Penes problémák

nagy dóri témája a 'Inzulinok' fórumban , 2006 Október 13.

 1. nagy dóri

  nagy dóri Új tag

  Már hat éve inzulinos cukorbeteg vagyok, 52 éves és nagyon nehezen tudják beállítani a cukromat. Többféle inzulinnak próbálkoztunk a kezelőorvosommal.
  Ez év szeptemberében új inzulint kaptam, a Levemírt, hozzá a novopen 3 pent.
  Azt vettem észre, hogy az inzulin nagyon gyorsan kifogy, mert szabályosan kifolyik a penből. A patronban a gumidugó felcsúszik és magától nyomja ki az inzulint.
  Felhívtam a Novo Nordisk munkatársát, azt tanácsolta hogy vigyem vissza az orvosnak a pent, és kapok másikat. Hát a másik ugyanúgy rosszúl müködik.
  Tapasztaltatok már ilyet ???
  Arra gondolltam, hogy talán az inzulinnal van probléma?
  Jó lenne ha lenne valakinek tippje!

  Dóri

  :(
   
 2. szolnok

  szolnok Új tag

  15 éve használjuk a novo pen különböző változatait nem tapasztaltunk ilyet , valószínű igaz amit a novo mondott rossz a pen-ed cseréltesd ki.
   
 3. Eribaby

  Eribaby Tag

  Szia!

  Én pár hete kaptam Levemirt, ugyanezt csinálja a tollam, felcsúszik a gumidugó, csupa inzulin minden... De már a NovoRapidos tollammal is előfordult 1x. Azt hittem azért van, mert kivittem a hidegbe, de 10 éve használok pent, és ilyesmi eddig sosem fordult elő. És most 2 tollam is ezt csinálta, pedig eddig tök jó volt...
  Lehet, hogy a patronban más nyomás van, és így egyenlítődik ki. Talán új technológiát használ a patronoknál a Novo. De ijesztő, hogy csak úgy elfolyik kb 50 egység...
  Az egyetlen amit tenni tudunk, hogy mindig levesszük a tűt, így nem tud megszökni... :)
  Dehát havi 150 szúráshoz csak 50 tűt támogatnak... :(
  Szerintem nem a toll hibája. Hiszen a tollban az a bigyó ami tolja a gumit, ugyanott marad, tehát meg sem moccan...
   
 4. kmolli

  kmolli Moderátor Fórumvezető

  Szia!
  Csináltam egy külön topikot a Levemirnek, az Általános kérdések, hozzászólások- on belül (a Pen topikkal egy szinten van). Mivel engen nagyon érdekelne, hogy milyen ez a Levemir, milyenek a tapasztalataid vele... Miért álltál rá erre? A Lantus nem jött be? Hányszor kell adni 1 nap?
  Ha válaszolsz, kérlek szépen, abba a Levemir-es topikba válaszolj, nagyon szépen köszi!!
  Molli
   
 5. naty77

  naty77 Új tag

  Levemirt nem használok, de lassan 5 éve novo-s tollat igen és nem volt ilyen gondom sosem. :shock:
   
 6. bioszaky

  bioszaky Új tag

  Át kellene írni a topic címét vmi másra, hogy itt a penről lesz szó:
  Pen inzulinadagolók

  Csak én használok BD pent?
  2 cm vastag, 16 cm hosszú 3 ml-es, teljesen műanyag, könnyű (48 g teli patronnal), nem törik, megbízható, de túl nagy. Humaloghoz és Lantushoz is ezt használom, bár volt a csúcsszuper folyadékkristályos kijelzős is. Na, az szerintem túl bonyolult volt, néha sokat vacakoltam, míg összeraktam.
  Szinte lehetetlen zsebben tartani, már hagytam el vonaton, még szerencse, hogy hazafelé. Az 1,5 ml-es még éppem tűrhető méretű volt. :(
   
 7. Lunaria

  Lunaria Új tag

  Na, a "csúcsszuper folyadékkristályos kijelzős"-sel párszor én is megjártam már :? pedig rögtön az elején profin megtanultam - van érzékem az ilyesmihez - aztán mégis... Egyszer éjjel 11-kor be kellett menni a kórházba, annyira nem tudtam vele már mit kezdeni...

  Miért nem tudtak egy használhatóbb szerkentyűt kitalálni?
   
