Somogyi Effektus

nyul

Új tag
Sziasztok!


KÉrdÉsem A KÖvetkezŐ 12 Éve Vagyok Cukorbeteg Az ElejÉn MÉg KontrolÁlltam De AztÁn Kicsuszott A Kezeim KÖZÜl Ez A BetegsÉg És JÓformÁn 10 Éve Somogyi Efektusokkal KÜzdÖk NÁlam 72 ÓrÁt Is Kitart Minden Évben ProbÁlnak BeÁllitani Tudtok Javasolni Dolgokat A Somogyi KijÖvetelÉbŐl Kapcsolatban
A Doki Azt Mondja Nem Kell Leengedni A Cukrot Ennyire Sajnos A SzÉlsŐsÉgek Embere Vagyok V Dolgozok V SemmittevÉs V 200km Bicaj 40 Fokban Addig Eljutottam Hogy Kevesebb InZUlint Adok Lantus És Humulin R DemÉg Igyis Napi 10-20 Szor MÉrem A Cukrom MindhiÁba NaGyon VÁrom A Tavaly Bemutatott Cor ÓrÁt V Az Idei UjdonsÁgot VÉrnÉlkÜli CukormÉrŐt EzekrŐl Nemtudtok Valami Ujat ElŐre Is KÖszi
 

Sani

Új tag
Kedves nyul!

A Somogyi-hatást kivédeni csak a megelőzéssel lehet. Be kell állítani rendesen az inzulinadagodat, akár 2 verzióban is.
- sima nap, amikor nem csinálsz semmit
- aktív nap
Azért arra oda kéne figyelned, hogy az aktivitásod kb. ugyanannyi fizikai megterheléssel járjon minden alkalommal.
Vagy az aktív napokat rendszeresen ( akár 48 óránként), ugyanannyi megterheléssel éled.
Szerencsére ma nem nagy csoda cukorbetegen normoglikémiás értékeket produkálni, viszont azért nekünk is be kell tartani egy- két szabályt. Ha ezt nem tudod megtenni, akkor nem sok esélyt látok arra, hogy rendben legyenek az értékeid.
Ki kell küszöbölni a Somogyit. Tudom, aki nagyon figyel és betart mindent, még nála is előfordul. Ilyenkor azt lehet csinálni, pl:
- kevés Ch-t fogyasztasz hypo esetén
- ha nem tudod megállni a mértéktelen evést( bár ezt meg kell tanulni!!!), akkor adsz be + inzulint az elfogyasztott ételnek legalább az 50%-ára. ( Persze állandó kontroll mellet ki lehet kísérletezni, mi az ideális. )
Mindenképpen ajánlom, hogy a rendszerességre törekedj. Hiába élsz szélsőségesen, ha ezt az életet ( mondjuk ) még 5 -10 évig csinálhatod, és utána meg a szövődmények miatt már nem leszel képes az önálló életre.
Szerintem megéri az " áldozatot", hogy 20 év múlva is egészségesen indulhass neki egy sétának.
 

dg

Őstag
Van egy kérdésem. Mi minden alapján tudom megkülönböztetni a diétás hiba miatti vc emelkedést a Somogyi hatástól (ha az előzmények alapján sajna mindkettőről szó lehet)? Jól sejtem, hogy a diétás hiba gyorsan lecseng, csak rövid idejű kiugrás, míg a somogyi több órán keresztül érezteti hatását?
 

nofre

Adminisztrátor
Fórumvezető
Van egy kérdésem. Mi minden alapján tudom megkülönböztetni a diétás hiba miatti vc emelkedést a Somogyi hatástól (ha az előzmények alapján sajna mindkettőről szó lehet)? Jól sejtem, hogy a diétás hiba gyorsan lecseng, csak rövid idejű kiugrás, míg a somogyi több órán keresztül érezteti hatását?

Szia d.g.!
Nem tudom, olvastad-e... egy cikk a Somogyi-hatásról.
 

dg

Őstag
Szia!

Ezt olvastam.
Nekem az a problémám, hogy eddig nem észleltem a somogyit, akkor sem, ha előfordult egy-egy alacsony érték.
Tehát,ha eddig valakit ez nem jellemzett, semmi különöset nem jelent, ha egyszer csak jellemző lesz rá?
Meg jó lenne, ha visszaigazolnátok azt a sejtésemet is, hogy a Somogyi sokáig tart, a diétás hiba meg nem?
 

dg

Őstag
Tímeácska! (ha majd olvasod)

Nagyon hasznos lenne, ha ideírnád mindazt, amit a somogyi hatásról írtál legutóbb: hogy relatív inzulinhiány esetén lép fel, hipót követően, stb...)
 

dg

Őstag
B.Laci!

Ha jól emlékszem, azt írtad magadról, hogy a remissziós fázisod még mindig tart, és már évek óta. Máshol meg azt említetted, hogy a somogyi hatás nem jellemző Rád.

Nos, én meg hallottam egy elejtett mondatot a dokinénitől, ami ebbe belepasszol. Ez pedig: " a remissziós fázisban nem jellemző a somogyi effektus, az ún. feedback hatás miatt."

Hát, ez lehetsz Te.. :D

De mi az a feedback hatás?

Mert én most ugyan utánanéztem, és ezer területen alkalmazzák ezt a fogalmat, van negatív feedback és pozitív feedback (ráadásul), de konkrétan a diabetológiában nem nagyon találtam semmit.

Valaki el tudja magyarázni???
 

blaci

Őstag
B.Laci!

Ha jól emlékszem, azt írtad magadról, hogy a remissziós fázisod még mindig tart, és már évek óta. Máshol meg azt említetted, hogy a somogyi hatás nem jellemző Rád.

