Nemi különbségek a 2-es típusú diabétesz progressziójában

nofre

Adminisztrátor
Fórumvezető
A prediabétesz a 2-es típusú cukorbetegséget megelőző állapot, amely vagy kissé emelkedett éhomi vércukorral, vagy a terheléses cukorvizsgálatnál a megemelkedett 2 órás értékkel jellemezhető. Gyakorisága már ma is roppant nagy, 2010-ben az Egyesült Államok lakosságának 32%-a, Kína lakosságának 50%-a volt prediabéteszesnek tekinthető. Számuk világszerte rohamos növekedést mutat.

A prediabéteszeseknek csupán egy hányada válik cukorbeteggé, egy másik hányad esetében a vércukrok akár teljesen normalizálódhatnak. Többségük azonban hosszabb távon a prediabéteszes kategóriában marad.
Sanghaji kínai kutatók 334 átlag 57 éves prediabéteszes egyénnél (209 nőnél és 125 férfinál) végeztek 12 éven át tartó megfigyelés-sorozatot annak eldöntésére, hogy a két nemnél mely tényezők fennállása növeli a diabétesz kifejlődésének a kockázatát.

A kutatók a vizsgált személyeknél kérdőíves felmérés kapcsán rögzítették a demográfiai jellemzőket, a családi kórelőzményt, az életvitel jellemzőit. A résztvevőket fizikai aktivitásuk mértéke függvényében három részre osztották: legfelül a fizikailag aktívak, legalul az inaktívak foglaltak helyet. Mérték a vizsgáltak HbA1c-, triglicerid- és koleszterinszintjeit a vizsgálat kezdetén, és átlag 11 évvel később.

Prediabetes-Medical-History-Form.jpg

Azt találták, hogy a férfiak esetében a diabéteszbe történő átmenet kockázatát leginkább a fokozott fizikai aktivitás csökkentette és ilyen esetekben nőtt a valószínűsége a normális glukózszintek visszaállásának is. Férfiak a kor előrehaladtával gyakrabban váltak cukorbeteggé és az étkezés utáni 2 órás magasabb vércukor- és trigliceridszintek is növelték a diabétesz kockázatát.

Nők esetében a leginkább meghatározó a haskörfogat volt: minél nagyobb volt, annál ritkábban fordult elő a normális vércukorszintekhez történő visszatérés és annál gyakrabban váltak diabéteszessé. Nőknél az egyidejűleg fennálló hipertónia és a családban előforduló diabétesz is növelte a cukorbetegség kockázatát.

A vizsgálat közel 11 éve alatt a résztvevők 48%-a maradt prediabéteszes, 29%-uknál fejlődött ki cukorbetegség és 22%-uk esetében normalizálódtak teljesen a vércukorértékek. A vizsgálat alátámasztja azt a tapasztalatot, hogy a férfiak fokozott fizikai aktivitása és a nők haskörfogat csökkentése kedvez a normális glukóz-anyagcsere visszatértének.

(Forrás: BMJ Open Diabetes Res Care., 2016; doi:10.1136/bmjdrc-2015-000169)

Megjelent: DiabFórum magazin 2016/3. (54. oldal)
 
Oldal tetejére