 8. Emődi Tünde

  Emődi Tünde Új tag

  OptiPen, AutoPen

  Sziasztok! Korábban jeleztem már, hogy akinek bármilyen kérdése, vagy észrevétele van az OptiPennel, AutoPennel kapcsolatban, hívjon(0620 94 71 447), vagy írjon bátran a tunde.emodi@sanofi-aventis.com címre. A Sanofi-Aventisnek fontos, hogy az inzulinjait használó betegek a maximumot kapják, ezért lehetőség van arra, hogy amennyiben valaki nehezebben szokja az OptiPen "másságát", azzal szivesen felveszem a kapcsolatot és megmutatom, hogyan lehet egyszerűen használni a készüléket. Bizonyára találkoztak néhányan oktató filmmel és rövidített használati útmutatóval, és valószínűleg ismeritek az ingyenes Zöld Számot is, amin a pennel kapcsolatos bármilyen kérdésben tudnak segíteni. Akár az első patroncseréket is meg lehet oldani telefonos segítséggel. Tehát kérek mindenkit, ha bármi kérdés, észrevétel van a penekkel kapcsolatban, akkor jelezzetek! Üdvözlettel! Tünde
   
 9. bioszaky

  bioszaky Új tag

  Más milyen pent használ? Erről nem volt hozzászólás.
  Ja, éppen most tört ketté, engedte el a ragasztás a BD-penemet. Holnap veszek ferrobondot, asszem az meggyógyítja.
  Még1x Optipenről. Minek az elektronika (digitális kijelző)? Csak a hibalehetőségeket fokozza, amíg nem nyújt pluszt (pl a beadott adagot bejegyzi a vércukormérőbe), csak hátrány. Mi az, hogy kimerült elemet nem lehet cserélni? Kb évente új pen?
  Én igazán technika rajongó vagyok, de mégsem használom az Optipent.
   
 10. Lunaria

  Lunaria Új tag

  Re: OptiPen, AutoPen

  Az összes észrevételem annyi lenne, hogy nehézkes a használata.

  Hiába TUDOM, hogy profin kezelem, mégis mindig bennem van a rossz érzés, hogy valamit rosszul fogok csinálni :?
   
 11. naty77

  naty77 Új tag

  Re: OptiPen, AutoPen

  Holnap reggel kapom meg az optipent, ha igaz a hétvégén kezdem majd el használni. már előre rettegek tőle annyi rosszat hallottam. az orvosom kifejeztetten közölte, hogy car. :roll: csak hát hiába próbálnak a szakemberek a gyártóval egyeztetni nem tudnak.

  kíváncsi leszek nekem milyen élmény lesz... :?: :shock:
  ha kell segítség, jelentkezek! :wink:
   
 12. Csoki

  Csoki Új tag

  NOVOPEN 9 éve (ebből 5 Innovo): KIRÁLY
  Optipen: akadozik, fröcsköl össze vissza és ami a legnagyobb gongom, hogy
  MI A FENÉNEK DIGIT KIJELZŐ, HA NEM ÍRJA KI MIKOR ADTAM BE UTOLJÁRA????????
  24-órás lantus-hoz használom, az inzulin nekem csúcs, de kicsit vicces mikor fél 9-kor elkezdek azon gondolkodni, vajon beadtam-e?
  (8-kor szoktam beadni, tegnap sikerült 2*30 egységet)
  Nem tudtok erre valami megoldást?
   
 13. bioszaky

  bioszaky Új tag

  :) Az nagyon juj. Sajnos nincs jobb megoldás, mint a vércukormérő-készülékben felírni, de csak beadás után, akkor viszont rögtön. Előfordult, hogy beírtam, de nem adtam be...
   
 14. Csoki

  Csoki Új tag

  Hát igen, néha elgondolkozok azon, hogy miért nem olvasnak el egy ilyen fórumot a fejlesztők.
  Nyilván szét törik a kobakjukat, hogy jót csináljanak, de mindenre nem gondolhatnak ők sem.
  Elég lenne, ha mondjuk használat után 4-5 órán keresztül villogna a kijelző ha kinyitom, ehhez gondolom nem kell top programozónak lenni. :D
   
 15. Emődi Tünde

  Emődi Tünde Új tag

  OptiPen

  Az OptiPenről...
  A digitális kijelző nem hibaforrás, hanem egy biztonsági intézkedés, hogy utólag,-2 percig-még leellenőrizhető legyen a beadott mennyiség. Ennyi idő alatt be lehet írni a naplóba a beadott dózist. Idősek, gyerekek szülei szeretik ezt a funkciót nagyon. Azért nem tárolja hosszú távon, mert nem flexibilis a Lantus beadása, mindig 24 óránként kell adni. Az elem élettartama 2 év, most hozzák vissza a 2-2,5 éves peneket cserére, tökéletesen működnek,csak a digitális része merült le. Szerintem teljesen rendben van, hogy 2 évente garantáltan kapsz egy új beadót. Elemcsere szintén a biztonság miatt nem lehetséges. (honnan szerzi be, nem a megfelelő módon, eszközzel nyúl bele valaki...nem biztonságos ezek után a használat) Természetesen a gyártót terheli a csere készülékek költsége, hiszen a csere pen is ingyenes, mint az első! Leírok néhány gyakorlati jó tanácsot, amire érdemes odafigyelni a pen használata során:
  -2 naponta tűcsere szükséges, mert beleszárad az inzulin, és beszűkíti a tű lumenét. Ha ott nem tud kijönni az inzulin, kijön, ahol utat talál, a gumidugó mellett csoroghat (valaki írta, hogy "fröcsköl", a ritka tűcsere lehet az oka), és nehezebben benyomható.
  -az utolsó dózis beállításakor célszerű 1E-et visszatekerni, és akkor nem feszül túl a dugattyú, könnyen visszaesik a helyére.
  -dózisbeállításnál ha nem ugrik be a fogaskerék a vájatba, nem lehet benyomni az adgoló gombot (ne lehessen félE-et, csak a pontos dózist beadni), meg kell picit mozdítani az adagoló gombot, és máris benyomható.
  -Patroncsere esetén ne felejtsétek el rögzíteni a dugattyút( balra, visszazuhan, jobbra pedig rögzítjük)
  Tulajdonképpen ennyire kell figyelni addig, míg szokja az ember fia-lánya a pen "másságát", később rutinná válik ez is., mint az újra cserélt mobiltelefon használata. Persze, nehezebb hozzászokni, ha úgy adják oda, hogy "car"-mint valaki írta. : ((
  Remélem segíthettem! : )) Várom a tapasztalataitokat és ne felegkezzetek meg a Zöld Vonalról, esetleg az én számomról, nagyon szivesen segítünk, ha bármi kérdés felmerül.
   