Nos, én meg hallottam egy elejtett mondatot a dokinénitől, ami ebbe belepasszol. Ez pedig: " a remissziós fázisban nem jellemző a somogyi effektus, az ún. feedback hatás miatt."

Hát, ez lehetsz Te.. :D

Hát, igen, az lehet, logikusan hangzik. Ezt még így nem hallottam sehol de akkor szerintem is ez lehet. Köszönöm hogy megosztottad velem.
 

Zsu77

Új tag
to feed:etetni
back:vissza
Innentől kezdve nekem használhatják akárhol,nekem aztán semmit nem mond...nonsense:mrgreen:
 

gabibaba

Aktív tag
Feedback mechanizmus

A szervezet számos funkcióját úgynevezett feedback (visszacsatolásos) mechanizmussal szabályozza. Ennek a mechanizmusnak az a lényege, hogy egy folyamat intenztitását a folyamat során keletkező termék rendszerint a végtermék mennyisége határozza meg. A feedback szabályozás lehet negatív vagy pozitív.

A negatív típusú feedback szabályozásának megértéséhez álljon itt egy technikai jellegű péda: a villanybojlerek működésének mechanizmusa. Ha pl. 80 C-fokos vizet szeretnénk (tekintsük ezt az értéket a folyamat végtermékének) és a víz hőmérséklete nem éri ezt el, a feedback (visszacsatoló) rendszer jelez, és bekapcsolja a termosztátot. Ha a víz hőmérséklete eléri a 80 C-fokot, a rendszer kikapcsolja a fűtést. (A végtermék negatívan hat a folyamatra.) A negatív feedback mechanizmus így egy közel állandó (idegen kifejezéssel steady state” vagy equilibrium”) állapotot biztosít.
Az élőlényekben, különösen a magasabb rendűekben általában ez az equilibrium állapot szükséges az életfolyamatokhoz, ezért a szabályozásnak ez a módja nagyon gyakori. (pl. az anyagcserefolyamatokban, hormontermelésben, testhőmérséklet fenntartásában, stb.)

Pozitív feedback szabályozás esetén a végtermék megjelenése nem gátolja vagy leállítja, hanem tovább serkenti a rendszer működését. Az ilyen típusú folyamat nem alkalmas egyensúly létrehozására, kiválóan alkalmas viszont a rendszer állapotának gyors változtatására. Az élő szervezetben nem sokszor kerül sor pozitív feedbackre. A kevés eset közül a szoptatás említhető meg példaként: a csecsemő szopásakor az anyában oxitocin termelődik, amely elősegíti a tej képződését, amely további szopást tesz lehetővé a csecsemő számára, - és további oxitocintermelődést az anyában. A folyamat mindaddig tart, amíg a csecsemő jól nem lakik. Amikor a csecsemő abbahagyja a szopást, az oxitocinszint és a tejelválasztás csökken.
 

Zsu77

Új tag
Hát mé nem mondjátok,hogy:idegrendszer?
Nem az a mindenkori kommunikációs csatorna a szervezeten belül?Azon futnak az információk minden megváltozott állapotról(80foknák hidegebb víz-a pl-nál maradva) az agynak,aki aztán elrendeli(bekapcsolja a termosztátot) a szükséges intézkedést.Nem?A hormonok kiválasztásáért is ő felel én úgy tudom.Magyarán:ő nyomja meg a piros gombot.Inputol,feldolgoz,intézkedik.Így?
 

dg

Őstag
Akkor adaptálva a feedbacket a kiindulópontként említett mondatra nem tudom másként értelmezni, mint valóban a szervezet saját önkorrekciós beavatkozása a még meglévő saját inzulintermelésel, kivédendő a (túl) magas vc szintet. Tehát a remissziós fázisban ezért nem jellemző a somogyi effektus.
Jó.
Ezt azért tudtuk, csak eddig még nem hallottam "így nevezni".

Kösz az infot, Gabibaba!
 

dg

Őstag
Szia Gretta! Ezt írtad:

az általános topikban nemrég tettem fel egy kérdést a somogyival kapcsolatosan, de azért ide is beszúrom :smile: Szóval kiváncsi lennék hogy kinek mennyi idő után jelentkezik a Somogyi egy hipo után? Honnan lehet azt tudni hogy az Somogyi és nem valamilyen más külső tényező??? ( front, diéta vagy tudom is én...) Hogy lehet ezt pumpával kezelni? a hipo utáni első magas értéknél esetleg %osan megemelni a bázist pár oróra???? Ha igen akkor mennyi időre?
Szóval most ez nagyon foglalkoztat engem :smile:

Szóval. Személy szerint nálunk (a kislányomról van szó) 2, 3 esetben tapasztaltam somogyit, ami 12 órán belül jelentkezett. De általánosságban a hipó után 48 órán belül is jelentkezhet. Katáékkal beszélgettük egyszer, hogy a diétás hibától abban is meg lehet különböztetni, hogy a somogyi tovább tart, a diétás hiba rövid időn belül lecseng.

Tímeácskát kértem fentebb, írja le azt a nagyon hasznos infót ide is, amit valahol, valamikor ennek kapcsán váltottunk, de akkor most röviden összefoglalom:

Hipo után akkor lép fel somogyi, ha relatív inzulinhiány lép fel a szervezetben, amikor tehát kevés az inzulin az elfogyasztott ételhez (kis túlevés), de persze relatív inz hiányt más eset is eredményezhet.
Szóval, hipoglikémia után arra kell külön gondot fordítani, hogy a következő időszakban ne lépjen fel ilyesmi.
Mi nem pumpával élünk, de mintha arról írt volna Tímeácska, hogy egy kissé megemelt inz adaggal kell utána ellenni, s persze vadul figyelni, hogy se újabb hipó, se relatív inz hiány ne lépjen fel.
 
Oldal tetejére