Szövődmények

szandimon

Új tag
Molli itt válaszolom meg a kérdésed.
kmolli írta:
Azt nem írtad, hogy Apának pontosan mit is mondtak? Nem mindegy, hogy bevérzés vagy microaneurisma (vagy hogy írják...), melyik pontosan, mi van a papírján? Az utóbbi hol van hol nincs, gyanítom, hogy a legtöbbünknek, akik 20 évnél régebb óta cukrosak már mind vannak, de ezek változnak és nem is mindegyik szemész veszi észre ezeket (saját tapasztalat...). Ezek NEM szövődmények. A bevérzés az már igen és az nem fejlődik vissza. De ezekre megvannak a kis latin megfelelők, ha megírod, könnyebb lesz megmondani, mi is a helyzet pontosan.
És sajnos van még valami, ami fontos, ezt majd Lizzi is meg fogja erősíteni: ha már van rendes szövődmény (ismételten a microaneurisma nem jelent szövődményt), akkor a hipó még rosszabbat tesz, mint a picit magasabb, egyenesen rontanak a hipók a szemszövődményeken. Ha már vannak - mert amíg nincsenek, nem alakulnak ki könnyebben a hipóktól, addig semmilyen hatással nincsenek a hipók önmagukban a szemre, szemfenékre.
Ezért is jó lenne, ha a férjed teljesen tisztában lenne, hogy mi a baja pontosan és mit kell ahhoz tenni, hogy jobb legyen. A microaneurismákkal nem kell foglalkozni például, de ha más van, komolyabb, azzal mindenképpen (pl milgamma kapszula, nem mondták neki??). És a másik kérdésem a pumpa, van neki? Az sokat lendítene, ha lenne...

A pontos szöveg: " A hátsó póluson néhány friss sanguisfolt."
Azt mondta a doki, h van esély, ha rendeződnek a cukrok, h ez még "felszívódik". Igy gyogyit nem adott.
Pumpa nincs, nem javasolta még senki, mi meg a jól bevállt penről nem nagyon merünk váltani. Ill. úgy tudom, hogy anyagilag is többe kerül. Sajnos nálunk ez is szempont.
 

kmolli

Moderátor
Fórumvezető
Molli itt válaszolom meg a kérdésed.


A pontos szöveg: " A hátsó póluson néhány friss sanguisfolt."
Azt mondta a doki, h van esély, ha rendeződnek a cukrok, h ez még "felszívódik". Igy gyogyit nem adott.
Pumpa nincs, nem javasolta még senki, mi meg a jól bevállt penről nem nagyon merünk váltani. Ill. úgy tudom, hogy anyagilag is többe kerül. Sajnos nálunk ez is szempont.
Milyen szemész nézte meg a szemét a férjednek? Cukorbeteg specialista? A sangiusfolt, ha jól értem, sima "vérfolt"-ot jelent és ennek így nem sok értelme van, mert a bevérzés is vér és a microaneurisma is vér, de még sok más is van, ami szinte mind vér: http://www.szemvizsgalat.net/upload/a_cukorbetegseg_szemeszeti_szovodmenyei.pdf
L
ehet, hogy el kéne mennie egy speciális, cukorbetegeket kezelő szemészhez, akinek ez a szakterülete, mert ez így, amit leírtak neki, akármit jelenthet - nekem gyanús, hogy sima microaneurisma (és akkor semmit nem kell csinálnia végülis), mert tipikusan az tud eltűnni, de az az orvos, hogy aki ehelyett vérfoltot ír (csak latinul), az szerintem nem ért ehhez, de lehet, hoyg tévedek, én sem vagyok orvos :)
A milgamma, amit írtam, nem gyógyszer, hanem vitamin és nagyon jó hatással van a szemre, szokták ajánlani, nézzétek meg!
 

pusimelu

Őstag
4 éve leszek lassan diabos de a mostani vizelet eredményemtől egy kicsit megijedtem:
Vizeletcukor:4,9mmol/l,
Vizelet mikrofehérje 53mg/l
albumin 2,0 mg/l.
Tavaly még nem volt vizelet cukor meg a mikrofehérje is kevesebb azt hiszem 18mg/l volt.
Még nem beszéltem a diabetológussal mert szabin van de tudom hogy romlottak az eredményeim az elmúlt egy év nem ment valami könnyen!
Javulhat még?!
 

