Ha fogyni kell az inzulinos betegnek...

poe

Őstag
Ahogy az előző hszben is írtam, szerintem az oktatás "csak" hozzáállás kérdése.
Ami meg az adminisztrációt illeti, nálunk a szakrendelésen is két ajtós rendszer van:
amikor odaérsz (ugye általában azért az ember 5-10 perccel a megadott időpont előtt megy orvoshoz) az asszisztens megcsinálja az adminisztráció "favágó" részét (anamnézis, gyógyszerek, testsúly, vérnyomás stb), ha esedékes a labor, akkor leveszi a vért stb. Amikor ezzel kész van, akkor mehetsz be a dokihoz, ahogy az előző beteggel végzett ... és akkor van 10-15 perc arra, hogy nyugodtan átbeszéljük a dolgokat stb. Szerintem ennyi elég is. A közben az orvos megírja a javaslatait stb. kinyomtatja az ambulánslapot és kész is (ha meg pl. laborleletre kell várni, akkor 1-2 nap múlva bemehetsz érte, vagy kiküldik postán).

Szerencsés vagy, hogy nálatok ez így működik, szerintem nem ez az általános.
Amit a hozzáállásról írtál az igaz, pl engem is egész jól felvilágosítottak, mikor befeküdtem az inzulin beállításra.
Oktatás címén én azonban többre gondoltam. Tudjuk, hogy marha sok információ van ezzel kapcsolatban amit nem lehet egy-két óra alatt átadni (olyan is van amit csak ki lehet tapasztalni). Egyfajta képzés lenne jó (akár interneten keresztül is), ahol meg lehetne tanulni a helyes önmenedzselést, meg lehetne kérdezni azt, ami nem tiszta.
 

misamaci

Aktív tag
Szerencsés vagy, hogy nálatok ez így működik, szerintem nem ez az általános.
Amit a hozzáállásról írtál az igaz, pl engem is egész jól felvilágosítottak, mikor befeküdtem az inzulin beállításra.
Oktatás címén én azonban többre gondoltam. Tudjuk, hogy marha sok információ van ezzel kapcsolatban amit nem lehet egy-két óra alatt átadni (olyan is van amit csak ki lehet tapasztalni). Egyfajta képzés lenne jó (akár interneten keresztül is), ahol meg lehetne tanulni a helyes önmenedzselést, meg lehetne kérdezni azt, ami nem tiszta.

Amit az oktatásról mondasz, abban egyetértünk, rengeteg az infó és tényleg nagyrészt a dokin múlik, hogy mit ad át. Ahogy olvasom a különböző hozzászólásokat, sokszor úgy érzem, hogy vannak helyek, ahol tényleg a beteggel törődnek, megpróbálják a helyes útra terelni, és vannak olyanok, ahol csak az alapokat mondják el (vagy azt se teljesen) és utána boldogulj ahogy tudsz ...

Egy kis adalék a hozzáállásról:
16.-án a kórházon keresztül rövidítettem (ha átvágok a kórházon, akkor kb 2 utcányi kerülőt spórolok meg), és az udvaron összefutottam a diabos kezelőorvosommal, Úgy kb 10-15 méterről utánam kiabált és elkezdett mosolyogva integetni, hogy várjam meg. Ahogy utolért elkezdett kérdezgetni az állapotommal kapcsolatban, mikor voltam kardiológiai, szemészeti stb. ellenőrzésen (a szívem is elég ramaty állapotban van/volt), mi volt az eredmény stb., beszélgettünk pár percet, aztán ment mindenki a dolgára. Ami miatt ez az egész érdekes: legutóbb március végén találkoztunk a diab felülvizsgálaton és amúgy a doki az kórház egyik osztályvezető főorvosa.

Szóval igazad van, tényleg szerencsém van.
 

almácska

Új tag
Szerintem ez az orvosok hozzáállásán múlik, amiket itt leírtam azokat a dolgokat nekem az alatt az 1 hét alatt mondták el, amíg az inzulinbeállítás miatt bent voltam a kórházban.
Őszintén szólva néha marhára meglepődök, amikor itt-ott olvasom, hogy mekkora eltérések vannak az egyes központokban a felvilágosításban, tanításban .... számomra egyszerűen érthetetlen. Hozzám az alatt az 1 hét alatt jött dietetikus, akivel egy jó órán keresztül beszélgettünk az étkezésről stb., ő javasolta pl hogy a naplót ilyen formában kezdjem el vezetni. (az már csak hab a tortán, hogy később tudtam meg, hogy ráadásul az ebédideje jó részét is rám áldozta). A többi jótanácsot az osztályon dolgozó orvosok adták, szépen folyamatosan, ahogy egyre többet kérdeztem, úgy mentünk bele a dolgokba. A pen használatát a 2. napon már megtanították (szétszedni, tölteni, légteleníteni stb.), hozták a peneket, az egyiken megmutatták, a másikat már nekem kellett összerakni, utána még 1 napon keresztül ellenőrizték, hogy rendesen be tudom-e állítani az adagolást és attól kezdve saját magamnak adtam az inzulint.

Mondjuk abból a szempontból szerencsém volt, hogy elég hamar sikerült elkapni a diabot (alig pár hónappal korábban jelentkezett nálam, valamikor két, félévente rendszeres laborvizsgálat közt), szóval az inzulinkezelés/diéta/életmódváltás hatására újra beindult a saját termelésem, szóval most már több mint 1 éve gyógyszeren vagyok, inzulin nélkül.

Amikor az első (1 hónap utáni) ellenőrzésre mentem, kicsit izgultam is, mert a kórházban elmondottak szerint otthon szépen fokozatosan elkezdtem csökkenteni az inzulint és mire menni kellett, addigra az eredeti beállítás (82E/nap) felénél is kevesebbel "üzemeltem" (32 E/nap). Tudod sokat jelentet akkor a doki arcán azt a meglepett örömet látni ... én csak akkor fogtam fel, hogy mit sikerült elérnem, amikor ahelyett, hogy lekapott volna a tíz körmömről (ugyebár a csökkentésről elfelejtettem vele is konzultálni, csak csináltam, ahogy megbeszéltük), többször is gratulált és folyamatosan biztatott, hogy csak folytassam, amit elkezdtem.


