A csicsóka táplálkozás-élettanilag nagyon hasznos, méltatlanul mellőzött nyersanyagunk. Szénhidráttartalma nem keményítő alapú, hanem ún. polifruktozán inulin rostokban gazdag.
A csicsókát és a fehérrépát megtisztítjuk, kockákra vágjuk.
A finomra vágott salotta hagymát az olívaolajon megfuttatjuk, hozzáadjuk a zöldségeket majd néhány percig pirítjuk.
Felöntjük az alaplével, sóval és borssal ízesítjük. Lefedve, közepes lángon puhára főzzük a zöldségeket.
Botmixerrel pürésítjük, majd szitán átpasszírozzuk. Hozzáadjuk a tejszínt, ha szükséges, teszünk még bele sót/borsot és összeforraljuk.
Szárazon felhevített serpenyőben a dióbelet enyhén megpirítjuk. Dióval és kéksajt kockákkal tálaljuk.