Csicsókás zabzsemle - viszonylag gyors (csak egy órát kelesztett), egyszerű zsemle recept.
Sós vízben megfőzzük a csicsókát. Ha kihűlt lehúzzuk a héját, majd krumplinyomóval vagy villával összetörjük.
A langyos vízben elkeverjük az édesítőt, belemorzsoljuk az élesztőt és hagyjuk felfutni.
A liszteket összekeverjük, beletesszük az összepasszírozott csicsókát és az élesztőt így lágy tésztává gyúrjuk össze. Ha kell, még adjunk hozzá lisztet vagy vizet, de a tészta ne ragadjon, majd kelesszük egy órát.
200 fokra előmelegítjük a sütőt.
A kelesztés után lazán átgyúrjuk a tésztát és tetszőleges méretű zsemléket gyártunk belőlük, amiknek a tetejét késsel keresztbe bevághatjuk.
Sütés előtt hagyjuk a tepsiben 20–25 percet kelni, utána kb. 20–25 percet süssük, míg megpirul a teteje.