Lássunk tisztán! (szemüvegek, kontaktlencsék)

dg témája a 'Egyéb betegségek' fórumban , 2009 Augusztus 5.

 1. dg

  dg Őstag

  Talán lesz az olvasók között, akit érint és még nem tud róla:

  2009. augusztus 16-tól megszűnik a szemüvegek TB általi, eddig is csekély mértékű támogatottsága, 6 dioptria alatt. Ez érinti a gyermekeknek felírt szemüvegeket is.
   
 2. vighkata

  vighkata Utolérhetetlen :) – moderátor

  Ja, és a mindenkinek topikba felraktam, hogy aug. 1-től a fogpótlás és fogszabályzásra is megszűnik a technikusi díj eddigi 50%-os Tb támogatottsága. Ez érinti a 18 év alatti személyeket is.

  Én az indoklásokban azt olvastam (a szemüvegre is és a fogászatra is), hogy mindez a megvonás a súlyosabb fogyatékkal élők nagyobb arányú támogatása miatt van. Kíváncsi leszek, mert állítólag érinti a pumpát és az infúziós szettet is. Tehát le lehet ellenőrizni.

  De akkor valami már mindjárt nem stimmel. Ugyanis most a pumpát a felnőttek 85%-os támogatással kapják (gyerekek 90%). Viszont a 85%-os támogatás megszűnik, lesz 80%- és marad a 90%. De azt egyelőre nem tudni, hogy a felnőttek pumpája a 80 vagy a 90%-ba fog-e esni.

  Van még egy tervezett változtatás. 2010. januártól a beteg mondjatja meg -egy keretösszegen- belül, hogy neki mennyi segédeszközre van igénye havonta, vagy évente. Ez minket a cukormérő csík esetében érint. Azt a nyilatkozó nem tudta megmondani, hogy egyes betegség-csoportokban mekkora lesz ez a keretösszeg.

  Teljesen mindegy, hogy havi 3 doboz csík írható fel, vagy az évi limit nem haladhatja meg mondjuk 36 doboz csík árát. Ha az évi limit 50-60 doboz lesz, akkor az már valami. El tudjátok képzelni, ez fog bekövetkezni? Ezért veszik el most a szemüveg és fogászati támogatást, hogy erre jusson?!

  (Hú, de borzasztó negatív voltam, felejtsétek is el, amit írtam. Hess)
   
 3. dg

  dg Őstag

  A szemüvegek esetében indoklás gyanánt a következőt "bírták" mondani: így elsimul az egyenlőtlenség, mert a kontaktlencséket eddig sem támogatták (hogy csak 6 dioptria alatt vagy sem, azt nem tudom). Ha az illető nem komolyan mondta volna, azt gondolnám, van humorérzéke...
  Így, hogy a szemüvegesektől is megvonják a támogatást, már nem kell félni a szemüveges-kontaktlencsés háborúskodástól. Juj de jó...
   
 4. napocska

  napocska Őstag

  Én gyerekkorom óta szemüveges vagyok, és bár viccesen hangzik, de mindig igazságtalanságnak tartottam, hogy nem elég, hogy rossz a szemem, de még egy csomó pénzbe is kerül a szemüveg.
   
 5. vighkata

  vighkata Utolérhetetlen :) – moderátor

  Én is gyerekkorom óta vagyok szemügés. Alig négy évesen 4,5 dipoptriával kezdem, ami már szódásüvegalj volt akkor is, most meg a 6 dioptriánál húzzák meg a határt? Miért? Abszolút logikátlan.
   
 6. vighkata

  vighkata Utolérhetetlen :) – moderátor

  Itt vannak a fontosabb változások

  http://www.jogiforum.hu/hirek/21340

  Alul, a kapcsolódó anyagoknál van a szemüge is, fogtechnika, meg sok egyéb. Lehet csemegézni.
   
 7. dg

  dg Őstag


  Bár nekem csak egy feles, távollátó szemüvegem van, amit nem használok, ezt a 6 dioptriás határt én is durván túlzó határnak tartom.
   
 8. vighkata

  vighkata Utolérhetetlen :) – moderátor

  A dolgozóban szól a rádió.... (LGT), és ottan mondták be, hogy ez a módosítás a szemügések 95-98%-át érinti. Vagyis mindenkit.
  Feltételezések szeint félő, hogy sokan ráfanyalodnak a nem optikusnál készült, bevásárló központokban állványról levehető szemügékre, amivel tovább rombolják a szemük egészségét.
   
 9. dg

  dg Őstag

  Hát, ha ezt mondták? Biztos így mutatja a nagy statisztika... Minden esetre, én sok szemüveges embert ismerek, és köztük talán egy sincs 6 dioptria felett. Remélem, nem parasztvakításról van szó.
   
 10. kolomotyo

  kolomotyo Új tag

  Én 6 dioptria fölött vagyok , de már 2 éve ezt a mostani szemüveget használom. Nem is tudtam eddig hogy van támogatás rá, de ezek szerint én semmit nem is fogok észrevenni.
   
 11. Judit

  Judit Új tag

  Én kontaktlencsés vagyok középiskolás korom óta, de persze van szemüvegem is.
  Nagyon sokat költöttem már kontaktlencsékre, tisztítófolyadékokra, szemüvegekre, vizsgálatokra. Szerintem ezek árából már rég megoperáltathattam volna a szemeimet (lézerrel)...., ha nem félnék annyira tőle. :D
   
 12. Sajnos van logikája bizony van még pediglen úgy hívják Globalizációs kapitalizmus ahol a kapitalista és pénz érdekcsoport nem támogatja az újra elosztás elméletét. Valójában vissza hozzák és EZT NYUGATON IS az 1800-as szintet és módszert. Akinek van pénze az gyógyul akinek nincs az meg hát istenem ...Valójában a Magyar és más országok nagytőkéje a nekik befizetett adókat Tb járulékokat sajátjukként kezdik kezelni és az nem kerül a nép javára. Bocs de ez nem propaganda de 20 év múlva semmi sem fog maradni abból a szociális hállóbol ami ma még van .Ez a cél
   

Megosztás