Én Kaposváron lakok (nevem mellett jobbra ki is van írva :D) és a helyi kórház diab szakrendelésére járok kezelésre.

Drága misamaci!!

Csak ámulok és bámulok szohoz sem tudok jutni:oops::oops::oops::oops:
Nekem a kezembe adták a pent....s azt mondták vigyázzak rá elne törjem..
Én otthon tanultam meg beadni az inzulint..
meg a cukor naplot használni....dietikus nem is láttot... csak fel küldött egy füzetet, hogy olvasgassam..... :o:o:o azt sem tudom. hogy %-ban mit ehetek és mit nem....mert fén y másolt volt és halovány.....na mindegy :)

De most itt vagy te és meg tanitasz minden jóra és szépre..
Most 95kg vagyok 165cm magas......a többi nem lényeg......vannak naa
jaj nagyon kéne fogynom érzem hogy mekkora terhet cipelek.....:???::???::???:
Az én dokim arcán a meglepi ülki mikor a mérlegre állok :???::???::???:... akkor méd szeme sem áll jól

De tényleg itt 5-7percig vagy bent....egy vérnomás mérés inzulin emelés és kész..........:mad::mad::mad:
Szégyen az egészségügy most....
Várom ám a sok jó tanácsaidat
Szeretettel:almácska
 

misamaci

Aktív tag
Drága almácska!
De most itt vagy te és meg tanitasz minden jóra és szépre..
Most 95kg vagyok 165cm magas......a többi nem lényeg......vannak naa

Tudod ez nekem marhára furcsa érzés ... őszintén szólva nem érzem úgy, hogy akkora tudásom lenne, hogy én okítsak bárkit is. Szóval segítek, amiben csak tudok, de azért remélem mások is beszállnak majd. Nem szeretnélek esetleg egy rossz tanáccsal lesre küldeni.

De tényleg itt 5-7percig vagy bent....egy vérnomás mérés inzulin emelés és kész..........:mad::mad::mad:
Szégyen az egészségügy most....
Szerintem meg a kezelőorvosra nézve szégyen, érdekes módon nálunk működik a rendszer (ahogy korábban is írtam), és azért gondolom itt se könnyebb a működtetés.

Na mindegy, vágjunk bele:
Most milyen beállításon vagy, hányszor eszel 1 nap, milyen elosztása szerint?
Hányszor, miből és mennyit szúrsz?
Milyenek az egy-egy párban mért cukraid? (étkezés/inzulin előtt és +90 perc étkezés után)
 

dg

Őstag
Véleményem szerint nagyon jó olvasni a párbeszédeteket, kedves Almácska és Misamaci, úgyhogy abba ne hagyjátok! Ebből mindenki csak okulhat , akit érint, s szerintem kiváló hozzászólásaid , tanácsaid vannak Misamaci. Úgyhogy, taníts csak bátran! Főként, hogy ez az egész témának egy speciális szegmense.

Az pedig újra és újra elképeszt, hogy mennyire nemtörődöm módon képesek útjukra engedni az embereket, ahogy magadról írtad, Almácska. S végül is, más területekről, betegségekről is volnának példák bőven. Szerencsére mi is "jó helyen " lettünk diabosok. Kiváló edukációban részesültünk az elején, s azóta is minden elképzelhető támogatást megkapunk. Hálás vagyok érte!
 

misamaci

Aktív tag
Köszi a biztatást Grácia, szerintem mindenképpen folytatni fogjuk, mert mindkettőnknek könnyebb lesz. Nekem is bele kell fogni a dologba rendesen, nehogy az legyen, hogy csak a szám jár :D .... de legalább most már megvan a motiváció :D .... mert enélkül én is hajlamos vagyok elkanászodni ....
 

misamaci

Aktív tag
.dietikus nem is láttot... csak fel küldött egy füzetet, hogy olvasgassam..... :o:o:o azt sem tudom. hogy %-ban mit ehetek és mit nem....mert fén y másolt volt és halovány.....na mindegy :)

Amiket nekem javasoltak:

  1. amennyire lehet kerülni kell a cukrok fogyasztását, mert hirtelen és meredek vc-szint változásokat okoznak (ilyen a hozzáadott cukrot tartalmazó élelmiszerek jelentős része is). a csomagoláson általában ezekkel a nevekkel találkozhatsz:
    cukor, glükóz, dextróz, glükózszirup, maltóz, izocukor (biztosan van még, de most nem jut eszembe)
  2. kenyér és tésztafélékből lehetőleg teljes kiőrlésűeket egyek
  3. húsok közül kerülni kell:
    1. zsíros húsokat (amin/amiben látható mennyiségű zsír van azt kerülni kell)
    2. füstölt húsáruk
    3. töltelékáruk (általában elég sok zsíros húst is darálnak bele), kivétel a baromfi(szín)húsból készült felvágottak
  4. húsok, amik jöhetnek:
    1. baromfihúsok, lehetőleg bőr nélkül (a baromfinál az tartalmazza a legtöbb zsírt)
    2. halak
    3. sovány marhahús, sertéshús
  5. a legtöbb zöldségféle szintén jöhet
  6. gyümölcsből kb 200-250g mehet naponta 1 v. 2 részben, lehetőleg ebéd után
  7. tejet és tejterméket lehetőleg keveset (egyszerre max 2-2,5 dl) és inkább délben, vagy délután
kb. ennyi (maradt meg) címszavakban.
Fontos, hogy igazodni kell a szervezet igényeihez:

