Lantus - Apidra

Béla témája a 'Inzulinok' fórumban , 2008 Április 23.

 1. Béla

  Béla Új tag

  Sziasztok ! Viszonylag friss diabeteszes vagyok . Nagyob örülök , hogy Rátok találtam !
  Szeretnék 1 - 1 ampulla Lantust és Apidrát venni tartalékba , ha valakinek van felesleges ezekből . Egyszer törött volt a dobozban , máskor meg kiesett a táskámból és a pennel együtt tönkrement . Vidéken lakom , Pestre kell mennem az inzulinreceptért . Csak annyit írnak fel amennyi pontosan 3 hónapra elég . Nehezen értem meg , bárkivel előfordulhat ilyen : egy héten kétszer van szakrendelés , a háziorvos nem írhatja fel - vészhelyzetre semmi tartaléka nincs az embernek .:confused:
  Köszönöm a segítségeteket előre is !
  E - mailcímem : izabella.gorgey@t-online.hu
  Mindenkinek további szép napot kívánok !:rolleyes:
   
 2. orsika

  orsika Új tag

  Szia4

  mostmár felírhatja a a háziorvos ezeket az inzulinokat. rá is írják atz ambuláns lapodra... Ezzel lehet érvelni a háziorvosnál... Ja4

  Próbálj meg mindig spórolni egy kicsit... Menj mindig hamarabb a diabétasz rendelésre, így előbb-utóbb lesz tartalékod...
  Nekem bevállt, a tesztcsíknál...
   
 3. tímeácska

  tímeácska Őstag

  Igen, úgy van, ahogy Orsika is írta! Fél évente kell orvosi igazolást kérni a diab. szakorvostól, ami alapján felírhatja a háziorvos is!
   
 4. Béla

  Béla Új tag

  Szia Ors!ka !
  Köszönöm a gyors válaszodat . Apidrával sportolás mellet tudok spórolni , az már megy . De a Lantussal fogalmam sincs , hogy lehet . Este 42 E , néha kevesebb egy kicsit - de nem jön össze sok belőle pluszba .
  A szakorvos azt mondta többször is a kérésemre / javaslatot szerettem volna kérni , hogy a háziorvos felírhassa / , nem írhatja fel ezeket csak szakorvos . Nagy könnyebbség lenne , de mindig ez a válasz . Rendelésre meg 3 havonta kapok időpontot előre . Bele kell tanuljak még a dolgokba .
   
 5. tímeácska

  tímeácska Őstag

  Hoppá, igazad van mégis, Béla! Az analog inzulinokat (ilyen a Lantus is) csak szakorvos írhatja fel... Bocsi!
   
 6. pumpás

  pumpás Őstag

  Szia Béla! Elösször is Boldog Névnapot!Feltudok ajánlani 4 patron Lantust.Csak név cim és küldöm.
   
 7. Sani

  Sani Új tag

  Szia Béla!

  Jó inzulinokat kapsz, én is ezeken voltam:)
  Az Apidra ultragyors, tehát a bevitt Ch mennyiséghez és a vc értékekhez kell- kéne adagolni. Lehet, hogy mivel nemrég vagy cukros, még meg van határozva a bevihető Ch mennyiség, viszont ha magas a cukid, akkor is Apidrával kell korrigálni. Nem értem, hogy miért számolja így ki a dokid az adagodat?:confused: Mert ha már ezeket az inzulinokat felírta, akkor neki is tudnia kéne - meg különben is - , hogy ezt nem lehet 'kicentizni'.
   
 8. pumpás

  pumpás Őstag

  Én személyszerint ugy tudtam + inzulint szerezni anno több egység inzulin mennyiséget mondtam a dokinak.+ ami a patronba maradt mindig kiszivtam.
   
 9. orsika

  orsika Új tag

  Nem akarok vitázni veletek, de nekem felírta a háziorviosom, és a diabetológus külön felhívta rá a figyelmem, hogy mostmár felírhatja a háziorvos...
   
 10. tímeácska

  tímeácska Őstag

  Lehetséges... ;-) Vita?! Az nincs!;-)
   
 11. orsika

  orsika Új tag

  igaz, ez akkor volt, mikor bejött a vizitdíj, de szerintem ez nem változott. Szóval, kedves Béla, szerintemm kérdezz csak rá megint nyugodtan.

  Persze hogy nincs vita, Tímeácska... :*
   
 12. vighkata

  vighkata Utolérhetetlen :) – moderátor

  Külön igény alapján a diabetológustól lehet kérni egy indikációt, ami alapján a házi orvos felírhatja az inzulint. De továbbra is a diabetológus lesz a gondozó orvos, és a terápia módosítását is csak a diabetológus végezheti el. Vagyis a házi orvos csak azt a mennyiséget írhatja fel, amit a diabetológus meghatározott.

  Ezek az igények pl. egy idős személynél, aki egyébként is rendszeresen jár a háziorvoshoz, vagy annál a cukorbetegnél, akinek a lakhelyén nincs diabetológia, de van házi orvosi praxis. A javaslatokat bizonyos időnként meg kell hosszabítani, vagyis a betegnak a gondozó orvosnál (diabetológus) meg kell jelenni.
   
