Ezt a receptet a májusi diabfórumban láttam, gondoltam kipróbálom (a receptet ide csak kimásoltam onnan). Mirelit epret használva is nagyon finom lett!!! Ajánlom mindenkinek
Diabetikus epres joghurttorta (4 főre)
Hozzávalók:
3 tojás
édesítő (eritrit, stevia)
3 evőkanál tönkölyliszt
csipet só
1 teáskanál sütőpor
Az joghurtkrémhez:
4 dl habtejszín
Édesítőpor (eritrit, stevia)
vanília aroma
rum aroma
fél citrom leve
4 dl eperjoghurt (jogobella light v. 0%-os)
3 dkg zselatin
50 dkg eper
Elkészítés
A torta alja:
1. A tojások sárgáját az édesítő kétharmadával krémesre keverjük. A tojások fehérjét kemény habbá verjük, a vége felé a maradék édesítőt is beledolgozzuk.
2. Egyharmadát a bekevert tojássárgájára tesszük, de még nem keverjük el. A liszt egyharmadát rászitáljuk, így nem lesz csomós, majd óvatos mozdulatokkal összeforgatjuk. A maradék habot és lisztet ugyanígy, két részletben keverjük el benne.
3. Egy kapcsos tortaforma alját kivajazzuk. A masszát egyenletesen rásimítjuk. Előmelegített sütőben, közepes lángon (180 ºC-on, légkeveréses sütőben 165 ºC-on) kb. 20 perc alatt megsütjük.
Tortakrém:
1. A behűtött tejszínt kemény habbá verjük, a vége felé az édesítőt is beledolgozzuk. Citromlével és a rumaromával ízesítjük, majd 3 dl joghurtot adunk hozzá.
2. A zselatint a maradék 1dl joghurtba szórjuk, és a tűzre téve folyamatosan kevergetve addig melegítjük, míg teljesen fel nem oldódik a joghurtban.
3. Megvárjuk, amíg langyosra hűl, azután a joghurtos tejszínhabba forgatjuk.
4. A joghurtkrémet egyenletesen a piskótára öntjük. Elsimítjuk, és hűtőszekrényben 1-2 óra alatt megdermesztjük.
5. A tetejét eperrel, citromfűvel díszítjük.
Tápanyagtartalom – 1 szeletben:
Energia: 347,7 Kcal, fehérje: 9,45 g, zsír: 24,3 g, szénhidrát: 23,4 g