Mindenkinek - inzulinok

Sziasztok!
Olvastam, hogy felvetődtek kérdések a tűk méretével és dőlésszögével kapcsolatban. A napokban foglalkoztam ezzel a kérdéssel, ha szeretnétek szivesen megírom mi a szakmai hozzáállás ezzel kapcsolatban.
 
TŰk MinÖsÉgi HibÁi

:confused:Nem Tudom MÁs Is JÁrt MÁr Igy A Pen TŰkel Én MÁr Sokszor JÁrtam Vele PorÚl Ujabban Nagyon KÖnyen El GÖrbÜlnek Egy HÓnapra Csak Harminc Db-ot Kapok És ÖtszÖr Adok Be Inzulint
 
bauerk1@monornet.hu

Sziasztok!
Olvastam, hogy felvetődtek kérdések a tűk méretével és dőlésszögével kapcsolatban. A napokban foglalkoztam ezzel a kérdéssel, ha szeretnétek szivesen megírom mi a szakmai hozzáállás ezzel kapcsolatban.

Kedves Emődi Tünde: A téma jó, érdekel én kezdő vagyok. Lantus-t használok esténként 10 E. 6 mm-es tővel. Az eddigi tapasztalatod ha megosztanád, megköszönném. Bauer Károly. bauerk1@monornet.hu vagy IWIW-en (Tápiószecsőn). Kösz előre is.
 
<TABLE id=HB_Mail_Container height="100%" cellSpacing=0 cellPadding=0 width="100%" border=0 UNSELECTABLE="on"><TBODY><TR height="100%" UNSELECTABLE="on" width="100%"><TD id=HB_Focus_Element vAlign=top width="100%" background="" height=250 UNSELECTABLE="off">Kellemes karácsonyi ünnepeket, boldog új évet és egészséget kívánok mindenkinek
</TD></TR><TR UNSELECTABLE="on" hb_tag="1"><TD style="FONT-SIZE: 1pt" height=1 UNSELECTABLE="on">
</TD></TR></TBODY></TABLE>
 

vighkata

Utolérhetetlen :) – moderátor
üdvözlet

Minden Kedves Sorstársamnak!

Szeretnék minden diabos ismerősömnek nagyon jó évet kívánni a 2008-as esztendőre. Erőt a nehézségek leküzdésére, és plusz energiát a diabos gyermekek szüleinek, főként az édesanyáknak!

Üdv: Kata
 

pusimelu

Őstag
Sziasztok!

Meli vagyok 2 hónapja cukorbeteg.Inzulinos 4 szer szúrom magam.Nekem itt minden új.Beleolvastam az üzeneteitekbe és már sokat tanultam.Insulatard/Actrapidra vagyok beállítva.Szerintem jól mert jókat mérek 4és 8 között.egy két hypon már túl vagyok az első ijesztő a többit már megszoktam.Fogytam 8 kg és sokat ittam ezért elmentem orvoshoz.A többit már nem ecsetelem de 1 hónapig magam alatt voltam aztán rátaláltam erre a fórum oldalra és már kezdem magam összeszedni.Itt tudtam meg hogy mennyi fajta inzulin van és hogy csak 3 doboz tesztcsík jár egy hónapban.Köszönöm a kakaóscsiga receptet,meg egy piskóta receptet is találtam.Remélem befogadtok mint zöldfülű és nem baj ha olvasgatok meg néha segítséget kérek.Mindenkinek Boldog Karácsonyt és Boldog Újévet.Meli
 

vighkata

Utolérhetetlen :) – moderátor
Szia Pusimelu!
Mindenki zöldfülűként kezdi, és mindenki megretten az első hipoktól. Az, ha volt egy-két hipod, az azt jelzi, hogy a beállításod valóban jó, ill. közelíti azt. Természetesen a hipokat tudatosan kerülni kell, de teljesen kivédeni nem lehet. Ha lehetne, akkor a már nem zöldfülűek nem hipoznának.
A fórumon valóban érdemes visszaolvasni, akár egy évnyit is. Én a majd 14 éves diab tapasztalatommal rengeteget tanultam a többiektől, nagyon sok olyat, amit a szakrendelésen nem lehet megtanulni, csakis a többiek tapasztalataiból.
Örülök, hogy itt vagy a csapatunkban.
Üdv: Kata
 
Új Évnek ÉjjelÉn VÁlasz Egy Csillagot,ha BÁrmi BÁnt Neki Elmondhatod ,meggyÓgyitja,szivedet,lelkedet.kivÁnom ,hogy Tegye SzebbÉ A2008-as Évedet.minden Beteg IsmerŐsnek És Diabos Sors TÁrsamnak Boldog Új Évet KivÁnok..
 
