Vérvétel hagyományos tűszúrás nélkül?

nofre

Adminisztrátor
Fórumvezető
A 2017-es Digitális Egészségügyi Csúcsértekezleten bemutatott Érintésaktivált Phlebotómia (Touch Ac-tivated Phlebotomy, TAP) készülék teljes mértékben kiküszöbölheti a vérvételi tűk, fecskendők és érszorítók szükségességét.

A vérvétel módja évtizedek óta változatlan. Egy nővér/asszisztens tűt szúr a beteg vénájába, mely vagy fecskendőhöz, vagy ma már nálunk is vákuumos kémcsőhöz illeszkedik, ami többnyire fájdalmas, főként, ha elsőre nem találják el a vénát. A Seventh Sense Biosystems (7SBio) golflabda nagyságú készülékét egyszerűen felhelyezik a beteg felkarjára, majd egy gombnyomás hatására a TAP 30 hajszálvékony tűi behatolnak a bőr legfelső rétegeibe. Ezek az apró szúrások a vizsgálatok szerint nem okoznak fájdalmat. Az eszköz 2 perc alatt 100 µl vért vesz a beteg kapillárisaiból. Úgy működik, akár egy pióca, azaz valójában semmilyen fájdalmat nem okoz. A TAP tehát fájdalom nélkül és gyorsan végzi el a vérvételt. A termék várhatóan a közeljövőben kerül forgalomba, mivel az FDA jóváhagyása a közeljövőben várható.

7sbio_Blood01.jpg

Az FDA felé benyújtott egyik tanulmány három vérvételi módszer fájdalmasságát hasonlította össze. Az adatok szerint az ujjbegy és vénaszúrás Wong-Baker fájdalompontszáma a TAP készülékkel csupán 2, míg a másik két módszerrel 5 pont volt, ami azt jelzi, hogy a TAP jóval kevésbé kellemetlen. Egy másik vizsgálat a 22 egészségügyi szakember által vénaszúrással vagy TAP-pal vett 240 vérminta glikált hemoglobin (HbA1c) mértékét vizsgálták. A HbA1c esetében a vénás és a TAP-vérvétellel vett minták közti egyezés kiváló, 98,7% volt.

A szakemberek általi használat FDA jóváhagyását követően a 7SBio a betegek általi használat engedélyeztetését szeretné elérni, amely lehetővé tenné, hogy a beteg bárhol, önállóan elvégezze a vérvételt.
A vállalat további célja, hogy továbbfejlessze a TAP képességeit. Egy digitális chip segítségével például a minta időbélyeggel lepecsételhető, ami nagyon hasznos, ha a betegnek el kell postáznia a mintát a laborba.
Az eszközt a vérvételekkel járó klinikai vizsgálatok résztvevői is használhatják. Már van is egy kezdetleges prototípusunk a Qualcomm céggel való együttműködésünk eredményeként, ami lényegében egy integrálható chip, ami Bluetooth jelet küld az eszköz bekapcsolásakor. Idővel a digitális integráció összekapcsolhatja a TAP eszközt a vérmintát analizáló laboratóriumi diagnosztikai platformokkal. A 7SBio és a LabCorp új együttműködésének köszönhetően az orvosok valószínűleg már a közeljövőben hozzájuthatnak a perceken belüli eredményeket produkáló mobil eszközökhöz.

7sbio_TAP_small.jpg

Jelenleg az USA összes tesztlaborja arra törekszik, hogy kevesebb vért vegyen a betegektől, hiszen a vizsgálatokhoz nincs szükség az általában levett kémcsőnyi vérre. Az új készülék erre kínál ideális megoldást.

(Forrás: medscape.com)

Megjelent: DiabFórum magazin 2017/3. - augusztus (45. oldal)
 
Oldal tetejére