  • reggel alacsonyabb az inzulinérzékenység, kisebb a CH szükséglet, szóval célszerű inkább lassan felszívódó Ch-kat fogyasztani
  • gyümölcsöt és más gyorsan felszívódó CH-t inkább ebéd után, vagy uzsonnára
  • tejet, tejterméket a gyümölcshöz hasonlóan
 

vighkata

Utolérhetetlen :) – moderátor
Egy picit az előző témához kanyarodva szólnék hozzá.
Itt a fórumon sokaknál tapasztaltam, hogy nemtörődöm módon eresztik szélnek a frissen felfedezett cukorbetegeket, és ezen igencsak elámultam. Ugyanis azt gondoltam, hogy mindenhol megkövetelik azt, ahogy engem kezeltek amikor a diagnózis után kórházba kerültem. Úgy tűnik nekem is szerencsém van a kezdeteket illetően.
Nálunk a dietetikus minden héten kétszer jött egy kis mini okítást tartani. A friss diabosoknak kötelező volt jelen lenni, a többieknek pedig célszerű volt. Emellett személyes beszélgetésre is volt lehetőség a dietetikussal.
Az inzulin beadást is megtanították és felügyelték, emellett az orvostól és a nővérektől is lehetett kérdezni. Persze az alapoktatást megkaptuk.
A rendelési időben valóban nincs idő diabot oktatni, attól az sokkal komplexebb, minthogy 5-10 perc alatt le lehetne darálni a tudományt.

Az országban többen vagyunk edukátorok, akik az alapokat el tudjuk magyarázni, egy kezdő diabost a fontos infoval el tudunk indítani. Ehhez pusztán az orvosoknak kellene a segítségünket kérni. De nem is kell feltétlenül végzett edukátornak lenni. Az orvos látja a betegei között, ki az, aki képzettebb, vagy tájékozottabb, és egy jó szervezéssel össze lehetne hozni az új és régi betegeket.

Itt a fórumon szerencsések azok is, akik anno a kórházban nem kapták meg a kezdő segítséget. De mi is, én is, mert én hiába kaptam jó okítást anno, itt a fórumon rengeteget tanultam a társaimtól.
 

dg

Őstag
A szakirodalomban szerepel is az az elvi lehetőség mint a tapasztalat és tudásszerzés kulcsa, miszerint az érintettek edukálják egymást, még ha nem is edukátor az, aki a tudását átadja. De ezzel a lehetőséggel tényleg nem törődnek általában -- ezt sokan megírták itt a fórumon (ha nem is konkrétan így, de erre lehet következtetni.). Remélem, meg fog változni a helyzet, mert sokat segítene, ha a rendelőben igyekeznének azon lenni, hogy a sorstársakat összehozzák.
 

vighkata

Utolérhetetlen :) – moderátor
Nálunk szerencsére jó a képzés. A kórházban még gondolom mindig ugyanúgy történik, mint az én időmben, de a rendelésen azt látom, hogy a nővérek az "újoncoknak" külön időpontban szerveznek okítást.
Csakhogy ez nálunk van, míg azt tapasztalom, hogy nagyon sok helyen egyáltalán nem foglalkoznak a betegekkel még a kórházból kikerülés után sem. Ráadásul hányszor olvastuk itt, hogy a kötelező vizsgálatokat sem végzik el időben, sokszor a betegnek kell a beutalót kikönyörögni, vagy ami még elképesztőbb, néha még azt sem tudják, hogy milyen vizsgálatok vannak. Honnan is tudnák.
 

borka

Őstag
A cukorbeteg gondozásról másoltam ide Szandimon hozzászólását.

Hát szerintem ez sem semmi.Régebben ez tendált ország-szerte.

<TABLE id=post47347 class=tborder border=0 cellSpacing=1 cellPadding=6 width="100%" align=center><TBODY><TR><TD style="PADDING-BOTTOM: 0px; PADDING-LEFT: 0px; PADDING-RIGHT: 0px; PADDING-TOP: 0px" class=alt2><TABLE border=0 cellSpacing=6 cellPadding=0 width="100%"><TBODY><TR><TD width="100%"></TD><TD vAlign=top noWrap>Regisztráció dátuma: Sep 2009
Üzenet: 8


</TD></TR></TBODY></TABLE><!-- / user info --></TD></TR><TR><TD id=td_post_47347 class=alt1><!-- message, attachments, sig --><!-- icon and title -->

<HR style="BACKGROUND-COLOR: #eeeeee; COLOR: #eeeeee" SIZE=1><!-- / icon and title --><!-- message -->Sziasztok!

Új tag vagyok itt, 15 éve cukorbeteg. Ma bukkantam a fórumra, nagyon jónak találom, bár még kicsit nehéz eligazodnom. A gondozásom már-már lassan felháborít. Eddig 3 havonta kellett járnom, de most 5 hónapra hívtak vissza :sad: Az utolsó gondozáson 3 perc után kitettek, semmi vérvétel, HgA1C-t pl. már egy éve nem néztek. A veseműködés? 15 év alatt jó ha négyszer nézték meg a mikroalbuminértékem. A vérzsirokat vizsgálják időnként és ennyi. Mindig egy profil alapján adnak tanácsot, szinte sohasem lapoznak vissza a naplómban. Humulin R-t és Lantust használok. Olvastam itt a fórumon, hogy a Humulin R régi inzulin, javasolták többen is, váltsunk újabbra (Humalog, Apidra). Mégis hogy? Én mondjam az orvosnak a 3 perc alatt? Nagyon el vagyok keseredve. Az én cukraim még jók is, de a férjem is cukorbeteg, ő teljesen másképp működik, mint én. Neki elég labil a cukra, 1 óra alatt 8 egységet is tud esni, mégsem esett szó nála sem inzulinváltásról. 8 éve Actrapid-Inzulatardot használ.
A terhesgondozással elégedett voltam, bár a saját ötleteim eredményesebbek voltak, mint a doktornő tanácsai.
</TD></TR></TBODY></TABLE>
 

misamaci

Aktív tag
Almácska drága!

Nagyon eltűntél a hétvégén! :) Remélem nincs semmi baj?
A kérdéseim változatlanok:
Miből, mikor, mennyit szúrsz?
Hogyan alakulnak az étkezés előtti/utáni vércukor értékeid?
Hányszor eszel 1 nap, időpontok, tápanyageloszás (ha javasoltak ilyet)?

