Blogbejegyzések megtekintése ebben a kategóriában: Főételek

  • misamaci
    Hozzávalók:
    • 200 g csirkemellfilé
    • 200 g cukkini
    • 200 g alma (egy nagyobb alma)
    • 1 db zöldpaprika
    • fokhagymagerezd (apróra vágva)
    • só, bors, csilipor(opcionális)
    Elkészítés:
    A hozzávalókat felkockázom. A cukkinit wokban rázogatva elősütöm, ha kész kiteszem és félreteszem egy kis időre. A csirkemellet fehéredésig sütöm a wokban (közben fűszerezem), ha kész, hozzáadom a többi alapanyagot, pár percig nagy lángon sütöm, utána kevés vizet öntök alá, fűszerezem és kisebb lángon összepárolom őket. A végén egy kisebb tűzálló tálban, forró sütőben kicsit rápirítok a tetejére. Tálalás előtt aprított petrezselyemzölddel megszórom.

    Tápérték (a teljes mennyiségre):
    energia: 419 kcal
    fehérje: 65 g
    szénhidrát: 34 g
    zsír: 4 g

    002.jpg
    nofre kedveli ezt.
  • misamaci
    Hozzávalók (12-14 adag):
    1,5 kg zöldbab
    1,5 kg darált hús
    1 liter tej
    70 dkg félkemény sajt reszelve
    15-20 sajtszelet
    8-10 paradicsom
    1 db sárgarépa
    1 db vöröshagyma
    rizsliszt
    fokhagyma, só, bors, bazsalikom, rozmaring

    Elkészítés:
    1. A zöldbabot forró, sós vízben, 1-2 percig előfőzöm,utána leszűröm és gyorsan lehűtöm.
      20150711_114303.jpg
    2. a sárgarépát és a vöröshagymát lereszelem, összekeverem a darált hússal, keveréket ízesítem (só, bors, rozmaring ...ízlés szerint), lapos serpenyőben fehéredésig párolom.
      20150711_114256.jpg
    3. A tejet felforralom, zúzott fokhagymával, szerecsendióval ízesítem kb 45 dkg reszelt sajtot beleszórok, folyamatosan keverve megolvasztom, majd rizsliszttel besűrítem (kb krémpuding állagúra)
    4. A tepsi aljára egy kevés sajtszószt terítek, mejd elkezdem felrétegezni az összetevőket:
      1. zöldbab
      2. hús
      3. szeletelt paradicsom, a tetejére bazsalikomot szórok
      4. szeletelt sajt
      5. sajtszósz
      6. ugyanezek még 1x, legfelülre újabb réteg zöldbab és sajtszósz kerül
        20150711_114615.jpg 20150711_114830.jpg 20150711_115240.jpg 20150711_115535.jpg
    5. Az egészet kb 180 fokra előmelegített sütőben kb 20 percig sütöm, utána ráterítem a meredék reszelt sajtot és készresütöm (kb 15 perc)
      20150711_133506.jpg
    Kihűlés után szépen szeletelhető.

    20150711_200227.jpg

    Csatolt fájlok:

    goyo és nofre kedveli ezt.
  • misamaci
    Hozzávalók:
    1 kg pulykamellfilé
    1 nagyobb fej kelkáposzta
    1 nagyobb vöröshagyma
    1 pár virsli (frankfurti)
    2 ek liszt
    5-6 gerezd fokhagyma
    2-3 nagyobb burgonya
    só, bors, pirospaprika, rozmaring

