Levemir inzulin

kmolli témája a 'Inzulinok' fórumban , 2006 November 5.

 1. kmolli

  kmolli Moderátor Fórumvezető

  A Levemirrel kapcsolatos tapasztalatokat, kérdéseket, problémákat tartalmazó topik lenne ez :)
   
  Muhti kedveli ezt.
 2. Eribaby

  Eribaby Tag

  A Levemir elméletileg 24 órás hatású, de az én dokim szerint nem tart ki addig, ezért 2x kell adnom. Az egyik előnye, hogy állítólag kevésbé hízlal, a másik pedig, hogy kevésbé okoz hipo-t. Én egyelőre nem tudom, tényleg jobb-e, még csak néhány hete próbálkozok vele. Tény, hogy Lantussal minden hajnalban hipoztam, de akkor is jobban lent tartotta a cukrom. Ha a reggeli Levemirem megemelem, délben kevés lesz a cukrom, pedig elvileg nincs csúcshatása... Hát nem tudom.
  De aki nincs egyensúlyban, próbáljon ki mindent :)
  Mondjuk nekem speciál a pumpa se jött be...
   
 3. csrob1

  csrob1 Tag

  Mi volt az oka, hogy nem vált be? Nem tudtátok beállítani vagy egyéb oka volt?
   
 4. kmolli

  kmolli Moderátor Fórumvezető

  Egyetértek... én is ki akarom próbálni a Levemirt. Nekem a Lantus ugyanúgy csinált csúcsokat, hipóztam tőle éjjel és reggel is... pedig elvileg annak sincs csúcsa és nekem nem hatott 24 órán át, de annál hosszabban hatott, hogy 2x adhassam be, ezért reménykedem egy kicsit a Levemirben, mert azt lehet 2x adni, dehát ezek szerint ennek is van csúcsa és ez sem a tuti... nekem a lantus amúgy nem tartotta lent a cukrom, inkább 7-8 körül volt stabil (ez nem túl jó). Köszi szépen!
   
 5. Eribaby

  Eribaby Tag

  http://www.mcd.hu/cukbet_magazin/2006/060910/cikkek/009.html
  Itt írtak pár sort a Levemirről... a glargin inzulin a Lantus, a detemir pedig a Levemir

  A Lantus által okozott éjjeli hipo oka nem a csúcshatás, hanem hogy éjjel kevesebb inzulin kell. Például mikor pumpát használtam éjjel 2-5ig csak óránként 0,3E míg nap közben 0,7-0,8E - et kellett beállítani - a Lantus pedig elvileg egyenletes...

  Majd egyszer megírom miért borultam ki a pumpától...
   
 6. kmolli

  kmolli Moderátor Fórumvezető

  Igaz, az éjjeli hipó nem csúcshatás, de a reggeli igen. Mert akkor több inzulin kellene (nekem enyhe hajnali jelenségem volt, tehát normál esetben reggel a legmagasabb a cukrom) és a lantus mellett többször hipóztam reggel - ez csak a lantussal fordult elő és csak akkor, ha este 9-kor adtam be, gondolom ez valamiféle csúcshatás lehet...
   
 7. bioszaky

  bioszaky Új tag

  Fura ez a Lantus okozta éjjeli hypo. Én éppen azért adom 19 óra körül, hogy már hasson éjjel 1-2 óra körül, mert amíg 22-kor adtam, addig mindig magas maradt. A Lantus nekem szinte sosem okozott hypót, ellentétben a Humulin-N-nel (kék), amely nagyon veszélyes, lopakodó (lassan kialakuló, ezért nehezen felismerhető) hypót tudott okozni.
   
 8. naty77

  naty77 Új tag

  sziasztok, hamarosan levemires leszek, minden tapasztalat érdekel engem is! meg minden, mert én nagyon begyöpösödtem az actrapidos életbe, kicsit izgulok is. :roll:
   
 9. Beatty

  Beatty Új tag

  Sziasztok!
  Most lesz 1 éve (24-én), hogy kiderült, diabéteszes vagyok. Első körben Actrapid-Insulatard kombinációt kaptam, de állandóan rosszul voltam. (nem hipo!!!) Januárban átállítottak NovoRapid-Levemir kombinációra, és azóta elmondhatom, hogy szinte semmi bajom! Hipózni már csak nagyon ritkán szoktam, persze az elején a beállítás miatt becsúszott 1-2. :(
  Szóval ebből azt szeretném kihozni, hogy szerintem nagyon jó a Levemir, nekem legalábbis nagyon jól bevált. A Lantus sajnos nem. A Levemirből egyszer! adok este 9-kor, jelenleg 17 egységet. Bár ha jön a hideg, akkor ez emelkedni fog. Csak azt sajnálom, hogy tudomásom szerint Levemirrel nem szabad gyereket vállalni, pedig most arra készülünk a férjemmel. Vissza kell állnom Insulatardra, de nem tudom melyik fog jobban ártani a babának: a Levemir, vagy az állandó rosszulléteim az Insulatard miatt :cry: Szóval én csak ajánlani tudom a Levemirt!
   
