Csicsókás zabzsemle

Csicsókás zabzsemle - viszonylag gyors (csak egy órát kelesztett), egyszerű zsemle recept.

4 főre
 30 dkg csicsóka
 25 dkg zabpehelyliszt
 25 dkg teljes kiőrlésű liszt
 30 g élesztő
 1 teáskanál édesítő
 1 teáskanál só, bors (vagy ízlés szerint)
 2,50 dl víz

1

Sós vízben megfőzzük a csicsókát. Ha kihűlt lehúzzuk a héját, majd krumplinyomóval vagy villával összetörjük.

2

A langyos vízben elkeverjük az édesítőt, belemorzsoljuk az élesztőt és hagyjuk felfutni.

3

A liszteket összekeverjük, beletesszük az összepasszírozott csicsókát és az élesztőt így lágy tésztává gyúrjuk össze. Ha kell, még adjunk hozzá lisztet vagy vizet, de a tészta ne ragadjon, majd kelesszük egy órát.

4

200 fokra előmelegítjük a sütőt.

5

A kelesztés után lazán átgyúrjuk a tésztát és tetszőleges méretű zsemléket gyártunk belőlük, amiknek a tetejét késsel keresztbe bevághatjuk.

6

Sütés előtt hagyjuk a tepsiben 20–25 percet kelni, utána kb. 20–25 percet süssük, míg megpirul a teteje.