Tökös finomságok

Judit

Új tag
Hosszú téli esték kedvelt csemegéje a sütőtök.
Őshazája Közép- és Dél-Amerika trópusi vidéke, a termések hosszúkásak, gömb alakúak vagy lapítottak, ezüstfehér vagy szürke héjúak.
A termés húsa világossárga, sárga vagy narancsvörös, általában 4-5 cm vastagságú. A magja fehér vagy szürke, 30-38% olajat tartalmaz.

Sütésre legalkalmasabb a hosszúkás alakú kanadai tök, a hagyományos tök levesnek és desszertnek kitűnő.
A sütőtök nagyon tápláló (tápértéke nagyobb, mint a spárgatöké), magas a karotin és vastartalma, többféle vitamint, fehérjét és rostokat tartalmaz. Serkenti a bélmozgást, méregtelenítő hatású.
Energiatartalma 80 kcal/100 gramm, 16,5 g szénhidrát van 100 grammjában.
Fehérje és zsírtartalma elenyésző, annál gazdagabb a különböző, A-, B1, B2, B3, B6, C, E vitaminokban, folsavban és pantoténsavban.
Ásványi anyagok bő forrása is, például magas kálium-, foszfor-, vas-, réz-, mangántartalma miatt.
Káliumtartalma miatt vérnyomáscsökkentő és vízhajtó hatása is van.
Az antioxidánsok és karotinoidok pedig megkötik a szabad gyököket, erősítik az immunrendszert, így hozzájárulnak a keringési betegségek és a daganatok megelőzésében.
A tökmagolaj kedvező élettani hatású, hiszen omega-3-zsírsav van benne.
 

Csatolások

  • sutotok.jpg
    sutotok.jpg
    84 KB · Olvasás: 4

Judit

Új tag
Sütőtök krémleves

Hozzávalók:
-egy 2 kg-os sütőtök
-2 db burgonya
-fél szár póréhagyma
-mentalevél, petrezselyemzöld, korianderzöld
-egy narancs héja és leve
-só, bors
-snidling (tálaláshoz)
-húslé- vagy zöldség
-(tejszín)

Elkészítés:

A tököt meghámozzuk, a magját eltávolítjuk. A pórét kevés olajon dinszteljük meg, majd a kockára vágott tököt és burgonyát hozzáadjuk, a mentalevéllel, korianderrel, a petrezselyemmel, a narancs héjával (vékonyra vágva), sóval, borssal megfűszerezzük és annyi húslevet, vagy zöldséglevet öntünk rá, amennyi ellepi.
Amikor megpuhult a narancs héját kivesszük, a többit botmixerrel turmixoljuk, ízesítjük a narancs levével.
Fontos, hogy jó sűrű legyen! Ha szeretjük adhatunk hozzá még tejszínt is.
Tálaláskor snidlinggel díszítjük. Hidegen, melegen is fogyasztható.



Pikáns sütőtök krémleves

Hozzávalók:
-2ek olívaolaj
-1 hagyma (aprítva)
-1 fokhagyma (aprítva)
-1ek gyömbér (aprítva)
-1 piros chili (magozva, erezve, aprítva)
-2 ek aprított koriander
-1 babérlevél
-1kg sütőtök
-6dl zöldségleves
-só, bors
-Tálaláshoz: tejszín

Elkészítés:
A tököt meghámozzuk, a magját eltávolítjuk, majd vágjuk fel 2-3cm-es kockákra.
Forró olajban dinszteljük meg az aprított hagymát és fokhagymát. Kb. 3-4 perc múlva adjuk hozzá a gyömbért, chilit, babérlevelet, koriandert és a sütőtök darabokat. 3 percig süssük tovább, állandó kevergetés közben.
Öntsük fel a zöldséglevessel, forraljuk fel. A keletkezett habot távolítsuk el majd alacsony hőmérsékleten, fedő alatt 25 percig főzzük tovább.
Amikor a sütőtök puha, kapcsoljuk le a tűzhelyt, hagyjuk hűlni néhány percig. Dobjuk el a babérlevelet, majd botmixerrel turmixoljuk krémessé a levest. Sózzuk, borsozzuk ízlés szerint.
Tálaljuk 1-2 kanál tejszínnel


A sütőtök krémlevest tálalhatjuk pirítóssal, crostinivel vagy bruschettával.
 

