Blogbejegyzések megtekintése ebben a kategóriában: gluténmentes

  • misamaci
    Hozzávalók:
    kakaós laphoz:
    4 db tojás
    4 ek cukornak megfelelő helyettesítő (nálam 3ek xilit, 1 ek eritriol)
    80 g vaníliás pudingpor (főzős, 2 csomag)
    2 ek cukrozatlan kakaó
    1,5 dl étolaj
    1 cs sütőpor

    mákos laphoz:
    4 db tojás
    4 ek cukornak megfelelő helyettesítő (nálam 3ek xilit, 1 ek eritriol)
    80 g vaníliás pudingpor (főzős, 2 csomag)
    2 ek darált mák (vagy mákliszt)
    1,5 dl étolaj
    1 cs sütőpor

    meggyes réteghez:
    1 üveg meggybefőtt (750g-os)
    2 ek kukoricakeményítő
    1 tasak zselatin (20 g)

    vaníliakrémhez:
    1 liter tej
    120 g vaníliás pudingpor (főzős, 3 csomag)
    2 ek cukornak megfelelő helyettesítő
    100 g vaj
    3 dl habtejszín (vagy hulala)
    0,5 dl víz
    1 cs zselatin

    tetejére
    1 dl habtejszín (vagy hulala)
    reszelt csokoládé

    Elkészítés:
    A lapokhoz a tojásokat az étolajjal a cukorhelyettesítővel felverem fehéredésig, hozzáadom a pudingporokat, sütőport és a kakaót illetve a mákot. Sütőpapírral bélelt nagy méretű gáztepsiben elterítve, előmelegített sütőben készre sütöm.

    Ha a lapok kihűltek:
    1. A csokis lapot a tepsibe terítem és keretet teszek köré (vagy mint most, sütőpapírral bevont kartonból építek).
    2. A meggybefőttet levéből egy keveset félreteszek, a többit a meggyel együtt felforralom, elkeverem benne a keményítőt és kevergetve főzőm, amíg besűrűsödik. A félretett lével a zselatint elkészítem és a kocsonyás meggyhez öntöm. Az egészet elsimítom a csokis lapon és dermedésig hűtőbe teszem.
      20151114_102424.jpg
    3. A tejet felforralom és a cukorhelyettesítővel és a pudingporokkal,folyamatos kevergetés mellett pudingot készítek. A még langyos pudingban alaposan elkeverem a vajat és félreteszem hűlni.
    4. 3 dl hulalát felverek, a kihűlt pudingot hozzákeverem, majd a vízzel elkészített zselatin is hozzákeverem.
    5. A kész vaníliakrémet a meggyes réteg tetejére simítom, majd ráfektetem a mákos lapot. Dermedésig hűtőbe teszem
    6. 1 dl hulalát felverek, a mákos lap tetejére simítom és csokit reszelek rá.
    20151114_115902.jpg 20151114_115916.jpg
  • misamaci
    Hozzávalók:
    300 g reszelt, nyers sütőtök
    200 g étcsokoládé (nálam 100-100 g 70 %normál és narancsos étcsoki)
    200 g rizsliszt
    160 g cukornak megfelelő cukorhelyettesítő (nálam: 100 g xilit, 60 g eritriol)
    20 g kukoricakeményítő
    40 g cukrozatlan kakaópor
    1 cs sütőpor
    1 teáskanál fahéj
    0.5 teáskanál mézes fűszerkeverék
    0.5 kávéskanál gyömbérpor
    1 csomag vaníliás cukor
    4 db tojás
    1.25 dl napraforgó olaj

    Elkészítés:
    A lisztet, keményítőt, kakaót, sütőport és a fűszereket egy tálba összemérem és elkeverem.
    A csokoládét vízfürdőn megolvasztom.
    A tojásokat az olajjal, a vaníliás cukorral és a cukorhelyettesítővel habosra keverem.
    Apránként a felvert tojáshoz adom az olvasztott csokit és a száraz összetevőket, a végén alaposan beleforgatom a reszelt sütőtököt.
    Sütőpapírral bélelt tepsibe simítom és előmelegített sütőben(kb 160-170 fokon) készre sütöm(nálam kb 18-20 perc)