 13. vighkata

  vighkata Utolérhetetlen :) – moderátor

  Szia Béla!
  Sajnos néha az orvosokat is hiányosan, vagy egyáltalán nem tájékoztatják a változásokról, vagy magáról a szabályzatról.
  Azt javaslom, hogy beszélj a dokiddal, hogy segítsen a legjobb megoldást megtalálni. Feltétlenül említsd meg, hogy a légtelenítések alkalmával van inzulin veszteség, a korrekciók alkalmával többlet inzulint használsz fel, és hogy feltétlenül legyen nálad tartalék inzulin. A patron bármikor leeshet, összetörhet, és ha ez szombet este történik, akkor te nem maradhatsz inzulin nélkül.
   
 14. Béla

  Béla Új tag

  Szia Sani !
  Teljesen igazad van , én is rájöttem már arra , sok mindentől függ , mennyire megy fel a vércukor . Ezt nem lehet " kicentizni " . Nekem azt sem mondták el , 7 mmol/l alatt kell tartani és mennyit kell adni pluszba ha ennyivel vagy annyival magasabb . Úgyhogy nem is tudom . A 140 g CH - hoz 3 x 10 egység Apidra / mert fogyni kell / és kész . Viszont ezt reggel még az 5 alatti éhomival is rettenetesen nehéz - ha nem lehetetlen csak inzulinnal . Úgyhogy kávé + kis tej és a 30 g CH után jön 20 km biciklizés . Ha nincs rá idő , baj van . Valahogy nagyon - nagyon nem értem ezt az egészet . Aki nem ért hozzá azzal mi lesz ? Teljesen magukra hagyják a betegeket és ez nagyon nincs rendjén .
  Na nem akartam itt moralizálni , bocsánat .
  Örülök , hogy Rátok találtam ; szerencsés ember vagyok !!!
   
  Inci1961 kedveli ezt.
 15. Béla

  Béla Új tag

  Kata , Neked is köszönöm szépen . Megpróbálom újra , mivel az Optipen is ha elromlik , már akkor is nagy a baj - mivel adom be ? Hát egyre csak a kérdések merülnek fel bennem . Egy kicsit elszomorodtam , de nagyon jó , hogy Ti vagytok !
  Béla
   
 16. tímeácska

  tímeácska Őstag

  Na, akkor ne tartsd magadban azokat a kérdéseket, ki velük a fórumra, aztán lehet, kapsz egy-két használható ötletet... ;-)
   
 17. vighkata

  vighkata Utolérhetetlen :) – moderátor

  Béla!
  Teljesen érthető az aggodalmad. Egy mondás szerint, ami elromolhat, az el is romlik. Valóban szükséged lehet egy tartalék penre, ha nincs a közelben egy kórház, ahova akár éjszaka is besétálhatsz, hogy adják be az inzulint. A bizonytalanség félelemmel tölt el, ez teljesen természetes érzés.
  Ha bármi "bukta" van, hétvégén, vagy bármikor, szerintem az itt fórumozókra számíthatsz a lakhelyed közelében lévőkre biztosan.
   
 18. Sani

  Sani Új tag

  Kedves Béla!

  Bármi kérdésed van, nagyon szívesen segítünk...ha tudunk.
  Azt pl. tudod-e, hogy szén-hidrát ( CH)nem csak az ételben, hanem az italokban is van?
  Pl. én a tejes kávémhoz( kb 1 dl tej) adok be inzulint( ultragyorsat), ha a cukim 6,5 felett van. /2 dl tej 10 g ch., 1 zsemle 30 g ch, 1 kifli 27g, stb./
  10 g ch-hoz én 1 E inzulint adok. A neten vannak tápanyagtáblázatok és azok alapján el tudod dönteni, hogy mennyi inzulin szükséges a bevitt táplálékhoz.
   
 19. Teebee

  Teebee Új tag

  Sziasztok!

  Apidra és lantus patronom van feleslegbe. (Pen helyett patront írtak fel és a patika nem váltja vissza.) 4-4 db van.
   
 20. Emődi Tünde

  Emődi Tünde Új tag

  Megpróbálom újra , mivel az Optipen is ha elromlik , már akkor is nagy a baj - mivel adom be ? Hát egyre csak a kérdések merülnek fel bennem .
  Béla[/quote]


  Szia Béla!
  A kérdésedre a válasz az, hogy az analóg inzulinokat diabetológus javaslatára fél évig háziorvos is felírhatja, (humán inzulinokat egy évig), ezután szükséges újabb javaslat. Ez a közlönyben is benne van, amit az orvosok olvasnak. Az viszont egészen biztos, hogy szükséges diabetológiai gondozásra járni, hisz a diabetológus az, aki a legtöbbet tud erről a területről, ő tud neked a legjobban segíteni. A pennel kapcsolatban azt mondhatom, hogy ezek nem szoktak elromlani, a hibás, gyakorlatlan használatból eredő fennakadások egy másodperc alatt kiküszöbölhetők, ill. megelőzhetők. A telefonszámomat korábban megadtam, bátran hívhatsz, ha kérdésed van. Az viszont valóban előfordulhat, hogy bármelyik készüléket elveszted. Erre megoldás a patikában 20 Ft-ért kapható 100E-es, beépített tűs inzulinos fecskendő, amivel a tartalék ampullából kiszívható, beadható az inzulin.
  Ha bármiben segítségedre lehetek, hívj! Üdv! Tünde
   

Megosztás