Korábban írtad, hogy 160 CH-t javasoltak, napi 5x-i étkezéssel kiszámoltam, így néz ki:
<style> <!-- BODY,DIV,TABLE,THEAD,TBODY,TFOOT,TR,TH,TD,P { font-family:"Nimbus Sans L"; font-size:x-small } --> </style> <table rules="NONE" cellspacing="0" cols="5" frame="VOID" border="0"> <colgroup><col width="98"><col width="86"><col width="102"><col width="80"><col width="56"></colgroup> <tbody> <tr> <td style="border: 1px solid rgb(0, 0, 0);" height="19" width="98" align="LEFT">
</td> <td style="border: 1px solid rgb(0, 0, 0);" width="86" align="CENTER">kcal</td> <td style="border: 1px solid rgb(0, 0, 0);" width="102" align="CENTER">Szénhidrát (g)</td> <td style="border: 1px solid rgb(0, 0, 0);" width="80" align="CENTER">Fehérje (g)</td> <td style="border: 1px solid rgb(0, 0, 0);" width="56" align="CENTER">zsír (g)</td> </tr> <tr> <td style="border: 1px solid rgb(0, 0, 0);" height="19" align="LEFT">reggeli</td> <td style="border: 1px solid rgb(0, 0, 0);" sdval="216" sdnum="1038;" align="CENTER">216</td> <td style="border: 1px solid rgb(0, 0, 0);" sdval="26" sdnum="1038;" align="CENTER">26</td> <td style="border: 1px solid rgb(0, 0, 0);" sdval="10" sdnum="1038;" align="CENTER">10</td> <td style="border: 1px solid rgb(0, 0, 0);" sdval="8" sdnum="1038;" align="CENTER">8</td> </tr> <tr> <td style="border: 1px solid rgb(0, 0, 0);" height="19" align="LEFT">tízórai</td> <td style="border: 1px solid rgb(0, 0, 0);" sdval="149" sdnum="1038;" align="CENTER">149</td> <td style="border: 1px solid rgb(0, 0, 0);" sdval="19" sdnum="1038;" align="CENTER">19</td> <td style="border: 1px solid rgb(0, 0, 0);" sdval="7" sdnum="1038;" align="CENTER">7</td> <td style="border: 1px solid rgb(0, 0, 0);" sdval="5" sdnum="1038;" align="CENTER">5</td> </tr> <tr> <td style="border: 1px solid rgb(0, 0, 0);" height="19" align="LEFT">ebéd</td> <td style="border: 1px solid rgb(0, 0, 0);" sdval="431" sdnum="1038;" align="CENTER">431</td> <td style="border: 1px solid rgb(0, 0, 0);" sdval="52" sdnum="1038;" align="CENTER">52</td> <td style="border: 1px solid rgb(0, 0, 0);" sdval="22" sdnum="1038;" align="CENTER">22</td> <td style="border: 1px solid rgb(0, 0, 0);" sdval="15" sdnum="1038;" align="CENTER">15</td> </tr> <tr> <td style="border: 1px solid rgb(0, 0, 0);" height="19" align="LEFT">uzsonna</td> <td style="border: 1px solid rgb(0, 0, 0);" sdval="149" sdnum="1038;" align="CENTER">149</td> <td style="border: 1px solid rgb(0, 0, 0);" sdval="19" sdnum="1038;" align="CENTER">19</td> <td style="border: 1px solid rgb(0, 0, 0);" sdval="7" sdnum="1038;" align="CENTER">7</td> <td style="border: 1px solid rgb(0, 0, 0);" sdval="5" sdnum="1038;" align="CENTER">5</td> </tr> <tr> <td style="border-style: solid; border-color: rgb(0, 0, 0); border-width: 1px 1px 3px;" height="19" align="LEFT">vacsora</td> <td style="border-style: solid; border-color: rgb(0, 0, 0); border-width: 1px 1px 3px;" sdval="342" sdnum="1038;" align="CENTER">342</td> <td style="border-style: solid; border-color: rgb(0, 0, 0); border-width: 1px 1px 3px;" sdval="45" sdnum="1038;" align="CENTER">45</td> <td style="border-style: solid; border-color: rgb(0, 0, 0); border-width: 1px 1px 3px;" sdval="18" sdnum="1038;" align="CENTER">18</td> <td style="border-style: solid; border-color: rgb(0, 0, 0); border-width: 1px 1px 3px;" sdval="10" sdnum="1038;" align="CENTER">10</td> </tr> <tr> <td style="border: 1px solid rgb(0, 0, 0);" height="19" align="LEFT">összesen:</td> <td style="border: 1px solid rgb(0, 0, 0);" sdval="1280" sdnum="1038;" align="CENTER">1280</td> <td style="border: 1px solid rgb(0, 0, 0);" sdval="160" sdnum="1038;" align="CENTER">160</td> <td style="border: 1px solid rgb(0, 0, 0);" sdval="64" sdnum="1038;" align="CENTER">64</td> <td style="border: 1px solid rgb(0, 0, 0);" sdval="47" sdnum="1038;" align="CENTER">47</td> </tr> <tr> <td style="border: 1px solid rgb(0, 0, 0);" colspan="2" height="19" valign="MIDDLE" align="LEFT">Energiabevitel (kcal):</td> <td style="border: 1px solid rgb(0, 0, 0);" sdval="644" sdnum="1038;" align="CENTER">644</td> <td style="border: 1px solid rgb(0, 0, 0);" sdval="256" sdnum="1038;" align="CENTER">256</td> <td style="border: 1px solid rgb(0, 0, 0);" sdval="387" sdnum="1038;" align="CENTER">387</td> </tr> <tr> <td style="border: 1px solid rgb(0, 0, 0);" colspan="2" height="19" valign="MIDDLE" align="LEFT">eloszlás:</td> <td style="border: 1px solid rgb(0, 0, 0);" sdval="0,503125" sdnum="1038;0;0%" align="CENTER">50%</td> <td style="border: 1px solid rgb(0, 0, 0);" sdval="0,2" sdnum="1038;0;0%" align="CENTER">20%</td> <td style="border: 1px solid rgb(0, 0, 0);" sdval="0,30234375" sdnum="1038;0;0%" align="CENTER">30%</td> </tr> </tbody> </table>
Nagyjából ez lenne a cél, ezzel szinte biztos a fogyás, de csak szépen óvatosan haladjunk, mert biztos, hogy az inzulinadagolásodon is kell majd igazítani.
(Remélem a naplócskát ma tényleg elkezdted vezetni?)
Én is ráállok erre a bevitelre (megpróbálom .... nem egyszerű:)), aztán meglátjuk, mire megyünk ketten :)
Szóval hajrá!
Misi
 

almácska

Új tag
Almácska drága!