    Elkészítés:
    • A pulykamellből kb 1/2 cm vastag szeleteket vágok, enyhén kiklopfolom és félreteszem (inkább csak kicsit kilapítom, nem kell igazán lazítani)
    • a lisztet összekeverem a pirospaprikával, sóval, borssal és hozzáadok 3 gerezd apróra vágott fokhagymát.
    • Egy nagyobb serpenyőben kevés olajat hevítek, a pulykaszeleteket a lisztbe forgatom és a forró olajban hirtelen kisütöm. A kész szeleteket félreteszem
      kaja 135.JPG
    • A hagymát csíkokra vágom és a hússütésre használt serpenyőben, kevés olajon dinsztelem
    • Amikor a hagyma már üveges, hozzáadom a csíkokra vágott kelkáposztát, sóval, borssal ízesítem és kevés víz hozzáadásával, fedő alatt párolom
      kaja 136.JPG
    • Ha a kelkáposzta kezd összeesni, akkor hozzáadok egy kiskanál paradicsompürét megkeverem és tovább párolom (ha kevés a leve, akkor egy kevés vízzel pótolom)
    • Mielőtt a kelkáposzta teljesen elkészülne, belekarikázom a virslit, a tetejére rakom a hússzeleteket és fedő alatt pár percig hagyom együtt rotyogni.
      kaja 138.JPG
    • Ezalatt elkészítem a köretet is:
      A felkockázott krumplit sós vízben majdnem teljesen készre főzöm, leszűröm, megszórom rozmaringgal és forró serpenyőben, kevés olajon megpirítom.
    mitala és nofre kedveli ezt.
  • misamaci
    Hozzávalók (8-10 adag):
    • 1 padlizsán,
    • 1 cukkini,
    • 1 kápia paprika,
    • 6-8 paradicsom,
    • fokhagyma,
    • petrezselyem zöld,
    • 45 dkg sajt (15 dkg reszelve)
    • 1 l tej,
    • 3 ek liszt
    • 250 g lasagne tészta (v. gyermelyi lebbencs)
    • bazsalikom, rozmaring, szerecsendió
    kaja 097.JPG

    Elkészítés:
    1. A padlizsánt és a cukkinit vékonyra szelem, lesózom és kb 20 percre félreteszem.
    2. A szeleteket lecsepegtetem és pár csepp olajon, forró serpenyőben megsütöm
    3. A paprikát megsütöm, megtisztítom és csíkokra vágom.
      kaja 098.JPG kaja 100.JPG kaja 102.JPG
    4. A tejből, a lisztből és a reszelt sajtból besamelmártást főzök, kevés szerecsendióval és borssal fűszerezem.
    5. A tepsi aljába belesimítom a besamel 1/3-át, ráfektetem a tésztalapokat, rárétegezem a padlizsánt és a cukkinit.
    6. Megszórom pár gerezdnyi aprított fokhagymával, bazsalikommal és rozmaringgal.
    7. Ráfektetem a paradicsomszeleteket és a sajtot.
      kaja 103.JPG kaja 104.JPG kaja 105.JPG

    8. A sajtot betakarom a besamelel, ráfektetem a következő réteg tésztát, majd folytatom a rétegezést.
    9. Az utolsó réteg tésztánál a besamelt a tetejére teszem.
    10. Forró sütőben kb. 30-35 percig sütöm.

    kaja 106.JPG kaja 111.JPG kaja 109.JPG
    mitala, Okoska77 és nofre kedveli ezt.
  • misamaci
    NA ez egy igazán hirtelen ötletből született :) Megláttam egy kis fej friss karfiolt és egy kis fej kelkáposztát .... megvettem, aztán itthon meg néztem ki a fejemből, hogy mit is kezdjek velük. Ez lett az első ötlet :)

    Hozzávalók (kb 1 adag):
    2-3 nagyobb karfiolrózsa, kis darabokra szedve, a szára darabolva
    1/4 fej zsenge kelkáposzta
    2-3 gerezd fokhagyma
    2 ek tejföl
    30 g penne
    1 ek vaj
    1 zöldhagyma
    kevés olaj, só, bors, szárított fűszerkeverék, pirospaprika

    Vizet forralok és felteszem a tésztát főni.
    Mialatt a víz forr, kevés olajon megfuttatom az apróra vágott fokhagymát, ha kezd illatozni rádobom a karfiolt és kis lángon párolom. Amikor a karfiol kezd üvegesedni, de még roppanós, akkor rádobom a csíkokra vágott kelkáposztát, a tetejére a vajat, összekeverem és még kb 1 percig párolom. Amikor a káposzta kezd összeesni, akkor fűszerezem, belekeverem a tejfölt és a tészta főzővizével mártás sűrűségűre higítom.
    Leszűröm a tésztát (kb ekkora lesz kész), belekeverem, hagyom még 1-et rottyanni és lekapcsolom.
    A tetejére frissen szeletelt újhagymát és csipetnyi pirospaprikát szórok.