 10. szolnok

  szolnok Új tag

  Terhesség alatt nálunk az inzulatardot is elvették és cak ahtrapid volt napi hét szer/?/ erre most már nem esküszöm meg, de csak az volt az tuti, még hajnalban is kellett adni. DE MEGÉRTE!
   
 11. kmolli

  kmolli Moderátor Fórumvezető

  Gondolom ez nem az elmúlt 1-2 évben volt :)
  Ma már lehet insulatarddal szülni és Humaloggal is és most kaptam a hírt, hogy a Lantus is lassan a legális listára kerül terhesség témában.

  Beatty: Levemirrel nem lehet szülni, ezt semelyik diabdoki nem fogja bevállalni. Nekem is sok panaszt okozott az insulatard régen (aztán Lantust kaptam, de nekem sem vált be, levemirre csak a babaprojekt miatt nem tértem át), de terhesség alatt más az ember cukra és rengeteg odafigyeléssel, de sikerült normál tartományban tartani (életemben nem voltak olyan jó cukraim, mint akkor :) ) abban a 9 hónapban! Szóval ettől ne félj, az ember másképp lát dolgokat a terhesség alatt, nem leszel annyit rosszul, mert ösztönösen mindent meg fogsz tenni, hogy a lehető legkevesebbet legyél rosszul (amúgy a hipó nem árt a magzatnak, csak a magas cukor, szóval ha hipózol is terhesen, akkor sincs semmi baj, csak utána kell figyelni, korrigálni, hogy ne menjen fel).
   
 12. Beatty

  Beatty Új tag

  Köszi a választ! Te mivel csináltad végig a terhességed? Nekem a doki azt mondta hogy NovoRapid és Insulatarddal lehet. A nőgyógyászom pedig még azt is mondta, hogy nem jó a babának, ha hipózok, mert az többet árt Neki, mint ha magas lenne a cukrom. Most igazodjak ki! Persze tudom, hogy egyik sem jó, de azért bennem van egy kicsit a para. Meg persze az is, hogy ha átállok az Insulatardra, akkor - ha jól tudom - még 3 HbA1c értékemnek jónak kell lennie, hogy elkezdhessük a próbálkozást. Eddig 4,7 és 5,1 volt az értékem, ami a doki szerint túl alacsony (persze a sok hipó miatt) Nem említem a legelső értékemet, mert azt akkor mérték, amikor kiderült a betegségem (14,1 :-( ) Nemsokára megyek a dokihoz, megint megnézik, kíváncsi leszek, mert most feljebb tartottam az értékeket, csak azt nem tudom, hogy nem lesz e most túl magas! Szóval most fogom vele megbeszélni konkrétan a projectet. Ha van még valami jó tanácsod, azt szívesen veszem.
   
 13. kmolli

  kmolli Moderátor Fórumvezető

  Az Általános kérdések hosszászólások témakörön belül a Babázhatok című topikba válaszoltam, lécci ott olvasd el :)
   
 14. Noemi

  Noemi Új tag

  Helló!
  5 hónapja használom a Levemirt és elmondahatom h eddig jó tapasztalataim vannak vele kapocsolatban. Amig be nem állitottam addig voltak kissebb nehézségeim,de közel sincs olyan gondom mint a Lantussal volt,egyáltalán nem vettem észre hogy hipozok!!! És ez sajnos nem egy izben fordult elő. Levemirrel sokkal kiegyensúlyozotabban tudom tartani az értékeimet! :p
  Azt meg tudja valaki mondani hogy miért nem ajánlott a terhességet Levemirrel végigcsinálni?
   
 15. kmolli

  kmolli Moderátor Fórumvezető

  Ha visszaolvasol ez már sokszor szóba került (a Babázhatok topikban), minden viszonylag új inzulinnal ez a helyzet. El kell telnie bizonyos időnek, mire az OEP engedélyezi. Elvileg nem tudjuk, hogy károsítja-e a babát. (azért lehet sejteni, hogy nem, de ez nem így megy a nagy bürökráciában) Diabdokim szerint lehet, hogy ősszel már mehet a Levemirrel...

  Én amúgy lassan 4 hete használom (vagy 3... :) ) a Levemirt és nekem is tetszik :) Nekem csak 1 bajom van vele, képtelen vagyok kitalálni, hogy este fél11-kor és másnap fél 10-kor adjam-e be vagy este fél10kor és reggel fél9kor... most sajnos a hurutos betegségeink miatt nem mozgom eleget, ezért még kíváncsi vagyok, hogyan reagál a levemir a mozgásra (insulatarddal egy 1.5 órás babasétáltatás olyan hipót bírt produkálni, hogy csak na). Neked milyen tapasztalatod van mozgással?
   
 16. Noemi

  Noemi Új tag

  kmolli!
  Ami a mozgást illeti,a Levemirrel sem árt vigyázni. Velem is megesett hogy behipóztam,de azt részben a saját butaságomnak is köszönhetem :oops: De legalább időben észre veszem hogy baj van(persze megelőzni,kivédeni kell),nem mint a Lantusnál.
   