Nagyon eltűntél a hétvégén! :) Remélem nincs semmi baj?
A kérdéseim változatlanok:
Miből, mikor, mennyit szúrsz?
Hogyan alakulnak az étkezés előtti/utáni vércukor értékeid?
Hányszor eszel 1 nap, időpontok, tápanyageloszás (ha javasoltak ilyet)?

Korábban írtad, hogy 160 CH-t javasoltak, napi 5x-i étkezéssel kiszámoltam, így néz ki:
<STYLE> <!-- BODY,DIV,TABLE,THEAD,TBODY,TFOOT,TR,TH,TD,P { font-family:"Nimbus Sans L"; font-size:x-small } --> </STYLE><TABLE border=0 rules=none cellSpacing=0 frame=void cols=5><COLGROUP><COL width=98><COL width=86><COL width=102><COL width=80><COL width=56></COLGROUP><TBODY><TR><TD style="BORDER-BOTTOM: rgb(0,0,0) 1px solid; BORDER-LEFT: rgb(0,0,0) 1px solid; BORDER-TOP: rgb(0,0,0) 1px solid; BORDER-RIGHT: rgb(0,0,0) 1px solid" height=19 width=98 align=left>

</TD><TD style="BORDER-BOTTOM: rgb(0,0,0) 1px solid; BORDER-LEFT: rgb(0,0,0) 1px solid; BORDER-TOP: rgb(0,0,0) 1px solid; BORDER-RIGHT: rgb(0,0,0) 1px solid" width=86 align=middle>kcal</TD><TD style="BORDER-BOTTOM: rgb(0,0,0) 1px solid; BORDER-LEFT: rgb(0,0,0) 1px solid; BORDER-TOP: rgb(0,0,0) 1px solid; BORDER-RIGHT: rgb(0,0,0) 1px solid" width=102 align=middle>Szénhidrát (g)</TD><TD style="BORDER-BOTTOM: rgb(0,0,0) 1px solid; BORDER-LEFT: rgb(0,0,0) 1px solid; BORDER-TOP: rgb(0,0,0) 1px solid; BORDER-RIGHT: rgb(0,0,0) 1px solid" width=80 align=middle>Fehérje (g)</TD><TD style="BORDER-BOTTOM: rgb(0,0,0) 1px solid; BORDER-LEFT: rgb(0,0,0) 1px solid; BORDER-TOP: rgb(0,0,0) 1px solid; BORDER-RIGHT: rgb(0,0,0) 1px solid" width=56 align=middle>zsír (g)</TD></TR><TR><TD style="BORDER-BOTTOM: rgb(0,0,0) 1px solid; BORDER-LEFT: rgb(0,0,0) 1px solid; BORDER-TOP: rgb(0,0,0) 1px solid; BORDER-RIGHT: rgb(0,0,0) 1px solid" height=19 align=left>reggeli</TD><TD style="BORDER-BOTTOM: rgb(0,0,0) 1px solid; BORDER-LEFT: rgb(0,0,0) 1px solid; BORDER-TOP: rgb(0,0,0) 1px solid; BORDER-RIGHT: rgb(0,0,0) 1px solid" align=middle sdnum="1038;" sdval="216">216</TD><TD style="BORDER-BOTTOM: rgb(0,0,0) 1px solid; BORDER-LEFT: rgb(0,0,0) 1px solid; BORDER-TOP: rgb(0,0,0) 1px solid; BORDER-RIGHT: rgb(0,0,0) 1px solid" align=middle sdnum="1038;" sdval="26">26</TD><TD style="BORDER-BOTTOM: rgb(0,0,0) 1px solid; BORDER-LEFT: rgb(0,0,0) 1px solid; BORDER-TOP: rgb(0,0,0) 1px solid; BORDER-RIGHT: rgb(0,0,0) 1px solid" align=middle sdnum="1038;" sdval="10">10</TD><TD style="BORDER-BOTTOM: rgb(0,0,0) 1px solid; BORDER-LEFT: rgb(0,0,0) 1px solid; BORDER-TOP: rgb(0,0,0) 1px solid; BORDER-RIGHT: rgb(0,0,0) 1px solid" align=middle sdnum="1038;" sdval="8">8</TD></TR><TR><TD style="BORDER-BOTTOM: rgb(0,0,0) 1px solid; BORDER-LEFT: rgb(0,0,0) 1px solid; BORDER-TOP: rgb(0,0,0) 1px solid; BORDER-RIGHT: rgb(0,0,0) 1px solid" height=19 align=left>tízórai</TD><TD style="BORDER-BOTTOM: rgb(0,0,0) 1px solid; BORDER-LEFT: rgb(0,0,0) 1px solid; BORDER-TOP: rgb(0,0,0) 1px solid; BORDER-RIGHT: rgb(0,0,0) 1px solid" align=middle sdnum="1038;" sdval="149">149</TD><TD style="BORDER-BOTTOM: rgb(0,0,0) 1px solid; BORDER-LEFT: rgb(0,0,0) 1px solid; BORDER-TOP: rgb(0,0,0) 1px solid; BORDER-RIGHT: rgb(0,0,0) 1px solid" align=middle sdnum="1038;" sdval="19">19</TD><TD style="BORDER-BOTTOM: rgb(0,0,0) 1px solid; BORDER-LEFT: rgb(0,0,0) 1px solid; BORDER-TOP: rgb(0,0,0) 1px solid; BORDER-RIGHT: rgb(0,0,0) 1px solid" align=middle sdnum="1038;" sdval="7">7</TD><TD style="BORDER-BOTTOM: rgb(0,0,0) 1px solid; BORDER-LEFT: rgb(0,0,0) 1px solid; BORDER-TOP: rgb(0,0,0) 1px solid; BORDER-RIGHT: rgb(0,0,0) 1px solid" align=middle sdnum="1038;" sdval="5">5</TD></TR><TR><TD style="BORDER-BOTTOM: rgb(0,0,0) 1px solid; BORDER-LEFT: rgb(0,0,0) 1px solid; BORDER-TOP: rgb(0,0,0) 1px solid; BORDER-RIGHT: rgb(0,0,0) 1px solid" height=19 align=left>ebéd</TD><TD style="BORDER-BOTTOM: rgb(0,0,0) 1px solid; BORDER-LEFT: rgb(0,0,0) 1px solid; BORDER-TOP: rgb(0,0,0) 1px solid; BORDER-RIGHT: rgb(0,0,0) 1px solid" align=middle sdnum="1038;" sdval="431">431</TD><TD style="BORDER-BOTTOM: rgb(0,0,0) 1px solid; BORDER-LEFT: rgb(0,0,0) 1px solid; BORDER-TOP: rgb(0,0,0) 1px solid; BORDER-RIGHT: rgb(0,0,0) 1px solid" align=middle sdnum="1038;" sdval="52">52</TD><TD style="BORDER-BOTTOM: rgb(0,0,0) 1px solid; BORDER-LEFT: rgb(0,0,0) 1px solid; BORDER-TOP: rgb(0,0,0) 1px solid; BORDER-RIGHT: rgb(0,0,0) 1px solid" align=middle sdnum="1038;" sdval="22">22</TD><TD style="BORDER-BOTTOM: rgb(0,0,0) 1px solid; BORDER-LEFT: rgb(0,0,0) 1px solid; BORDER-TOP: rgb(0,0,0) 1px solid; BORDER-RIGHT: rgb(0,0,0) 1px solid" align=middle sdnum="1038;" sdval="15">15</TD></TR><TR><TD style="BORDER-BOTTOM: rgb(0,0,0) 1px solid; BORDER-LEFT: rgb(0,0,0) 1px solid; BORDER-TOP: rgb(0,0,0) 1px solid; BORDER-RIGHT: rgb(0,0,0) 1px solid" height=19 align=left>uzsonna</TD><TD style="BORDER-BOTTOM: rgb(0,0,0) 1px