    kaja 075.JPG kaja 076.JPG kaja 077.JPG
  • misamaci
    Hozzávalók:
    4 szem kisméretű újkrumpli
    1/4 édesburgonya
    1 sárgarépa
    4-5 füstölt kolbászkarika
    2 kisebb paradicsom (v 4-5 szem koktélparadicsom)
    2 gerezd fokhagyma
    1 kisebb fej sonkahagyma
    só, bors, kurkuma, gyömbér, rozmaring, kakukkfű, csilipaprika
    kevés olaj a sütéshez

    A zöldségeket megtisztítom és kb egyforma darabokra vágom. Forró, sós vízben kb 4-5 percig előfőzöm.
    Amíg a zöldségek rotyognak, egy nagyméretű serpenyőben kevés olajon megfuttatom a kolbászkarikákat, amikor már kezdenek megsülni hozzádobom a darabokra vágott fokhagymát is.
    A zöldségeket leszűröm és a serpenyőbe öntöm (mielőtt leégne a fokhagyma), kevergetve, nagy lángon sütöm pár percig, utána rádobom a nagyobb karikákra vágott hagymát is és elkeverem. Amikor már a hagyma is kezd üvegesedni, hozzáadom a darabokra vágott paradicsomot, fűszerezem és pár perc alatt készre sütöm.

    kaja 072.JPG kaja 071.JPG
    nofre és goyo kedveli ezt.
  • misamaci
    Csak nem bírtam ki, hogy a két téli kedvencemet össze ne hozzam :)

    Hozzávalók:
    1 db közepes édesburgonya
    10-12 db kelbimbó
    4-5 gerezd fokhagyma
    Füstölt kolbász karikák
    Pár szelet szalonna csíkokra vágva
    só, bors, csillagánizs, csilipaprika

    Az édesburgonyát és a kelbimbót megtisztítom, az édesburgonyát feldarabolom, a kelbimbót felezem.
    Forró, sós vízben előbb az édesburgonyát, utána a kelbimbót pár percig főzöm.
    A hozzávalókat kiolajozott tepsiben összekeverem, fűszerezem és előmelegített sütőben, közepes lángon kb 20 percig sütöm.

    kaja 069.JPG kaja 066.JPG
    goyo kedveli ezt.
  • misamaci
    Hozzávalók:
    250 g színes durumtészta
    250 g kelbimbó (kb 10-12 db)
    2 ek tejföl
    150 g mozarella
    2 gerezd fokhagyma
    só, bors, őrölt koriander, fahéj, tört csilipaprika (elhagyható)
    olivaolaj, vaj

    A kelbimbókat megtisztítom, elfelezem és lobogó sós vízbe dobom kb 1 percre.
    A koriandert megpirítom, rádobom a finomra vágott fokhagymát és kevés olajon megfuttatom, majd rámerem a kelbimbókat. Pár percig együtt pirítom, majd egy kevés folyadékkal - pl a tészta főzővizével, vagy a mozarella savójával - felengedem és kicsit összeforralom. A tejfölt belekeverem és pár percig forralom.
    A tésztát majdnem teljesen készre főzöm, leszűröm, majd egy kivajazott tűzálló tálba öntöm. Belekeverem a kelbimbót, a tetejét beborítom a szeletekre vágott mozarellával és 10 percig sütöm a 170 °°C-ra előmelegített sütőben.

    kaja 054.JPG kaja 051.JPG
  • misamaci
    Hozzávalók:
    2-3 nagyobb krumpli
    2-3 kisebb cékla
    2 fej sonkahagyma
    6-8 gerezd fokhagyma
    3 kisebb paradicsom (v koktélparadicsom)
    rozmaring, kurkuma, tört csilipaprika, só, bors
    olaj a sütéshez

    Öntethez:
    4 ek tejföl
    2 ek majonéz
    1 ek mustár
    1 ek méz (vagy megfelelő mennyiségű helyettesítő)

    Elkészítés:
    A krumplit és a céklát alaposan ledörzsölöm, cikkekre vágom, hideg sós vízben felteszem a tűzhelyre, amikor felforrt még hagyom pár percig főni, aztán leszűröm.

