Bűnbeesés? Nyári nyalakodás, mértékkel

nofre

Adminisztrátor
Fórumvezető
A kánikulai napokon, amikor az utcán meg a strandokon, üdülőhelyeken is tölcséres fagyit nyalogatva közlekednek kicsik és nagyok, nehéz megállni az embernek, hogy beálljon a fagylaltárusok előtt kígyózó sorba. Egyáltalán meg kellene ezt állni?

Nos, beszéljünk egy kicsit arról, hogy mennyire szabad vagy nem szabad, ajánlatos vagy nem belekóstolni a fagylaltospultok szemgyönyörködtető és ínycsiklandó, hűs kínálatába a diabéteszesnek. Miközben a legtöbb gyerek vidáman nyalja a fagyit, nehéz, csaknem reménytelen dolog rámordulni a szülőnek a cukorbeteg csemetére, hogy „neked fiam, jól tudod, tilosak az ilyen tiszta cukor édességek”! Valóban abszolút tilos? És mi lesz a kedves 2-es típusú diabéteszes nagymamával, aki amúgy eléggé édesszájú, és ha „senki nem látja”, titokban úgyis megenged magának egy kis kilengést.

Ezekre a kérdésekre keresve a választ, legelőször megpróbáltuk feltérképezni, hogy mennyire elterjedt manapság – tekintve, hogy a lakosság 5-6 százaléka biztosan érintett a diabéteszben – a diabetikus fagylalt kínálata. Diabetológus szakértőnk szerint a diabetikus fagylaltnak kétségtelen előnye, hogy minimális a szénhidráttartalma, annál jelentősebb azonban a benne fellelhető zsírtartalom. Ezért azután különösen a 2-es típusú cukorbetegeknek, akiknek fő ellensége a túlsúly, nem ajánlatos nyakló nélkül akár úgynevezett diabetikus édességet – például fagylaltot – fogyasztani. Napi egy adag ilyen fagylalt persze se nem oszt, se nem szoroz. Sajnos a diabetikus kínálat fagylaltból (is) még mindig rendkívül korlátozott.

Mi a helyzet akkor a „cukros” fagylaltokkal?

Ismeretes, hogy a cukor lebomlása a szervezetben annál lassabb, minél több zsiradékot kell egyidejűleg feldolgozni emésztésünknek. Ezért az erősen tejszínes fagylalt - például vanília, csokoládé, mogyoró stb. - kevésbé terheli meg a diabéteszes anyagcseréjét, mint a csak vízből, aromából és cukorból álló, hirtelen lebomló „gyümölcsfagylaltok”. Orvos szakértőnk álláspontja szerint tehát naponta maximum egy-két gombóc a tejszínesebb készítményből megengedett a cukorbetegeknek is, azzal a feltétellel, hogy számolják a szénhidrátértékeket és a „valódi” fagyi mellett csökkentik az egyéb szénhidrátbevitelt.

Diabéteszes diéta - fagyiőrjárat

Cukormentes Cukrászda
Már 3 cukormentes cukrászda szolgálja egyre több cukorbeteg és ételallergiás is élvezhesse a nassolás örömét. Finomságaik nagy gonddal és kiemelkedő minőségben készülnek, megismerésükhöz érdemes a „Termékeink” menüpontot átnézni, vagy letölteni katalógusukat.

Üzletek:
Hűvösvölgyi Cukormentes Cukrászda (1028, Budapest, Máriaremetei út 74.)
Jóbarátok Cukormentes Cukrászda (1027, Budapest, Horvát utca 9.)
Tátra Cukormentes Cukrászda (1136 Budapest, Tátra utca 34.)

Lássuk a fagyit!
Jelenleg 30 féle finomabbnál finomabb íz található meg üzletekben, forgó rendszerben. Kis eltérésektől eltérően átlagot véve 1 gombóc fagyi szénhidrátértéke 10 gramm, kalóriaértéke pedig kb. 50 kcal.

cukmentes_fagyi.jpg

Cukormentes Cukrászda - Reform és Paleo Süteményesbolt
Termékeink kizárólag kiváló minőségű, alacsony zsír-, nyírfacukor-, és energiatartalmú alapanyagokat, rengeteg gyümölcsöt és joghurtot tartalmaznak. Cukrászsüteményeinket, tortáinkat nyugodt szívvel fogyaszthatják cukorbetegek, fogyókúrázók, diétázók, és mindazok akik szeretik a finom édességeket, de szem előtt tartják az egészséges táplálkozást. Szénhidráttartalmak a weboldalon.

Üzletek:
Budapest | 1126 Ugocsa u. 14.
Budapest | 1114 Vásárhelyi Pál u. 12.

paleos_cukraszda.jpg

Személyes kedvenc: Jono Yogo – frozen joghurt

Ízek a joghurtmestertől
A Jono Yogo változatos frozen yogurt ízei teljesen egyedülállóak. Nálunk csak akkor kerülhet az üzletekbe egy yogó, amikor azt joghurtmesterünk már tökéletesnek találja. Bizonyos yogóinkat glutén- és laktózérzékenyek, illetve diabéteszesek is fogyaszthatják. A topingokkal óvatosan!!!

Üzletek:
Nem tudod, melyik Jono Yogóba menj? Itt megtalálod mindet! Keresd meg a hozzád legközelebb eső üzletet és próbáld ki az önkiszolgáló frozen yogurt élményt!

yogo.jpg

A Balaton körül, országosan

Cukormentes fagyiálom a Levendulában
A Balaton körül voltunk most pár napig, és ha már nyaraltunk és a forróság is épp tikkasztó a Kárpát-medencében, akkor leteszteltünk pár cukrászdát cukormentes fagyik szempontjából. Hogy mondjam? Az eredmény elég siralmas volt. A legtöbb esetben még ott tartanak, hogy cukormentesnek mondják a fruktózos fagyikat, két esetet leszámítva pedig maximum 2 féle cukormentes(nek mondott) fagyit árultak. 1-1 helyen már megjelent a nyírfacukor, ami részben nagyon dicséretes, viszont sajnos számolni kell a szénhidrátértékével. Végül csak sikerült megtalálnom A FAGYIZÓT!
(Vendégblog: Diéták & álmok)

Gratulálok a Levendulának, és abszolút tudom ajánlani minden fagyiimádó cukorbetegnek!
Fagyi üzletek

levendula_gelato.jpg




A cikk megjelenését támogatta:

sanofi_diabetes_logo.png
 

Csatolások

  • fagyik.jpg
    fagyik.jpg
    141.6 KB · Olvasás: 1,130
Oldal tetejére