Veszélyes (gyógy)szer kombinációk

nofre

Adminisztrátor
Fórumvezető
Eléggé köztudott, hogy bizonyos gyógyszerek, akár növényi kivonatok is más gyógyszerekkel kölcsönhatásba léphetnek, mely veszélyes következményekkel járhat. E kerülendő kölcsönhatások néhány példáját sorolja fel az alábbi összeállítás.

Orbáncfű (Hyperium perforatum)

gyogysz0.jpg

Számos teakeverék – így a Diabess Györgytea alkotórésze. Nem köztudott, hogy bizonyos életfontosságú gyógyszerekkel veszélyes kölcsönhatásba léphet. Ilyen interakciók: szerv-átültetést követően a kilökődést gátló ciklosporin vérszintjét csökkenti, gátolja az ideggyógyászati szerek közül az ún. szerotonin reuptake gátlók hatását és ezáltal szerotonin szindrómát okoz, csökkenti az orális fogamzásgátlók hatékonyságát és nem kívánt terhességet eredményez, bizonyos vírusellenes és rákellenes gyógyszerek hatását is csökkenti, mely esetenként az életet veszélyeztetheti.

Sztatinok + gemfibrozil

gyogysz1.jpg

A koleszterinszint-csökkentő sztatinok, elsősorban a szimvasztatin és atorvasztatin és a trigliceridet csökkentő gemfibrozil együtt adása az izom szétesés fokozott veszélyével járhat. Hasonló veszélyeket rejt magában a sztatinok és a szívritmus szabályzó amiadoron, a sztatinok és a makrolid antibiotikumok (eritromicin, claritromicin), valamint a kalcium csatorna blokkolók családjába tartozó verapamil és diltiazem együtt alkalmazása is.

Klaritromicin és kalcium csatorna blokkolók

gyogysz2.jpg

A klaritromicin és a kalcium csatorna blokkoló amlodipin, felodipin, valamint nifedipin együtt szedése súlyos hipotoniákhoz, azaz vérnyomás eséshez vezethet, mely károsíthatja a vesét is. Szulfanilureákkal együtt adva a hipoglikémiák fokozott veszélye fenyeget. Éppen ezért, ha ilyen típusú antibiotikum szedése válik szükségessé, a fenti gyógyszerek adagját mindenképpen csökkenteni szükséges. Egyébként a klaritromicin 82 gyógyszerrel léphet kölcsönhatásba.

Trimetoprim/szulfametoxozol és ACE-gátlók

gyogysz3.jpg

A kombinált trimetoprim/szulfametoxolol gyakran használt baktériumölő készítmény, mely időseknél könnyen életveszélyesen magas szérum kálium szinteket okozhat, különösen vesebetegségben, különösen, ha együtt adják valamely ACE-gátló vagy ARB típusú vérnyomáscsökkentő szerrel.

Warfarin és paracetamol (acetaminophen)

gyogysz4.jpg

A véralvadást gátló warfarin és dikumarol készítmények mellett fájdalom esetén nem szteroid gyulladás gátló szerek gyomorvérzést fokozó mellékhatása miatt egyre gyakrabban paracetamol szedését javasolják, mely készítmény ma már mindennapjaink része, meghűlésnél is rutinszerűen alkalmazzák. Viszont az orvosok között is nagyon kevesen tudják, hogy a warfarin mellett szedett paracetamol nagymértékben növeli az INR értékét, mely belső szervi vérzések fokozott veszélyével járhat. Éppen ezért ilyen esetekben sűrűbben szükséges ellenőrizni az INR-t és szükség szerint csökkenteni kell a warfarin adagját.

Vérnyomáscsökkentő szerek és nem szteroid gyulladás-gátlók (NSAID)

gyogysz5.jpg

Igen széles körben fordul elő, hogy a nem szteroid gyulladásgátlót (indometacin, naproxen, ibuprofen, celcoxib, stb.) együtt szednek vérnyomáscsökkentő szerekkel (diuretikumok, ACE-gátlók, ARB készítmények).
Ilyen bizonyos mechanizmusok révén nátrium- és folyadék visszatartás léphet fel és jelentősen megemelkedhet a vérnyomás, mely kifejezetten árthat a vesének is. Az aszpirinnek nincs ilyen mellékhatása.

Pajzsmirigy hormonpótlás és protonpumpa gátlók

gyogysz6.jpg

Igen sokan szednek hormonpótlás céljából pajzsmirigy hormonkészítményt. Ha egyidejűleg a gyomorsav csökkentésére protonpumpa gátlót (pl. omeprazol) is szednek, ez csökkentheti a hormon felszívódását és hipotíreózishoz vezethet, miért is ilyenkor emelni szükséges a tiroxin adagját és gyakrabban kell ellenőrizni a hormonszintet. Hasonló módon csökkentik a hormon felszívódását az ösztrogének. Ha tiroxint szedő személynek gyomorsav kötő kalcium-magnézium készítményre is szüksége van, akkor a két szert 4 órás eltolással kell alkalmazni.

Grépfrút-lé és gyógyszerek

gyogysz7.jpg

A grépfrút-lé bizonyos szerek, mind a felodipin és az amiodaron lebomlását lassítja és ezáltal emeli azok vérszintjét. E szerek közé tartozik a szimvasztatin, az atorvasztatin és a verapamil is.

A fenti interakciókra sokszor nem figyelnek kellő mértékben az orvosok és ezért kívánatos, hogy maguk a betegek is tájékozódjanak ilyen irányban.

(Forrás: Medscape, 2016. június 30.)

Megjelent: DiabFórum magazin 2016/3. (34-35. oldal)
 

barna84

Új tag
A fenti interakciókra sokszor nem figyelnek kellő mértékben az orvosok és ezért kívánatos, hogy maguk a betegek is tájékozódjanak ilyen irányban.

Ez valóban hasznos összeállítás,. Az orvosok tényleg leterheltek, de azért az eléggé fontos lenne, hogy ezekkel tisztában legyenek!
 
Oldal tetejére