rgyörgy
Új tag
Korpás kenyér
Hozzávalók: 1 kg teljes kiölésű búzaliszt, 25 dkg fehér liszt, 1 dkg élesztő, 2 dkg olaj, 2 dkg só, 8 dl víz.
A kétféle lisztet átszitáljuk, nagyobb méretű tálban jól összekeverjük, a közepébe mélyedést alakítunk ki, és beleöntjük a vízzel előzőleg jól összekevert friss élesztőt. Folyékony tésztát
Kavarunk a vizes élesztőből és a lisztből, majd kevés lisztet hintünk rá azért, hogy a kelés közben ne képződjék kéreg. Ezután konyharuhával letakarjuk, és langyos helyen, 2 órán át kelesztjük Ha jól megkelt a kovász, azonnal folytatjuk a tésztakészítést. A kimért langyos vízben feloldjuk a sót, és állandó keverés közben ráöntjük a lisztre, ezután kezdjük el a dagasztást, és addig folytatjuk, míg a tészta szép sima nem lesz. Cipót formálunk belőle, 45 percig kelesztjük, majd a tepsi méretétől függően egy vagy két darabban megsütjük. A tepsit
Olajjal vagy vajjal kikenjük és belisztezzük. Ezután a tésztát 15-20 percig ismét pihentetjük.
Előmelegített sütőben, közepes tűzön /180 fokon/ kb. 1-1,5 óráig sütjük. Szép fényes lesz a kenyér, ha a felületét, amíg meleg, sós vízzel megkenjük.
Ha elkészült és kihűlt!!:mrgreen: Jóétvágyat
<!--[if !supportEmptyParas]--> <!--[endif]--><o></o>
Hozzávalók: 1 kg teljes kiölésű búzaliszt, 25 dkg fehér liszt, 1 dkg élesztő, 2 dkg olaj, 2 dkg só, 8 dl víz.
A kétféle lisztet átszitáljuk, nagyobb méretű tálban jól összekeverjük, a közepébe mélyedést alakítunk ki, és beleöntjük a vízzel előzőleg jól összekevert friss élesztőt. Folyékony tésztát
Kavarunk a vizes élesztőből és a lisztből, majd kevés lisztet hintünk rá azért, hogy a kelés közben ne képződjék kéreg. Ezután konyharuhával letakarjuk, és langyos helyen, 2 órán át kelesztjük Ha jól megkelt a kovász, azonnal folytatjuk a tésztakészítést. A kimért langyos vízben feloldjuk a sót, és állandó keverés közben ráöntjük a lisztre, ezután kezdjük el a dagasztást, és addig folytatjuk, míg a tészta szép sima nem lesz. Cipót formálunk belőle, 45 percig kelesztjük, majd a tepsi méretétől függően egy vagy két darabban megsütjük. A tepsit
Olajjal vagy vajjal kikenjük és belisztezzük. Ezután a tésztát 15-20 percig ismét pihentetjük.
Előmelegített sütőben, közepes tűzön /180 fokon/ kb. 1-1,5 óráig sütjük. Szép fényes lesz a kenyér, ha a felületét, amíg meleg, sós vízzel megkenjük.
Ha elkészült és kihűlt!!:mrgreen: Jóétvágyat
<!--[if !supportEmptyParas]--> <!--[endif]--><o></o>