solid; BORDER-LEFT: rgb(0,0,0) 1px solid; BORDER-TOP: rgb(0,0,0) 1px solid; BORDER-RIGHT: rgb(0,0,0) 1px solid" align=middle sdnum="1038;" sdval="149">149</TD><TD style="BORDER-BOTTOM: rgb(0,0,0) 1px solid; BORDER-LEFT: rgb(0,0,0) 1px solid; BORDER-TOP: rgb(0,0,0) 1px solid; BORDER-RIGHT: rgb(0,0,0) 1px solid" align=middle sdnum="1038;" sdval="19">19</TD><TD style="BORDER-BOTTOM: rgb(0,0,0) 1px solid; BORDER-LEFT: rgb(0,0,0) 1px solid; BORDER-TOP: rgb(0,0,0) 1px solid; BORDER-RIGHT: rgb(0,0,0) 1px solid" align=middle sdnum="1038;" sdval="7">7</TD><TD style="BORDER-BOTTOM: rgb(0,0,0) 1px solid; BORDER-LEFT: rgb(0,0,0) 1px solid; BORDER-TOP: rgb(0,0,0) 1px solid; BORDER-RIGHT: rgb(0,0,0) 1px solid" align=middle sdnum="1038;" sdval="5">5</TD></TR><TR><TD style="BORDER-BOTTOM: rgb(0,0,0) 3px solid; BORDER-LEFT: rgb(0,0,0) 1px solid; BORDER-TOP: rgb(0,0,0) 1px solid; BORDER-RIGHT: rgb(0,0,0) 1px solid" height=19 align=left>vacsora</TD><TD style="BORDER-BOTTOM: rgb(0,0,0) 3px solid; BORDER-LEFT: rgb(0,0,0) 1px solid; BORDER-TOP: rgb(0,0,0) 1px solid; BORDER-RIGHT: rgb(0,0,0) 1px solid" align=middle sdnum="1038;" sdval="342">342</TD><TD style="BORDER-BOTTOM: rgb(0,0,0) 3px solid; BORDER-LEFT: rgb(0,0,0) 1px solid; BORDER-TOP: rgb(0,0,0) 1px solid; BORDER-RIGHT: rgb(0,0,0) 1px solid" align=middle sdnum="1038;" sdval="45">45</TD><TD style="BORDER-BOTTOM: rgb(0,0,0) 3px solid; BORDER-LEFT: rgb(0,0,0) 1px solid; BORDER-TOP: rgb(0,0,0) 1px solid; BORDER-RIGHT: rgb(0,0,0) 1px solid" align=middle sdnum="1038;" sdval="18">18</TD><TD style="BORDER-BOTTOM: rgb(0,0,0) 3px solid; BORDER-LEFT: rgb(0,0,0) 1px solid; BORDER-TOP: rgb(0,0,0) 1px solid; BORDER-RIGHT: rgb(0,0,0) 1px solid" align=middle sdnum="1038;" sdval="10">10</TD></TR><TR><TD style="BORDER-BOTTOM: rgb(0,0,0) 1px solid; BORDER-LEFT: rgb(0,0,0) 1px solid; BORDER-TOP: rgb(0,0,0) 1px solid; BORDER-RIGHT: rgb(0,0,0) 1px solid" height=19 align=left>összesen:</TD><TD style="BORDER-BOTTOM: rgb(0,0,0) 1px solid; BORDER-LEFT: rgb(0,0,0) 1px solid; BORDER-TOP: rgb(0,0,0) 1px solid; BORDER-RIGHT: rgb(0,0,0) 1px solid" align=middle sdnum="1038;" sdval="1280">1280</TD><TD style="BORDER-BOTTOM: rgb(0,0,0) 1px solid; BORDER-LEFT: rgb(0,0,0) 1px solid; BORDER-TOP: rgb(0,0,0) 1px solid; BORDER-RIGHT: rgb(0,0,0) 1px solid" align=middle sdnum="1038;" sdval="160">160</TD><TD style="BORDER-BOTTOM: rgb(0,0,0) 1px solid; BORDER-LEFT: rgb(0,0,0) 1px solid; BORDER-TOP: rgb(0,0,0) 1px solid; BORDER-RIGHT: rgb(0,0,0) 1px solid" align=middle sdnum="1038;" sdval="64">64</TD><TD style="BORDER-BOTTOM: rgb(0,0,0) 1px solid; BORDER-LEFT: rgb(0,0,0) 1px solid; BORDER-TOP: rgb(0,0,0) 1px solid; BORDER-RIGHT: rgb(0,0,0) 1px solid" align=middle sdnum="1038;" sdval="47">47</TD></TR><TR><TD style="BORDER-BOTTOM: rgb(0,0,0) 1px solid; BORDER-LEFT: rgb(0,0,0) 1px solid; BORDER-TOP: rgb(0,0,0) 1px solid; BORDER-RIGHT: rgb(0,0,0) 1px solid" height=19 vAlign=center colSpan=2 align=left>Energiabevitel (kcal):</TD><TD style="BORDER-BOTTOM: rgb(0,0,0) 1px solid; BORDER-LEFT: rgb(0,0,0) 1px solid; BORDER-TOP: rgb(0,0,0) 1px solid; BORDER-RIGHT: rgb(0,0,0) 1px solid" align=middle sdnum="1038;" sdval="644">644</TD><TD style="BORDER-BOTTOM: rgb(0,0,0) 1px solid; BORDER-LEFT: rgb(0,0,0) 1px solid; BORDER-TOP: rgb(0,0,0) 1px solid; BORDER-RIGHT: rgb(0,0,0) 1px solid" align=middle sdnum="1038;" sdval="256">256</TD><TD style="BORDER-BOTTOM: rgb(0,0,0) 1px solid; BORDER-LEFT: rgb(0,0,0) 1px solid; BORDER-TOP: rgb(0,0,0) 1px solid; BORDER-RIGHT: rgb(0,0,0) 1px solid" align=middle sdnum="1038;" sdval="387">387</TD></TR><TR><TD style="BORDER-BOTTOM: rgb(0,0,0) 1px solid; BORDER-LEFT: rgb(0,0,0) 1px solid; BORDER-TOP: rgb(0,0,0) 1px solid; BORDER-RIGHT: rgb(0,0,0) 1px solid" height=19 vAlign=center colSpan=2 align=left>eloszlás:</TD><TD style="BORDER-BOTTOM: rgb(0,0,0) 1px solid; BORDER-LEFT: rgb(0,0,0) 1px solid; BORDER-TOP: rgb(0,0,0) 1px solid; BORDER-RIGHT: rgb(0,0,0) 1px solid" align=middle sdnum="1038;0;0%" sdval="0,503125">50%</TD><TD style="BORDER-BOTTOM: rgb(0,0,0) 1px solid; BORDER-LEFT: rgb(0,0,0) 1px solid; BORDER-TOP: rgb(0,0,0) 1px solid; BORDER-RIGHT: rgb(0,0,0) 1px solid" align=middle sdnum="1038;0;0%" sdval="0,2">20%</TD><TD style="BORDER-BOTTOM: rgb(0,0,0) 1px solid; BORDER-LEFT: rgb(0,0,0) 1px solid; BORDER-TOP: rgb(0,0,0) 1px solid; BORDER-RIGHT: rgb(0,0,0) 1px solid" align=middle sdnum="1038;0;0%" sdval="0,30234375">30%</TD></TR></TBODY></TABLE>
Nagyjából ez lenne a cél, ezzel szinte biztos a fogyás, de csak szépen óvatosan haladjunk, mert biztos, hogy az inzulinadagolásodon is kell majd igazítani.
(Remélem a naplócskát ma tényleg elkezdted vezetni?)
Én is ráállok erre a bevitelre (megpróbálom .... nem egyszerű:)), aztán meglátjuk, mire megyünk ketten :)
Szóval hajrá!
Misi