Csatolások

  • 107594_33379_n.jpg
    107594_33379_n.jpg
    27.6 KB · Olvasás: 2

Judit

Új tag
E-mailben kaptam ezt a receptet...veszélyesen jól hangzik (főleg, hogy ma kezdtük a 90 napos diétát)! :cool:

Sült bőrös malackaraj, zöldfűszer pesztóval töltve sütőtökkel és krumplival

Hozzávalók:
-1,6 kg. bőrös sertés- vagy malackaraj
-egy kisebb sütőtök
-4-5 nagyobb burgonya
-egy-egy ág rozmaring és oreganó
-5-6 ág kakukkfű
-3-4 nagyobb zsályalevél
-fél maréknyi bazsalikomlevél
-2 gerezd fokhagyma
-5 dkg fenyőmag
-10 dkg félkemény kecskesajt
-só, bors,
-olívaolaj
-szilva-körte chutney

Elkészítés:
-Először elkészítjük a pesztót.
A zöldfűszereket felaprítjuk és egy mozsárba dobjuk. Egy csipet sót szórunk rá és egy kevés olívaolajat öntünk mellé. Pépesre zúzzuk.
A fenyőmagokat aranysárgára pirítjuk és a péphez adjuk, összezúzzuk.
Ráreszeljük a kecskesajtot, összekeverjük és annyi olívaolajat öntünk hozzá, hogy egy könnyen kenhető masszát kapjunk.
-A malackarajt kicsontozzuk, majd a bőrét egy éles késsel sűrűn bevagdossuk.
Ezután szétnyitjuk úgy, hogy a kifektetett hús nagyjából egyforma vastag legyen.
A húst sózzuk, borsozzuk, majd egyenletesen szétkenjük rajta a zöldfűszer-pesztót.
Szorosan feltekerjük és formára kötözzük.
-A húst egy nagyobb serpenyőben, kevés zsíron körbe elősütjük, majd egy nagy tepsibe tesszük bőrével felfelé.
A meghámozott, nagyobbra (kb.4 cm-es) darabolt sütőtököt és a nagyobb „csónakokra” vágott burgonyákat körben elrendezzük mellette, rászórunk egy gerezdjeire szedett fokhagymát héjastól, sózzuk borsozzuk, meglocsoljuk olívaolajjal és összeforgatjuk.
A 200 fokra előmelegített sütőbe tesszük 65-75 percre, majd mikor megsült, ellenőrizzük, hogy átsült-e.

Elfogyasztása előtt aperitifként ajánlom a Pumpás-féle bükki vizet.:rolleyes:

[FONT=Georgia, serif]
[/FONT]
 

Csatolások

  • 597.jpg
    597.jpg
    11.1 KB · Olvasás: 4

pumpás

Őstag
Sütőtökös ivólé
Hozzávalók:

Elkészítés

A sütőtököt meghámozom, kisebb kockákra vágom, felteszem főni annyi vízzel, hogy ellepje. Míg fő, az almát is megtisztítom, negyedelem. Mikor a sütőtök kezd puhulni, hozzáadom az almát, puhára főzöm. Cukrozom, ha kicsit kihűlt, leturmixolom, hozzáadom a narancs, agrapefruit és a citrom levét.
 

pumpás

Őstag
Sütőtökös muffin
Hozzávalók:

  • 10 dkg vaj
  • 10 dkg cukor
  • 15 dkg liszt
  • 5 dkg kukoricaliszt
  • 25-30 dkg durvára reszelt sütőtök
  • 1 tojás
  • 1 csomag sütőpor
  • őrölt fahéj
  • vaníliás cukor
Elkészítés

A száraz és a nedves összetevőket külön összekeverjük, majd a nedves masszához fokozatosan hozzáadjuk kevergetés közben a száraz összetevőket. Csak fakanállal keverjük, ne robotgéppel. Ha a végén túl száraznak tűnik a massza, tejjel lehet higítani. Kivajazott, kilisztezett muffin-formákba töltjük. 25-30 percig sütjük 190 fokon.

Miután kiveszem a sütőből, azonnal meglocsolom minden muffin tetejét egy kis tejjel, ettől sokkal puhábbak és ízletesebbek lesznek. Ez minden muffinra érvényes
 

vighkata

Utolérhetetlen :) – moderátor
Jöhet minden tök, én imádom a sütőtököt. Leginkább nyersen eszem, de a finomságokat is biztos elkészítem.
Köszike érte.
 

pumpás

Őstag
Sütőtökös-almás lepény
Hozzávalók:

  • 6 tojás
  • 8 evőkanál kristálycukor
  • 5 dkg vaj
  • 1 citrom reszelt héja
  • 3 evőkanál sült sütőtök
  • 1 csomag sütőpor
  • 6 evőkanál liszt
  • 2 db alma
  • vaj
  • liszt
  • porcukor a tálaláshoz
Elkészítés

A sütőtököt megsütjük, pürésítjük. A tojásokat kettéválasztjuk, a sárgájukat a cukorral, a puha vajjal fehéredésig keverjük. Ezután hozzáadjuk a citrom reszelt héját, a kihűtött sütőtökpürét. Fananállal összekeverjük, rászórjuk a sütőporral elkevert lisztet, és a kemény habbá vert tojásfehérjével lazítjuk. Egy tepsit kikenünk vajjal, beszórjuk liszttel, és beleöntjük a habos sütőtökös tésztát. Az almát vékony szeletekre vágjuk, és egymást kicsit fedve a tésztára tesszük. 180 fokos sütőben pirosra sütjük. Kockákra vágva, porcukorral megszórva tálaljuk.
 