    20151112_195755.jpg 20151112_200020.jpg 20151112_200025.jpg
  • misamaci
    Hozzávalók:
    23dkg szoba hőmérsékletű vaj,
    1 csésze (2,5dl) cukorhelyettesítő (nálam xillit)
    2 tojás,
    1tk vanília kivonat,
    1 csésze mákliszt
    1 csésze rizsliszt
    1 csésze kukoricaliszt
    120 g (3 csomag) vaníliás pudingpor (főzhető)
    40 g utifűmaghéj
    1cs sütőpor,
    1ek kakaópor

    Elkészítés:
    200 fokra előmelegítjük a sütőt, és két tepsit lefedünk sütőpapírral.
    A vajat a xilittel habosra keverjük, hozzáadjuk a vaníliát és a tojásokat egyesével.
    A sütőport, a keményítőt és a liszteket alaposan összeforgatjuk, először fakanállal, majd kézzel egyneművé gyúrjuk a masszát.
    Diónyi gombócokat formálunk belőle, és belerakosgatjuk a tepsikbe őket. Ne tegyük őket szorosan egymás mellé, mert a sütőportól és a nyomástól picit terülni fognak.
    Ezután egy kis flakonka (pl. rum aromás flakonka) száját bevizezzük, majd kakaóporba mártjuk, és belenyomjuk a gombócok közepébe. ezzel kialakítva a tönköt.
    Mindegyik nyomás előtt mártsuk az üveg száját a kakaóporba, és a felesleget rázzuk le róla.
    Körülbelül 15 percig süssük (amíg az alja kezd megbarnulni)
    kihűlés után fémdobozban tárolható.

    gomba1.jpg gomba2.jpg
  • misamaci
    Hozzávalók (12-14 adag):
    1,5 kg zöldbab
    1,5 kg darált hús
    1 liter tej
    70 dkg félkemény sajt reszelve
    15-20 sajtszelet
    8-10 paradicsom
    1 db sárgarépa
    1 db vöröshagyma
    rizsliszt
    fokhagyma, só, bors, bazsalikom, rozmaring

    Elkészítés:
    1. A zöldbabot forró, sós vízben, 1-2 percig előfőzöm,utána leszűröm és gyorsan lehűtöm.
      20150711_114303.jpg
    2. a sárgarépát és a vöröshagymát lereszelem, összekeverem a darált hússal, keveréket ízesítem (só, bors, rozmaring ...ízlés szerint), lapos serpenyőben fehéredésig párolom.
      20150711_114256.jpg
    3. A tejet felforralom, zúzott fokhagymával, szerecsendióval ízesítem kb 45 dkg reszelt sajtot beleszórok, folyamatosan keverve megolvasztom, majd rizsliszttel besűrítem (kb krémpuding állagúra)
    4. A tepsi aljára egy kevés sajtszószt terítek, mejd elkezdem felrétegezni az összetevőket:
      1. zöldbab
      2. hús
      3. szeletelt paradicsom, a tetejére bazsalikomot szórok
      4. szeletelt sajt
      5. sajtszósz
      6. ugyanezek még 1x, legfelülre újabb réteg zöldbab és sajtszósz kerül
        20150711_114615.jpg 20150711_114830.jpg 20150711_115240.jpg 20150711_115535.jpg
    5. Az egészet kb 180 fokra előmelegített sütőben kb 20 percig sütöm, utána ráterítem a meredék reszelt sajtot és készresütöm (kb 15 perc)
      20150711_133506.jpg
    Kihűlés után szépen szeletelhető.

    20150711_200227.jpg

    Csatolt fájlok:

    goyo és nofre kedveli ezt.
  • misamaci
    Eddig 4 ízben próbáltam ki, de vannak még ötleteim :)

    Rumos-diós szaloncukor
    Hozzávalók:
    200 g darált dió
    100 g lenmagpehely
    100 g xilit
    80 g kókuszzsír
    50 g kölespehely
    50 g rizspehely
    1 citrom reszelt héja
    0,5 dl rum
    1,5 dl víz


    Elkészítés:
    A vizet, a kókuszzsírt és a xilitet felforralom. Amikor a kókuszzsír is elolvadt, hozzáadom a száraz hozzávalókat és a rumot. Folyamatosan keverve homogén masszát főzök belőle (egy kevés víz hozzáadására még szükség lehet). Ha elkészült, egy lapos tálkába simítva hagyom kihűlni, majd 1-2 napig hűtőben érlelem, végül méretre vágom, formázom és csokoládéval bevonom.