kmolli

Moderátor
Fórumvezető
4 éve leszek lassan diabos de a mostani vizelet eredményemtől egy kicsit megijedtem:
Vizeletcukor:4,9mmol/l,
Vizelet mikrofehérje 53mg/l
albumin 2,0 mg/l.
Tavaly még nem volt vizelet cukor meg a mikrofehérje is kevesebb azt hiszem 18mg/l volt.
Még nem beszéltem a diabetológussal mert szabin van de tudom hogy romlottak az eredményeim az elmúlt egy év nem ment valami könnyen!
Javulhat még?!
Amit a neten találtam az alapján a fehérje 0.25g-mig jó (azaz 250mg-ig, http://csaladilap.hu/ujsagcikk/314/mit_mutat_a_vizeletvizsgalat.html), az albumin pedig 50mg-ig ( http://www.hazipatika.com/services/labor/body/Mikroalbumin?id=40 ), tehát bőven a határértékek alatt vagy, ha jól értem (ha a fehérje ugyanaz, mint a mikrofehérje, de szerintem ugyanaz). A cukor meg nem érdekes, hiszen biztos éppen magas volt a cukrod, amikor pisiltél, ezzel ne foglalkozz szerintem.
 
Szia Meli
Ne ijedj meg, javulhatnak az eredményeid. Férjemnek 5-6 éve 204; 146; 176 volt a mikroalbumin értékei. Később 35,3; 27,1;
Tavaj télen 402,5, viz.fehérje++. Nem régi eredmény viz.fehérje negatív.
"4. Lehet-e valami egyéb oka annak, hogy megnövekedett mikroalbuminszint van a vizeletben?
Igen, a mikroalbuminuria nem specifikus a diabéteszre. Társulhat magas vérnyomáshoz (hipertenzió), bizonyos lipidabnormalitásokhoz és néhány immunrendellenességhez. Megnövekedett eredményt okozhatnak az erőteljes testedzések, vér a vizeletben, húgyúti fertőzések, kiszáradás és néhány gyógyszer."
A 24h vizelet mennyi volt? Fontos a megfelelő folyadék fogyasztás.
Üdv Mesüge
 

lizzi

Őstag
Majd jövök és írok mindkettőről ,csak kis türelmeteket kérem ,mert csütörtökön volt szemműtétem és nem igazán bírja a szemem a fényt ,monitort most...
 

szandimon

Új tag
Majd jövök és írok mindkettőről ,csak kis türelmeteket kérem ,mert csütörtökön volt szemműtétem és nem igazán bírja a szemem a fényt ,monitort most...
Lizzi, ha lehet, engem érdekelne, h pontosan mikor találtak szemproblémát először nálad, azóta milyen kezeléseken estél át (gyógyszeres, műtéti), és most hogy vagy?
Várunk, mielőbbi javulást neked!
 

lizzi

Őstag
Sziasztok!
megpróbálom összeszedni a gondolataimat ,de nem ígérem ,hogy a dátumok pontosak ,ugyanis nem szeretek visszaemlékezni ezekre a dolgokra,évekre és nem is akarok ezért sok mindent ,,töröl" az agyam és ezért nagyon hálás vagyok !!!!
valamikor '91 környékén találtak valamit a szememben aztán az szépen felszívódott,majd '96-ban amikor elég súlyos állapotban kórházba kerültem(még Erdélyben)akkor már ott egy szemvizsgálatnál jelezték ,hogy komoly a baj,de mivel ezt nekem otthon nem tudták kezelni ezért ide jöttem újra vissza('91-ben is itt voltam)és itt már nyáron meglézerezték mindkét szemem ,majd '97-ben meg is műtötték a bal szemem vitrectomiával.Sajnos ott tönkrementek az idegrostok és ezért nem sokat tudtak rajta segíteni ,így arra a szememre csak a széleken látok ,középen nem.Azóta Hála Istennek stabil mindkét szemem ,szóval nem kellett többet lézerezni ,de szürkehályog alakult ki mindkét szememen,ezért most a bal ,már műtött szememről azt vették le ,és majd ha már,,beérik" akkor a másikról is le kell venni.
Azt azért hozzáteszem ,hogy én speciális eset vagyok és ne aggódjatok ,hogy ez nálatok vagy bárkinél is így alakulhat ,hiszen nekem nem volt vércukormérőm 15 évig és akkor még havi 1 alkalommal reggel ,délben mért vércukor szerint állították be a cukraimat és azért kamaszként én is megkívántam 10 év után a fagyit-sütit és meg is ettem és a dokinőm sem volt szakmabeli ,szóval rosszkor voltam rossz helyen....:(
Az elején adtak Doxileket ,de most már nem ajánlanak semmit,talán rajtam már nem tud segíteni a vitamin?nem tudom ,bízom a dokikban és az Istenben!!!
Fehérje a vizeletemben nem tudom pontosan mióta van ,de magas vérnyomásomat is csak sok panasz után mérték meg otthon még '96-ban és akkor szedtem rá vérnyomáscsökkentőt hosszú évekig ,mivel ugye a vesém is károsodott vagyis az erek benne ,így átengedik a fehérjét a vizeletbe,ezért egész terhesség alatt volt fehérjeürítésem (most is van)és szedtem sok féle vérnyomáscsökkentőt ,de a vérnyomásom szülés után inkább alacsony így most csak pulzuscsökkentőt szedek néha.
Röviden ennyi az én történetem ,ha van valakinek kérdése szívesen válaszolok!
 