Szia! Drága misamaci!

Csak a családommal voltam együt...
160g a szénhidrát be vitelem
30g-reggeli
20g-tízórai
60g-ebéd
20g-uzsi
30g-vacsi
ez az elosztás.....ezt kaptam bent a kórházban.
inzulin:
Humulin R
16e reggel 7-kor
14e délben
14e délután 18-kor
Humulin N
34e este 22-kor
ez a napi 4x szurom magam:(
reggel ma:11,2 utána:11,7

a reggelim 3db korpovit keksz 1dl tea
tizórai.....eg kiseb fürt szölö
edéd..húsi leves tészta nélkül zödséggel, vadas föt marhahús 2db zsemle gomboc....
uzsi...a szölö többi része
vacsi 1db zsömle valamilyen felvágottal paradicsom...
öszinte leszek nem mértem le semmit csak ma nem ettem annyit.

a naplocska kész van....
nagyon szivesen fogadok olyat is amit te csinálsz magadnak.......azt én is meg eszem...:):):)
Na remélem, hogy mindent le irtam.:???::???:
szeretettel:almácska:D:D
 

vighkata

Utolérhetetlen :) – moderátor
Korábban írtad, hogy 160 CH-t javasoltak, napi 5x-i étkezéssel kiszámoltam, így néz ki:
Nagyjából ez lenne a cél, ezzel szinte biztos a fogyás, :)
Szóval hajrá!
Misi
Hű, ez a táblicsku nagyon jól néz ki, ezt nem nem csak fogyni vágyók használhatják, hanem mindenki.
Itt is a bizonyíték, hogy ami a diab diétának megfelel, az mindenki számára jó.
 

vighkata

Utolérhetetlen :) – moderátor
a naplocska kész van....
nagyon szivesen fogadok olyat is amit te csinálsz magadnak.......azt én is meg eszem...:):):)
Na remélem, hogy mindent le irtam.:???::???:
szeretettel:almácska:D:D
Almácska, drukkolunk ám neked, és kérlek írj le minden sikerélményt, akármilyen aprónak is tűnik.
Az inzulinra tényleg nagyon figyelni kell, ha a fogyás beindul, nehogy hipo legyen, mert azt csak evéssel tudod korrigálni.
 

misamaci

Aktív tag
Almácska!