 16. Emődi Tünde

  Emődi Tünde Új tag

  Igaz, ami igaz...

  Teljesen igazad van, nem lehet olyan pent gyártani, ami mindenki igényeit kielégíti. Mindenkinek más és más fontos. Akik megszokták az OptiPenjüket azt szokták kérdezni, nem lehetne-e a másik cég inzulinját is ezzel használni? Mert hát úgyis az a fontos, mit teszünk bele, vagyis az inzulin a lényeg. Ennek ez a beadója, a fejlesztések okozzák a "másságát". Szeretném megkérdezni, hogy aki Innovot használ, nem ugyanezt gondolta-e eleinte, míg meg nem szokta?
   
 17. Emődi Tünde

  Emődi Tünde Új tag

  Re: OptiPen, AutoPen

  Kérlek, beszéljünk telefonon, és remélem, nem lesz több kétséged, nyugodtabban fogod használni a pent! A számom: 06 20 9471 447 Várom a hívásodat! : ) Tünde
   
 18. Emődi Tünde

  Emődi Tünde Új tag

  Lécci' olvasd el a hozzászólásomat, és ha tudok segítani,vagy szeretnéd megosztani a tapasztalataidat hívj csak nyugodtan!
   
 19. Csoki

  Csoki Új tag

  WOW :oops:

  Először is köszi, és bocsánat !!!
  Úgy tűnik nem olvastam el a fórum eddigi hozzászólásait.
  Kedves Tünde, tényleg köszi és örülök, hogy egy szakavatott is van itt a fórumon.

  - A tű csere valószínűleg megoldás lesz a fröcskölésre.
  - Viszont a legnagyobb gondom mint írtam az, hogy nem jelzi ki mikor adtam inzulint utoljára.
  Ami pont azért gond mert 24 órás inzulinról van szó. Ha mondjuk a Rapidot felejteném el, hogy beadtam-e azt egy fél órán belül kiderítem és korrigálom.

  A használatát tényleg nem gond megszokni, nem is ezért írtam, hogy nekem nem tetszik, hanem mert egyszerűen a skandinávok precízebb finomabb eszközt készítettek ugyan erre a célra.(de hát van aki jól focizik a másik népnek meg van műszaki érzéke, ennyi)

  Ami a javaslat, vagy kérés, ha esetleg megkérdeznek titeket a felylesztők:
  hogy valami módon jelezze a készülék, hogy az elmúlt pár órában volt-e használva.
  (akár azzal, hogy néma marad a kijelző)

  Még egyszer köszi, hogy figyelsz ránk és segítesz.
   
 20. Emődi Tünde

  Emődi Tünde Új tag

  Szia!
  Dehogyis kell elnézést kérned, örülök, ha szóba kerül milyen dolog okoz gondot a pennel, vagy bármivel kapcsolatban mert akkor lehet rá megoldást találni, és nem bosszankodsz feleslegesen. Néhány diabetológián kevés idő jut a betegedukációra,a kimaradt információk megbeszéálésére jó lehetőség ez a fórum.Én ugyan nem vagyok cukorbeteg, de évek óta cukorbeteg oktatással foglalkozom, és sokat jelentenek az általatok leírt tapasztalatok, amiket tovább tudok adni. Szivesen olvasgatom atz írásokat, sok okos dolgot leírtok! Ajánlani szoktam a fórumot a velem kapcsolatba kerülő, érdeklődő diabosoknak. Egyébként van, aki onnan tudja, hogy beadta-e, hogy egy tálka mellé teszi le beadás után. Később aztán visszakerül a tálkába a pen.Mindenképpen jelzem majd az általad leírt észrevételt, de külföldön, ahol régóta használatban van a pen, ugyanilyen elven működik. Inkább azon igyekszik a cég, hogy a betegek igényeihez igazítható peneket gyártson, tehát létezik több féle változata.
   

Megosztás