 17. katica

  katica Új tag

  Sziasztok!
  Előre is elnézéseteket szeretném kérni, hogy tudatlanul csatlakoztam közétek, de a tanácsaitokra, véleményeitekre és segítségetekre lenne szükségem.
  Édesanyámnál váratlanul novemberben diagnosztizálták a cukorbetegséget és egyből inzulinra állították. Novorapidot kapja napi 3X, Levemirt napi 2X. A méréseknél nagyon nagy ingadozásokat tapasztalok, a diétás étrendet betartja a testmozgással együtt. A Levemir tájékoztatóján azt találtam, hogy pajzsmirigy betgségben szenvedők nem használhatják de az orvos nem foglalkozik vele, pedig az Anyu fullad, rossz a közérzete. Ráadásul mindig késve kapja meg a következő inzulin receptet, most is 6 napig inzulin nélkül lesz mert nem fér be a rendelésbe előbb. A tűkkel is gondjaink vannak mert 3 hónapra 50db-ot kap, tesztcsíkot meg csak 10 napra elegendőt ír fel az orvos.
  Kérlek Titeket tájékoztassatok, hogy mit hol olvashatok, milyen juttatásokért harcolhatunk.
  Segítségeteket előre is köszönöm!!!!
   
 18. bogácsa

  bogácsa Új tag

  szia!

  én teljesen elhűlve olvastam a leveledet!

  azt látom h az orvos nem törődik anyukáddal, akkor nektek kell a sorsotokat a kezetekbe venni.

  a tezstcsík..nem értem h mi az h 10 napra elegendő tesztcsíkot ír...mivel anyukád is intenzív inzulinterápiában részesül, így kutya kötelessége 3 hónapra előre 9 doboz tesztcsíkot felírni. ha ellenkezik, a jogszabályra kell hivatkozni.
  az 1 hetes inzulin nélküliség meg....szóval ez nem lehet h inzulin nélkül legyen! ilyenkor sos kell h fogadjon az orvos! legyetek erőszakosak...itt nincs bocsánat...lenne szíves fogadni...el kell menni és kérni legalább receptet...ilyet még nem is hallottam....
  meg ne tegyétek h nem kértek receptet! ez nem játék!

  remélem megoldjátok a helyzetet!
   
 19. szolnok

  szolnok Új tag

  Kedves Katica!

  Bogácsához hasonlóan teljesen el vagyok képedve!
  Nem tudom hol laktok és csak feltételezni tudom, hogy diabetológiai szakrendelésen állapították meg a mamád betegségét, és állították be az inzulinos kezelést. Mivel napi 5 szöri, tehát intenzív inzulin kezelésben részesül jár neki:
  1/ inzulin adagoló tollak, amivel az inekciókat adja magának, és amiknek a kihordási ideje 3 év/ ha nem romlik el/ természetesen TB támogatás van rá! és igy kb 1600 Ft ba kerül, diabetológiai szakrendelés orvosa írhatja fel.!

  2/ vércukor szint mérő készülék, TB támogatással, diabetológiai szakorvos írja fel, és kihordási ideje 6 év , igy 6-8 ezer Ft körül van, tipustól függően.

  3/ a mérő készülék tipusának megfelelő havi 3 doboz / 50 db/doboz/ mérőcsík, természetesen TB támogatással, felírja diabetológus, illetőleg diab javaslat alapján körzeti orvos! Javaslatot fél évente kell vinni, ami egy olyan papír amiben a diab szakorvos leírja, hogy napi hányszor és milyen tipusu inzulinokat használ és kb mennyi egységet kell belőlük adnia. Jó egy kicsit ráhagyatnia /+-t/ az egységekre, hogy önmaga is tudjon azért a szükségesen belül variálni. Ehez persze már gyakorlat kell ha majd rutinosabb lesz bele tanul!!

  4/természetesen az inzulin melyet felírhat qa diabetológiai szaorvos, illetőleg javaslata alapján a körzet. Ide is félévente kell javaslat.

  5/ természetesen az adagoló tollakhoz tű 50 db három hónapra tollanként. Ezt felírhatja háziorvos is a javaslatra.
  6/ INZULIN t szakorvosi javaslatra 6 hónapig a háziorvos is felírhat.Bármilyet!! amit a szakorvos javasol.

  7/ ha dolgozó akkor jár adó kedvezmény ez most olyan 22-23 ezer Ft évente.
  Hát ennyi jutott ezsembe. Olyan pedig, hogy inzulinos cukorbeteg inzulin nélkül legyen akár egy napig is TILOS!!!!!!!!!
   
 20. szolnok

  szolnok Új tag

  Azt még hozzá teszem, hogy tűt szabadon veszel annyit amennyit akarsz, kb 17 FT 1 db, mérőcsíkot is lehet vény nélkül venni de az 3000 Ft körül van egy doboz. /ez drága/
   

Megosztás