    A leszűrt zöldségeket kiolajozott tepsibe töltöm, megfűszerezem, beledobálom a durvára vágott fokhagymát, a cikkekre vágott vöröshagymát és paradicsomot. Az egészet alaposan összeforgatom és 180 °C-ra előmelegített sütőben kb 35-40 percig sütöm (közben elég 1x-2x megkeverni).

    Az öntetet összekeverem, a készre sült zöldségeket beleforgatom és hagyom pihenni legalább 1 órát, hogy az ízek összeérjenek.


    (Tudom, hogy elég ijesztően néz ki a képeken, de ez a cékla hatása :) )
    kaja 050.JPG kaja 049.JPG
  • misamaci
    (igen, tegnap maradt egy fél fej :) )

    1/2 fej kelkáposzta
    3-4 vékony szelet füstölt sonka
    1 dl tej
    2-3 dl tejföl (vagy tejszín ... de én így szeretem)
    2-3 gerezd fokhagyma
    25 g vaj
    só, bors, köménymag, csilipaprika, fahéj

    250 g durumtészta

    A felcsíkozott sonkát kevés forró olajon megpirítom, utána megfuttatom rajta a fokhagymát. Amikor a fokhagyma illatozni kezd, ráborítom a csíkokra vágott kelkáposztát, megfűszerezem, egy kevés vizet öntök alá és fedő alatt párolom pár percig. Rádobom a vajat, összeforgatom, beforralom a tejjel, utána hozzáadom a tejfölt, simára keverem, hagyom egyet rotyogni és hozzáadom a kifőtt tésztát.

    kaja 046.JPG kaja 045.JPG kaja 044.JPG kaja 043.JPG kaja 042.JPG
  • misamaci
    Hozzávalók:
    1 csirkemellfilé
    1/2 fej kelkáposzta
    4-5 db hámozott paradicsom
    sűrített paradicsom, fokhagyma, bazsalikom, rozmaring, köménymag, só, bors, őrőlt fahéj, csilipaprika (elhagyható)

    Elkészítés:
    A csirkemelleket felkockázom, a zúzott fokhagymát forró olajon megfuttatom, ha már érezhető az illata hozzáadom a csirkemellet és gyorsan megpirítom. Ha a csirkemell megpirult, hozzáadom a felkockázott hámozott paradicsomot és a sűrített paradicsomot. Fűszerezem egy kevés víz hozzáadása után összepárolom. Ha a paradicsom szépen összeállt, akkor a csíkokra vágott kelkáposztát belekeverem kevés vizet adok hozzá és fedő alatt pár perc alatt készre párolom.

    (A legaljasabb a fahéj-csili páros ... a csili csípőssége csak valamikor a legvégén jelentkezik be :) )

    kaja 016.JPG kaja 015.JPG kaja 017.JPG
  • misamaci
    Hozzávalók:
    10-15 db kelbimbó, 1-2 vékony szelet füstölt szalonna, 1 csilipaprika, 1 gerezd fokhagyma, kiskanál vaj, só, bors

    A kelbimbók külső leveleit eltávolítom, a bimbókat elfelezem (nagyobbakat negyedelem). A feldarabolt kelbimbókat forró, sós vízben kb 1 percig főzöm, utána leszűrön és gyorsan lehűtöm.

    1-2 vékony szelet füstölt szalonnát gyufára vágok, forró serpenyőben megpirítom, hozzáadom a vajat, a finomra vágott fokhagymát és a csilipaprikát. Ahogy a fokhagyma elkezd sülni (érezni lehet az illatát) ráborítom a kelbimbót és kevergetve sütöm még kb 8-10 percig.

    kaja 007.JPG kaja 009.JPG kaja 008.JPG