H

hypohonder

Vendég
Kedves Pusimelu, egyszer már írtam, de itőtúllépés miatt nem ment el a szentenciám. Szóval: Insulatarddal és Actrapiddal meglehetősen nehezen fogod tudni kivédeni a hipót, ehhez több variációs lehetőség és gyors hatású inzulin - végül is inzulinpumpa - kellene. Erre kis hazánkban egyenlőre nincs esélyed...
De nem mindegy, hogy mit teszel, ha jön a hipó, mikor észleled, és hogyan védekezel. Ha időben megérzed, akkor ki tudod úgy védeni, hogy a Somogyi hatás ne lépjen fel. És az sem mindegy, hogy mit és mennyit eszel az evési kényszer idején. Célszerű gyümölcslevet, édes folyadékot inni, mert az azt az érzést is kelti, hogy viszonylag sokat ettél. Nem szabad sokat enni, hanem keveset, de hatékonyat.
Érdemes elolvasni a fórumot, sok jó tanácsot olvashatsz, és magadnak is kipróbálhatod, hogy nálad mi az, ami beválik.
Fel a fejjel, bár semmi okod nincs az örömre!!!
 

pusimelu

Őstag
Sziasztok!Nem tudom mi az a Somogyi hatás de lehet hogy már éreztem csak nem tudtam hogy így hívják.Amikor én hypózok az elég furcsa érzés,és változó mert van amikor csak a szám zsibbad van amikor a gyomrom kezd el remegni vagy a kezem,és egyszer volt olyan érzésem hogy a beszédem is lelassult de akkor megijedtem.Azt mondta az orvosom se nem 1-es se nem kettes típúsú cukorbetegségem van.a nagyobbik lányom születése után nem látta a röntgengép hogy valami elzárja a közös epevezetékemet.(egy kő) és átestem egy kezdődő hasnyálmirigy gyulladáson.Szép volt örültem hogy élek 23 évesen.Utána minden rendbe jött megműtöttek 7 évig semmi gond megszületett 3 évvel ezelőtt a második lányom is.Valószínűleg már akkor károsodott az inzulintermelés 7 évvel ezelőtt csak most adta meg magát.Hát röviden ennyi.Sokat olvastam itt a fórumon az inzulinpumpáról de a magyar egészségügyön nem csodálkozom de remélem lesz időm még kipróbálni.Inzulinból én actrapidból adok magamnak az rövid hatású(8-6-6)egységet a hosszúhatásúból az az insulatard este 10 egységet.Azt mondják nem sok de nekem első döbbenetre sok volt és már vettek vissza belőle.Remélem nem írtam rosszul.Már van két szép lányom és nem szeretnék több gyermeket,most így érzem.Ha normális szinten van a vércukrom akkor nem lehetnek szövődményeim?Azt mondják hogy az első év meghatározó lesz de lehet ennél rosszabb is?Minden választ előre is köszönök.Melinda
 

forzaviola

Új tag
Sziasztok!
Új vagyok, részben... itt a fórumon mindenképp és a Lantus-os táborban egyaránt...
14. éve vagyok diabeteses, azóta már voltam M3+R, legutóbbi Achtrapid+Insulatard volt. A háziorvosom nyúzott, hogy analóg kell, korszerűbbre! Persze jött máshonnan is, pl Édesanyám füléből a dolog, hogy drága kisfiam, tényleg át kellene állnod. Ez be is következett, csak a sajnálatos tény az, hogy egy nagyon dúrva hypo által. Még a nyelvem most is fáj, úgy elharaptam, olyan görcs-roham jött rám.
Ma jöttem ki a kórházból. Tehát Lantus+HumaRapid. 3 napot voltam bent, ez idő alatt vegyesek voltak a mért értékek, illetve tetőzte az egészet az a dolog, hogy a kocsimat feltörték és természetesen a műszeremet is ellopták, pedig egy igenjó Glucometer Esprit 2-es volt. Szóval helyette vettem egy Accu-Check Active-ot, és még ez is össze-vissza mér, kb +/- 3 mmol/l-el, véletlen szerűen. Nektek ezzel van tapasztalat?
Az inzulinról: tartottam a Lantustól, illetve azt hittem, legalább az achtrapidot hagyják, mert azzal tudtam korrigálni ügyesen. De nem, jött a Rapid. Mivel az orvosokat nem lehet kifaggatni erről az új dologról, előre láttam, hogy én fogom magamnak beállítani. Utána olvastam a novo weboldalán, hogy miről is szól a dolog, bár tudtam, csak jó hivatalosan is látni. Ellenben a Lantus-ról nem sok mindent találtam. Az ok, hogy elviekben 24 órás, de ennyivel nem lehet letudni.
Szóval hazajöttem, és egész nap nem bírom 10 alá húzni a cukromat. Most jutottam el az elhatározásra, hogy benyomok egy 4es Rapidot, és 10 percenként cukrot mérek.
18-ról indult, 20 perc alatt 11,5-nél járok, persze ha csak jól mér az AccuCheck-em.
Örömmel fogadnék minden tapasztalatot, ami hasznomra válhat, mi a véleményetek erről a két inzulinról (Lantus+Rapid)... Ja, és a VC mérőről is! Hogyan lehet géppel összeinfrázva lementeni a mért értékeket...
Hagynék egy MSN címet is, szívesen beszélgetnék "élőben" is ilyen dolgokról valakivel, valakikkel!

