Dietetikusok szövetsége: az elhízás nagyban hozzájárul a 2-es típusú diabétesz kialakulásához

nofre

Adminisztrátor
Fórumvezető
Minden tizedik, félévesnél fiatalabb csecsemő potenciálisan túlsúlyos, 5 százalékuk pedig elhízott, ami nagymértékben hozzájárul ahhoz, hogy a népbetegségnek számító 2-es típusú cukorbetegség már nemcsak a felnőttek, hanem a gyerekek körében is egyre gyakoribb - közölte a Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége (MDOSZ) és az Első 1000 Nap Program hétfőn az MTI-vel.

A cukorbetegek világnapja alkalmából közzétett közlemény szerint tízből négy szülő a gyermekének már egyéves kora előtt rendszeresen ad cukrozott ételt vagy italt, egyéves kor felett pedig szinte kivétel nélkül minden kisgyerek kap naponta cukros édességet.

Az MDOSZ felhívta a figyelmet arra, hogy a fogantatástól számított első ezer nap életünk egyik legmeghatározóbb korszaka: megfelelő táplálással olyan későbbi, akár felnőttkorban kialakuló betegségeket előzhetünk meg, mint a szív- és érrendszeri megbetegedések, az elhízás vagy a 2-es típusú cukorbetegség.

tropical-food-for-toddlers-1024x768.jpg

Magyarországon mintegy hatszázezer cukorbeteg él és a betegek száma évről évre átlagosan 5-10 százalékkal nő. Évente több mint háromezren halnak meg itthon diabétesz miatt, ami azt jelenti, hogy minden nap kilenc ember veszti életét.

A dietetikusok szerint a szülők felelőssége kulcsfontosságú az egészséges étkezési szokások kialakításában. Az ízérzékelés is a hozzátáplálás időszakában fejlődik a legintenzívebben, ezért ha nem elég körültekintők a szülők, akkor a gyerek könnyen hozzászokhat a túl édes vagy túl sós ételekhez.

A gyermekek számára a nyersanyagok természetes ízével és zöldfűszerek használatával is izgalmassá tehetünk egy-egy új fogást. Ha nem szoktatjuk őket túlédesített vagy túlsózott ételekhez, akkor később is szívesebben fogadják majd az egészséges táplálkozásnak megfelelő élelmiszereket - idézték a közleményben Erdélyi-Sipos Alízt, az MDOSZ főtitkárát.
 
A cukorbetegek világnapja nem november 14-én van? Fura ez a június 27... de a cikk igaz, sajnos... már gyerekkorban oda kell figyelni az egészséges étkezésre szoktatásra!
 

nofre

Adminisztrátor
Fórumvezető
A cukorbetegek világnapja nem november 14-én van? Fura ez a június 27... de a cikk igaz, sajnos... már gyerekkorban oda kell figyelni az egészséges étkezésre szoktatásra!

Szerintem is november 14. a nemzetközi Diabétesz világnap. Kíváncsiságból utánanéztem, és 1-2 helyen a mai napot írják, ami eléggé meglepő... egyébként mti hír... mármint a MDOSZ közleményét hozták le... A cikkben sok igazság van, és az első 1000 nap kifejezetten fontos információ. Ezért nem piszkáltam bele, világnap vagy sem...
 
Oldal tetejére