    Mogyorós szaloncukor
    Hozzávalók:
    200 g darált mogyoró
    150 g kölespehely
    80 g rizspehely

    100 g xilit
    80 g kókuszzsír
    1,5 dl víz


    Elkészítés:
    A vizet, a kókuszzsírt és a xilitet felforralom. Amikor a kókuszzsír is elolvadt, hozzáadom a száraz hozzávalókat. Folyamatosan keverve homogén masszát főzök belőle (egy kevés víz hozzáadására még szükség lehet). Ha elkészült, egy lapos tálkába simítva hagyom kihűlni, majd 1-2 napig hűtőben érlelem, végül méretre vágom, formázom és csokoládéval bevonom.

    "Mézeskalács" szaloncukor
    Hozzávalók:
    250 g kölespehely
    100 g rizspehely

    100 g xilit
    80 g kókuszzsír
    1,5 dl víz
    mézeskalács fűszerkeverék


    Elkészítés:
    A vizet, a kókuszzsírt és a xilitet felforralom. Amikor a kókuszzsír is elolvadt, hozzáadom a száraz hozzávalókat. Folyamatosan keverve homogén masszát főzök belőle (egy kevés víz hozzáadására még szükség lehet). Ha elkészült, egy lapos tálkába simítva hagyom kihűlni, majd 1-2 napig hűtőben érlelem, végül méretre vágom, formázom és csokoládéval bevonom.

    Kókuszos szaloncukor
    Hozzávalók:
    200 g kókuszreszelék
    100 g rizspehely
    100 g xilit
    80 g kókuszzsír
    1,5 dl víz
    mézeskalács fűszerkeverék


    Elkészítés:
    A vizet, a kókuszzsírt és a xilitet felforralom. Amikor a kókuszzsír is elolvadt, hozzáadom a száraz hozzávalókat. Folyamatosan keverve homogén masszát főzök belőle (egy kevés víz hozzáadására még szükség lehet). Ha elkészült, egy lapos tálkába simítva hagyom kihűlni, majd 1-2 napig hűtőben érlelem, végül méretre vágom, formázom és csokoládéval bevonom.

    Bevonás
    400 g legalább 70%-os étcsokoládé
    80 g kókuszzsír

    A hozzávalókat vízfürdőn felolvasztom, folyamatosan keverve kb kézmelegre hűtöm. Az előkészített desszerteket beleforgatom és sütőpapíron, szobahőmérsékleten hagyom megszilárdulni. Ha a bevonat megszilárdult, hűtőszekrényben hagyom megkeményedni.

    kaja 155.JPG
    mesüge, borka, Gyömbér és 1 másik tag kedveli ezt.
  • misamaci
    Ez megint egy olyan dolog, amit már többször próbáltam elkészíteni. Most végre sikerült. Ugyanebből a tésztából képviselőfánkot is simán lehet gyártani (csak nagyobb halmokat kell készíteni)
    Hozzávalók (kb 50 db-hoz)
    tésztához:
    1,5 dl víz (vagy tej)
    50 g vaj
    0,5 dl étolaj
    80 g xilit
    1 csipet só
    80 g rizsliszt
    35 g kukoricaliszt
    25 g kukoricakeményítő
    4 egész tojás

    krémhez:
    350g tejföl
    50 g xilit
    1 cs vaníliás pudingpor (főzés nélküli)

