kalácsait szokta enni :) szóval sztem imádni fogja ezt is :) Gábor meg mákimádó, szóval jó lesz nagyon :) akkor azt mondod, a többivel nem is érdemes foglalkozni, vegyünk xylitet anyósnak és kész? akkor ennek nincs CH-tartalma? vagy van, de lassú?
 

kmolli

Moderátor
Fórumvezető
van ch tartalma, de lassú. Nem tudom, pontosan, mennyi a chja (asszem rá van írva), neten tuti fent van, de mivel 7 a GI-e, ezért alig szívódik fel belőle valami, az is lassan. Én alig számolok vele, szinte nem számolok vele... persze mennyiségtől függ nyilván, de amennyit meg bír enni belőle Ricsi, az sztem elhanyagolható, bár ha megeszik egy nagy szeletet ebből a sütiből, lehet, hogy neki kell számolni egy olyan 5gr CH-t rá, ezt ki kéne próbálnod egyszer, mielőtt anyósra hagyod :)
 
Oldal tetejére