Üdvözlettel:

Szabolcs
 

szolnok

Új tag
Pusimelu!

Miért nem Lantus a hosszúhatásúd? Modernebb elvileg 24 órán át hat, nincs durva hypó. A somogyi hatás az amikor a hypó után a szervezeted /májad / elekzdi kinyomni magából a cukrót a vérbe /hogy legyen az agynak elég szénhidrát/ és az alacsony cukor érték után felugrik magasra akár 15-16 ra is. Ezt kell megtanulni jól kezelni.

Forzaviola!
Keresd a Lantust Glargine néven is !
 

pusimelu

Őstag
Szia!Az insulatard bevált az 1-2-hypót kivéve mert jókat mérek de, ha van jobb is ,akkor január közepén megyek dokihoz ,és rákérdezek hogy miért nem lantusra állítottak be.Kaptam 2 pent(novopen3) de plussz penem az nincs ha esetleg valami gáz lenne ezekkel.Azt nekem kell vennem?gondolom én.. D-cont start gépem van vagyis azt adtak ha van valakinek jobb tippje hogy milyet vegyek mert én örülök ha lesz egy itthon plusszba akkor várom a segítséget.Előre is köszi mindenkinek Meli
 
H

hypohonder

Vendég
Kedves Újak! Én nem merném azt mondani, hogy ez vagy az az inzulin jobb vagy rosszabb. Embere válogatja, hogy kinél mi válik be jobban. Meg az életvitele is sokat befolyásol a hatékonyságán, meg azon is, hogy milyen inzulint célszerű magunknak adni. Én soha nem próbáltam a lantust, viszont actrapid-insulatard-dal 6,5-6,8 körül volt a hgba1c-m. De akkor is az inzulinpumpára kell ráhajtani, mert az most a legkorszerűbb kezelési mód. Én sem voltam mindig ezen az állásponton, de már a harmadik évemet kezdtem pumpával, és teljesen más, mint a pen!!!
Az actrapiddal nem igazán lehet gyors vc. csökkentést elérni, a rapid inzulinokkal igen. Tehát nincs értelme a 10 percenkénti vc mérésnek!!! Az actrapid hatása kb. 30 perc és két óra közötti lefutású, tehát ezzel tíz perc alatt nem lehet igazán korrigálni. Viszont hipózni igen - kb. 1 óra elteltével! Vigyázat! Veszélyes.
Sokkal korábban kell megéreznetek a hipót ahhoz, hogy kezelni tudjátok. Még 3 felett, 3,5 körül!
Elküldöm, mert lejár az időm.
 
H

hypohonder

Vendég
Folytatom.
A somogyiban az a veszélyes, hogy ha nem tudjuk kezelni, akkor 2 és 20 között hullámvasutazik a cukor. Ebből is kijöhet 6,5-ös hgba1c, csak micsoda különbség! Ettől inzulinpumpával egy nyolcas is jobb, mert ott 5 és 15 közötti ingadozásból adódik ki a relatíve rossz hgba1c, viszont micsoda különbség a szövődmények szempontjából!
Tehát nincs választási lehetőség, hogy hipo vagy hiperglikémia, mind a kettő rossz hatással van a szervezetedre.
A szövődmények megelőzhetők, vagy kifejlődésük időben kitolható, ha jó a vc érték. Ez fontos!
Nekem már több is van, de a pumpa eredménye is az, hogy nem romlik észrevehetően az állapotom.
Érdemes minden fórumnak visszamenni az elejére és átolvasni.
BUÉK!!!
 

pusimelu

Őstag
Nem tudom két évig cukorbetegnek kell lennem a pumpához,várok még 22 hónapot és addigra már csak elérhető lesz magyarországon is.Legalább látom hogy van remény hogy nem kell életem végéig szúrkálnom magam.Legalábbis remélem...Köszönöm!
 
Nem tudom mi az a Somogyi hatás
Pusimelunak!
A Somogyi hatás éjjeli hipoglicémiás állapot után másnapi, főleg éhgyomri vércukoremelkedést jelent. Hipoglicémiás állapotban szervezetünk olyan hormonokat bocsát ki, amelyek a vérben a vércukor tartós emelkedését idézik elő. A mellékelt ábrán a vércukor koncentráció alakulását ábrázoltuk Somogyi hatás jelenlétében. Látható, hogy a hajnal előtti mélypont (hipoglicémiás állapot) után a vércukorszint gyorsan emelkedik és tartósan magas is marad. Mivel alvás alatt a hipoglicémiát nem észleljük (ha felébredünk igen: izzadás, remegés), az éhgyomri vércukor koncentráció szokásosnál magasabb értéke jelezheti az éjjeli hipoglicémiás állapotot. Ha gyakran van éjjeli hipoglicémiánk, azt azonnal jelezni kell a kezelő orvosnak. Ki kell deríteni, hogy mi okozza a gyakoribb hipoglicémiát és ehhez kell igazítani főleg a lefekvés előtti inzulin adagot. (Írtad, hogy a kezelőorvos már csökkentette az esti inzulin adagot).

 
Oldal tetejére