Te nem diétázol, hanem éhezteted magad! Sürgősen kezd el normálisan enni!
Így csak tönkreteszed magad. Fontos a kiegyensúlyozott táplálkozás, nekünk talán még inkább, mint az "egészséges" embereknek. A vércukorértékeid is valószínűleg jobbak lesznek, ha a tested normális mennyiségű táplálékot kap.

Misi
 

misamaci

Aktív tag
Hű, ez a táblicsku nagyon jól néz ki, ezt nem nem csak fogyni vágyók használhatják, hanem mindenki.
Itt is a bizonyíték, hogy ami a diab diétának megfelel, az mindenki számára jó.

Tulképpen csak a korábban belinkelt anyagokban lévő ajánlásokat gyúrtam össze egy táblázatba. A dr. Fövényi által jegyzett anyagban benne vannak a mintaétrendekhez tartozó tápértékek, ch eloszlások, csak körbe ki kellett számolni az egészet.
 

vighkata

Utolérhetetlen :) – moderátor
Tulképpen csak a korábban belinkelt anyagokban lévő ajánlásokat gyúrtam össze egy táblázatba. A dr. Fövényi által jegyzett anyagban benne vannak a mintaétrendekhez tartozó tápértékek, ch eloszlások, csak körbe ki kellett számolni az egészet.
Tele vagyok diabosoknak készült könyvekkel, többek között Fövényi tanár úr által írt könyvekkel. Az alapok onnan bármikor elérhetők, főleg akkor, ha valamilyen változás következik be az életemben, mint pl a fogyás, vagy egy kis súlytöbblet felszedése. Ez mindenképpen inzulin dózis módosítást igényel.

Almácska, neked is csak ajánlani tudom, hogy az alapkönyveket szerezd be, mert ez az a tudomány, amit mindig elő lehet venni, és tájékozódni lehet belőle.
 

vighkata

Utolérhetetlen :) – moderátor
inzulin:
Humulin R
16e reggel 7-kor
14e délben
14e délután 18-kor
Humulin N
34e este 22-kor
ez a napi 4x szurom magam:(
reggel ma:11,2 utána:11,7
szeretettel:almácska:D:D
Almácska, én ugyan nem tudom, hogy milyen cukrokat mérsz, így csak sejteni tudom, hogy ezek az adagok, amiket adsz magadnak, nagyon sok.

Írtad, hogy a doktor azt látja, hogy magas a cukrod, és emeli az inzulint. Ez szerintem nem helyes út, mert először azt kéne tisztázni, hogy miért magas a cukrod, pl, reggel.
Nem biztos, hogy azért, mert kevés az inzulin. Lehet, hogy éjszaka van egy enyhe hipo, amire nem ébredsz fel, és ilyenkor a somogyi effektus áll fent, és ilyenkor inkább csökkenteni kell az esti inzulint, vagy a vacsora mennyiségén kell változtatni.
Ara kérlek, hogy egy ideig mérd meg a cukidat vacsi előtt és után fél, egy, és másfél órával, hogy lásd a tendenciát. Ezen kívül éjszaka is mérd meg hajnali 1 órakor, és hajnali 3 órakor is. A hajnali 3 óra szokott necces lenni, annak látod a következményét reggel 6-7 órakor. Több napi mérés szükséges ahhoz, hogy valami képet lássunk a mozgásról, hiszen egy mérés nem mérés, arra nem lehet módosítást végrehajtani.
Misamaci diétás tanácsai kiválóak, azokat még magam számára is követendőnek tekintem.
 

misamaci

Aktív tag
a reggelim 3db korpovit keksz 1dl tea
tizórai.....eg kiseb fürt szölö
edéd..húsi leves tészta nélkül zödséggel, vadas föt marhahús 2db zsemle gomboc....
uzsi...a szölö többi része
vacsi 1db zsömle valamilyen felvágottal paradicsom...

Almácska!
Ez ugyan Ch szempontból nagyjából jó, de amúgy totál rossz, kiegyensúlyozatlan. A szervezeted gyakorlatilag semmi tápanyagot nem kap, lényegében csak délben volt egy kis fehérje és zsír a Ch mellé, ezt sokáig nem lehet folytatni büntetlenül.

Próbáld meg inkább úgy összerakni az étrendet, hogy mindenből legyen benne elegendő, ne csak a CH-ra figyelj. Fontos még, a rendszeresség .... az étkezések és az inzulinadás idejét lehetőleg mindig pontosan be kell tartani (ez főleg akkor fontos, ha fogyni is szeretnél).
A főétkezések ideje:
reggeli: 07:00
ebéd: 13:00
vacsora: 18:00

a két kisétkezés értelemszerűen 10:00 és 15:30 (16:00 esetleg).
reggelire és tízóraira inkább lassan felszívódó CH-kat egyél, mert ekkor kisebb a szervezet inzulinérzékenysége,
uzsonnára inkább gyors Ch-t válassz (pl ilyenkor mehet a gyümölcs)
vacsorára inkább megint lassú, hogy tovább tartson és legyen valami alapja az elhúzódónak is.

Ha nasizni akarsz, akkor inkább nyers zöldségféléket (káposzta, fejessali, uborka, retek, sárgarépa stb) rágcsálj... ezek alig-alig emelik a vércukrot, viszont elveszik az éhséget.
Egyébként célszerű a főétkezések mellé is beiktatni némi nyers zöldségfélét, a zöldségek rosttartalma is lassítja a felszívódást. Arra figyelj, hogy ha saláta formájában fogyasztod, akkor az öntet is játszik az össz energiabevitelnél (főleg a joghurtos, vagy olajos öntetek).
 
Oldal tetejére