Judit

Új tag
Körtés tökleves

Hozzávalók:
-1 fej vöröshagyma apróra vágva
-1 evőkanál vaj
-4 dl víz
-1 húsleves kocka
-½ kg sütőtök (csak a húsa)
-3 dl tejszín
-4 dl körtelé
-¼ teáskanál őrölt gyömbér
-¼ teáskanál őrölt fehérbors
-1 körte

Elkészítés:
A tököt vágd nagyobb darabokra, és héjastól tedd be forró sütőbe 15-20 percre, míg megpuhul.
Amikor kicsit kihűlt, húzd le a héját, és villával törd össze a húsát.
Közben egy nagy lábosban párold meg a hagymát a vajon, majd forrald fel 1 dl vízzel és a leveskockával.
Amikor kissé kihűlt, turmixold simára a tökkel. Öntsd vissza a lábosba, majd keverd bele a tejszínt, a maradék vizet, a körtelevet és a fűszereket. Hevítsd fel folyamatos keverés mellett, nem kell forralni.
A körtét magozd ki, hámozd meg, és vágd nagyon vékony szeletekre, oszd el a tányérokban és merd rá a levest.
 

Csatolások

  • körtés tökleves.jpg
    körtés tökleves.jpg
    22.4 KB · Olvasás: 1
  • pumpkin soup 1.jpg
    pumpkin soup 1.jpg
    46.1 KB · Olvasás: 1
  • pumpkin-soup-462.jpg
    pumpkin-soup-462.jpg
    33.1 KB · Olvasás: 1

Judit

Új tag
Kókuszos tökpite

Hozzávalók:

-2 evőkanál olvasztott vaj
-4 dl tejszín
-3 nagy tojás
-½ teáskanál őrölt fahéj
-nagy csipet só
-5 dl-nyi megfőzött és pépesített tökvelő (vagy konzerv)
-10 dkg kókuszreszelék
-1 doboz mirelit pozsonyi tészta
-10 dkg melaszos barnacukor (sötét)
-10 dkg cukor
-1 evőkanál keményítő

Elkészítés:
Melegítsd elő a sütőt 180 fokra. Nyújtsd ki a tésztát, béleld ki vele a formát és tedd félre. Keverd el a pépesített tökvelőt a cukorral, a barna cukorral, majd egyenként add hozzá a tojásokat. Keverd bele a tejszínt, végül a fahéjat, sót, keményítőt és az olvasztott vajat. Forgasd bele a kókuszt. Öntsd az egészet a tésztára, és tedd a sütőbe bő egy órára, míg a közepe is meg nem szilárdul. A formában hagyd kihűlni, majd tejszínhabbal tálald.
 

Csatolások

  • kókuszos tökpite.jpg
    kókuszos tökpite.jpg
    13.7 KB · Olvasás: 2
  • Pumpkin_Pie.jpg
    Pumpkin_Pie.jpg
    180.4 KB · Olvasás: 1
  • pumpkin-pie.jpg
    pumpkin-pie.jpg
    71.6 KB · Olvasás: 3

Judit

Új tag
Zöldségekkel töltött sütőtök

Hozzávalók
:
1 kisebb sütőtök
3 gerezd fokhagyma
2 evőkanál olívaolaj

frissen őrölt bors
1 lilahagyma
15 dkg csiperke
10 koktélparadicsom
negyed karfiol
2 teáskanál fagyasztott bazsalikom
parmezán

Elkészítés:

A sütőtököt hosszában félbevágom, majd a magjait kikaparom. A fokhagymát lereszelem, vagy fokhagymanyomón átnyomom, olívaolajjal összekeverem, és a tököt megkenegetem vele. 180 fokon sütöm fél órát.

Közben a lilahagymát megpucolom, felkockázom, majd olívaolaj és vaj keverékén megpárolom. Hozzáadom a felkockázott gombát, és fedő nélkül pirítom 5 percig, majd beleteszem a felaprított karfiolt és a bazsalikomot is. Néha megrázva a serpenyőt pirítom a zöldségeket.
10 perc elteltével beledobom a koktélparadicsomokat, és addig pirítom őket, amíg a töknél le nem telik a fél óra.
A tökből kerek almavájóval kigolyózok még a beléből, és a zöldséges keverékhez adom, majd visszatöltöm az egészet a két fél tökbe. Parmezánt reszelek rá, és tovább sütöm még 20 percet, addigra a sajt is megpirul a tetején, illetve a karfiol szeletek is szép színt kapnak.
 

Csatolások

  • reggelitok350.jpg
    reggelitok350.jpg
    41.7 KB · Olvasás: 0
Oldal tetejére