XYZ12

Új tag
Sziasztok!
Egy nagyok kényes témával fordulnék hozzátok, amiről cikkeket olvastam, de valódi tapasztalatokat senki sem osztott meg ezzel kapcsolatban. Még az orvosok sem említették annak idején ennek a veszélyét.
Merevedési problémákról szeretnék kérdezni. Nyilván ez egy nagyon kényes téma, és talán ezért sem beszélnek róla, de én komolyan kezdek aggódni. És nem fogom a szőnyeg alá söpörni a problémát.
Jelenleg 26 éves vagyok, tehát még elég fiatal, de már 9 éves korom óta van 1-es típusú diabéteszem. Kezdetben nagyon jól alakultak a cukraim, de később 18-20 éves koromban nagyon ingadozóvá vált a vércukrom. Emiatt az inzulin pumpa használata mellett döntöttem. Ez stabilizálta is a vércukrom. A HbA 1c általában nem volt rossz, 7,2 volt a legmagasabb, de jellemzően 7 alatti volt, persze ez az ingadozást nem mutatja ki.
Egy hónapja voltam kivizsgáláson, nem találtak szövődményeket, se a vesémben se a szememben, aminek nagyon örülök.
A problémám viszont az hogy körülbelül fél éve nem az igazi a merevedésem. Nm vagyok biztos benne, mert van hogy nem észlelek semmit, de sajnos mivel olvastam ennek nagy valószínűségétől eluralkodott rajtam egyféle paranoia. Sajnos depresszióval is küzdöm, amit a cukorbetegségem nagymértékben negatívan befolyásol.
Nem tudom hogy a merevedési zavarom pszichológiai, vagy testi eredetű. Néha úgy tapasztalom hogy nem elég kemény a merevedésem, és általában rövid ideig tart. Nyilván ez mindenképp még egy kezdeti állapot, de mindenképp időben szeretném megvizsgáltatni. Gondolom ehhez urologushoz kell majd fordulnom. Azt nem tudom hogy hogy tudják kimutatni hogy mi okozza a bajt, idegi, érrendszeri, vagy pszichológiai probléma. Milyen vizsgálatokra kell számítanom? Amiket olvastam a javulás esélyéről nagyon ijesztőek.
Másoknak volt már ilyen jellegű problémái? Segített a gyógyszeres kezelés? Ideális vércukorértékekkel lehet számítani valamiféle javulásra, regenerálódásra? Tudom, hogy régóta vagyok cukorbeteg, de ilyen fiatalon elő szokott fordulni a merevedési zavar fizikai tünetei, még akkor is ha a vércukrom viszonylag jól kezelt, és más szövődményem nincs? Ez az szövődmény szokott legelőször jelentkezni, vagy ez egyénfüggő? Ezt csak azért kérdezem, mert akkor innentől más szövődmények kialakulására is számíthatok? Volt aki hatékony segítséget kapott, vagy a kezelés is csak félmegoldás? Minden cukorbetegnél előfordulnak idővel a szövődmények, vagy van akinél egyáltalán nem jelentkeznek jó vércukrok esetén? Van itt olyan férfi cukorbeteg aki már régóta küzd a betegséggel, és még nincs ilyen problémája? Ezt csak azért kérdezem hogy van e esélyem elkerülni a dolgot. Sajnos ez is nagyon nyomaszt, ha csak rágondolok. :(
 