    Elkészítés:
    1. A vizet a vajjal, étolajjal és a xilittel felteszem forrni.
    2. Amikor a vaj is és a xilit is felolvadt, akkor hozzáadom a lisztkeveréket
    3. közepes lángon, folyamatosan keverve addig főzöm a tésztát, amíg egy nagy, fényes gombóccá nem áll össze.
    4. Amikor a tészta már langyos, akkor egyesével beledolgozom a tojásokat.
      FONTOS! A tojást teljesen el kell dolgozni a tésztával, mielőtt a következőt hozzáadnánk!
    5. A kész tésztát legalább 1 órára félreteszem pihenni. Bekapcsolom a sütőt. az aljára egy kis edénybe vizet teszek, hogy elegendő gőz termelődjön a sütésig)
    6. Sütőpapírral bevont tepsibe kb dió nagyságú halmokat készítek a tésztából
    7. Forró (kb 200-220 °C) sütőben kb 15-20 percig sütöm (kinyitni, tilos ... ez érzésre megy)
    8. A tejfölt a xilittel habosra keverem, hozzáadom a pudingport és pár perc keverés után a krém már elis készült :D
    9. A kisült gömböcöket kihűlés után megtöltöm a krémmel (nekem a cukrászati fecskendő vált be, de habzsákkal is működik)
    kaja 142.JPG kaja 141.JPG kaja 140.JPG
    mitala kedveli ezt.
  • misamaci
    Hozzávalók:
    a piskótához:
    5 tojás
    4 ek xilit
    60 g zabpehelyliszt
    60 g kukoricaliszt
    0,5 dl víz
    1 cs sütőpor

    a krémhez:
    450 g tejföl
    400 g tejszín
    2 ek xilit
    400 g eper
    0,5 dl gyümölcspálinka
    2 cs zselatin

    díszítéshez:
    200 g eper
    1 cs zselatin

    Elkészítés:
    1. A tojásokat szétválasztom, a sárgáját a 3 ek xilittel habosra verem, hozzáadom a sütőporral kevert liszteket és alaposan összekeverem.
    2. a tojások fehérjét egy csipet sóval és 1 ek xilittel kemény habbá verem és több részletben a tésztához keverem.
    3. A tésztát egy - sütőpapírral bélelt - kapcsos tortaformába töltöm és előmelegített sütőben, kb 170-180 °C-os sütőben nagyjából 20 perc alatt készre sütöm. Akkor jó, ha érintésre a teteje már kemény, de a közepe még kicsit remeg. A tésztát a kikapcsolt sütőben hagyom kihűlni.
      torta 002.JPG torta 003.JPG torta 004.JPG
    4. 400 g epret feldarabolok és 1 ek xilittel és egy kevés vízzel, gyorsan felfőzöm (mintha karamellizált gyümölcsöt készítenék). Amikor már levet engedett, hozzáadom a pálinkát és addig főzöm, amíg az eper megpuhul és a levét hagyom sziruposra sűrűsödni.
      torta 007.JPG torta 009.JPG
    5. A tejfölt és a tejszínt 1 ek xilittel félkemény habbá verem, hozzáadom a leszűrt epret és a leszűrt eperszirup harmadát.
    6. 2 cs zselatint kb 1 dl vízben felfőzök és amikor langyosra hűlt akkor a krémhez keverem.
    7. A piskótát kettévágom, az alsó részét visszateszem a tortaformába és a krém 2/3-át rásimítom, ráteszem a piskóta másik felét.
      torta 010.JPG torta 012.JPG
    8. A torta tetejét megkenem a maradék krémmel, a díszítésre félretett epreket félbevágva elrendezem és a tortát kb 1 órán át hűtőben dermesztem.
      torta 016.JPG
    9. A maradék eperszirupot egy kevés vízzel kiegészítem kb 2 dl-re, 1 csomag zselatint felolvasztok benne és több részletben bevonom a torta tetejét. Fogyasztásig hűtőben dermesztem tovább.
      torta 019.JPG torta 017.JPG
    A zabpehelyliszt miatt lassabb a ch felszívódása, a kukoricaliszt miatt elég édes az íze. A piskóta nagyon könnyed, viszont a megszokottnál morzsalékosabb.

    1 torta tartalmaz összesen (összetevőktől függően változhat)
    • kj/kcal 10 486,70/2 497,50​
    • fehérje 45,76​
    • zsír 183,96​
    • szénhidrát 151,59​
    • rost 21,72​
    mitala, nofre és erica75 kedveli ezt.