Hát, akkor most regélek én is...
A munkahelyemen a kollégáim nagyon aranyosan fogadták a hírt, miszerint nem vagyok annyian, mint ahogy az látszik...
Igaz, összesen csak 2 fiú dolgozik az osztályunkon, a többiek családos anyukák (1 csajszit kivéve), szóval, számukra az volt a természetes, hogy nem engedték, hogy még véletlen is megemeljek egy beteget, vagy olyan anyaggal érintkezzek, amivel nem kéne (pl. vizelet -ágytál-, vér, stb.). Sőt, a tálalóban szoktak dohányozni a bagósok, és ha én bent voltam, nem gyújtottak rá, vagy éppen eloltották a cigijüket (őőő... egyébként ott sem volt megengedett a dohányzás
, de irományom úgyis párszemközt marad... :-D). Tényleg, egy rossz szavam nem lehet Rájuk! Sőt, néha már én kértem, hogy engedjenek már dolgozni...:-D
Igazság szerint ez nem sokáig tartott, ugyanis, 4 hete itthon vagyok... Táppénzen (egyelőre... de már dolgozok a jobb megoldáson...). Ekkor még csak 8 hetes terhes voltam. 6 hetesen tájékoztattam a felettesemet az állapotomról, és kértem tőle, hogy belátható időn belül helyezzenek át kevésbé fertőzés veszélyes helyre, mint pl. a recepció, leíró iroda, stb. Ekkor 2 hét türelmi időt kértek. Megadtam nekik... Majd, a 8. héten beteg lettem, arcüreg- kontra középfülgyulladással táppénzre kényszerültem, ami 2 hétig tartott. Ahogy meggyógyultam, ugye, Mátém furi nyirokcsomó megnagyobbodása miatt kényszerültem itthon maradni Vele (nem engedték közösségbe, amíg meg nem kaptuk a toxoplazma negatív eredményét), meg Sára is beteg lett, tehát, újabb 1 hét kényszerpihi következett. Majd, miután Mindenki megegészségesedett, jelentkeztem a felettesemnél, hogy munkába tudnék állni, és at Ő általa kért "türelmi idő" is lejárt. Azt a választ kaptam, hogy legyek még egy kis türelemmel, nem megy ez olyan egyszerűen. Oké, vártam. Pár nappal ezelőtt betelefonáltam az osztályomra, hogy diktálja már le valaki a beosztásomat, mégiscsak tudjam, mikor kellene egyáltalán mennem. Érdekes dolgok derültek ki: nem szerepelek a október havi tervezett beosztási lapon... Nos, bből két dologra tudok következtetni: 1.: úgy gondolták, októberre találnak számomra megfelelő munkakört, 2.: úgy döntöttek, táppénzre küldenek...
De...
Ha az addigi munkahelyen a munkáltató nem tud a várandós nő egészségi állapotának megfelelő munkakört felajánlani, köteles a munkavégzés alól felmenteni, a munkabér kifizetése mellet. (Állásidőre járó munkabér + több műszakos munkarend esetén, rendeletnek megfelelő %-os műszakpótlék -sajnos, nem az addigi mértékű pótlék kerül kifizetésre-.) Nos, ezt én tudom... De Ők vagy nem tudják, vagy azt hiszik, hogy nem tudom...
Találkozott már valaki hasonló esettel? Esetleg hallott róla? Sajnos, az én tapasztalatom az, hogy a babát vállalók igen kicsiny %-a tud erről a rendeletről (mellékelni fogom az ide vonatkozó rendeletet!). Ugyanis, manapság már a lehető legrosszabb "megoldás" egy várandós kismamának a táppénzre "vonulás" (anyagilag...). És, ugye, nem mellékes (valljuk be őszintén, mennyire is nem!), hogy a baba megszületése után a TGYÁS és ezt követően a GYED összege mennyi is lesz...
Az ide vonatkozó rendelet:
http://www.magyarorszag.hu/allampol...avallalok/noiideig20060627.html/ugyleirasjogi
Azt hiszem, érdemes megjegyezni a leírottakat a babát váróknak/vállalóknak!