borka

Őstag
Sziasztok!
Egy nagyok kényes témával fordulnék hozzátok, amiről cikkeket olvastam, de valódi tapasztalatokat senki sem osztott meg ezzel kapcsolatban. Még az orvosok sem említették annak idején ennek a veszélyét.
Merevedési problémákról szeretnék kérdezni. Nyilván ez egy nagyon kényes téma, és talán ezért sem beszélnek róla, de én komolyan kezdek aggódni. És nem fogom a szőnyeg alá söpörni a problémát.
Jelenleg 26 éves vagyok, tehát még elég fiatal, de már 9 éves korom óta van 1-es típusú diabéteszem. Kezdetben nagyon jól alakultak a cukraim, de később 18-20 éves koromban nagyon ingadozóvá vált a vércukrom. Emiatt az inzulin pumpa használata mellett döntöttem. Ez stabilizálta is a vércukrom. A HbA 1c általában nem volt rossz, 7,2 volt a legmagasabb, de jellemzően 7 alatti volt, persze ez az ingadozást nem mutatja ki.
Egy hónapja voltam kivizsgáláson, nem találtak szövődményeket, se a vesémben se a szememben, aminek nagyon örülök.
A problémám viszont az hogy körülbelül fél éve nem az igazi a merevedésem. Nm vagyok biztos benne, mert van hogy nem észlelek semmit, de sajnos mivel olvastam ennek nagy valószínűségétől eluralkodott rajtam egyféle paranoia. Sajnos depresszióval is küzdöm, amit a cukorbetegségem nagymértékben negatívan befolyásol.
Nem tudom hogy a merevedési zavarom pszichológiai, vagy testi eredetű. Néha úgy tapasztalom hogy nem elég kemény a merevedésem, és általában rövid ideig tart. Nyilván ez mindenképp még egy kezdeti állapot, de mindenképp időben szeretném megvizsgáltatni. Gondolom ehhez urologushoz kell majd fordulnom. Azt nem tudom hogy hogy tudják kimutatni hogy mi okozza a bajt, idegi, érrendszeri, vagy pszichológiai probléma. Milyen vizsgálatokra kell számítanom? Amiket olvastam a javulás esélyéről nagyon ijesztőek.
Másoknak volt már ilyen jellegű problémái? Segített a gyógyszeres kezelés? Ideális vércukorértékekkel lehet számítani valamiféle javulásra, regenerálódásra? Tudom, hogy régóta vagyok cukorbeteg, de ilyen fiatalon elő szokott fordulni a merevedési zavar fizikai tünetei, még akkor is ha a vércukrom viszonylag jól kezelt, és más szövődményem nincs? Ez az szövődmény szokott legelőször jelentkezni, vagy ez egyénfüggő? Ezt csak azért kérdezem, mert akkor innentől más szövődmények kialakulására is számíthatok? Volt aki hatékony segítséget kapott, vagy a kezelés is csak félmegoldás? Minden cukorbetegnél előfordulnak idővel a szövődmények, vagy van akinél egyáltalán nem jelentkeznek jó vércukrok esetén? Van itt olyan férfi cukorbeteg aki már régóta küzd a betegséggel, és még nincs ilyen problémája? Ezt csak azért kérdezem hogy van e esélyem elkerülni a dolgot. Sajnos ez is nagyon nyomaszt, ha csak rágondolok. :(

Szia !
Én nem vagyok diabéteszes. Minden esetre az javaslom amit Te is megemlítettél, hogy először urológia vizsgálat szükséges. Az, hogy e miatt pánikolsz az érthető, de ez csak ront a lelki világodon ami nem segít. Én javasolnám még a pszichológia megkeresését is, mert az is nagy eséllyel tudna Rajtad segíteni. Vágj bele a vizsgálatok elindításába minél előbb.
Fel a fejjel, sok sikert és jó cukikat kívánok:
Sándor
 

krisz_2011

Aktív tag
Sziasztok!
Egy nagyok kényes témával fordulnék hozzátok, amiről cikkeket olvastam, de valódi tapasztalatokat senki sem osztott meg ezzel kapcsolatban. Még az orvosok sem említették annak idején ennek a veszélyét.
Merevedési problémákról szeretnék kérdezni. Nyilván ez egy nagyon kényes téma, és talán ezért sem beszélnek róla, de én komolyan kezdek aggódni. És nem fogom a szőnyeg alá söpörni a problémát.

Részemről priv. ment.
 
Oldal tetejére