Fokhagymás tönkölytészta

A cukorbeteg étrendben jelentős fehérje- illetve rost, valamint csökkent szénhidráttartalmán túl, B-, E-vitamin szelén és cink tartalma miatt előnyös a tönköly.

2 főre
A tésztához
 10 dkg tönkölybúza liszt
 1 darab tojás (nagy)
 1 teáskanál olívaolaj
A tésztára
 5 dkg vaj
 3 gerezd fokhagyma
 5 teáskanál chilipehely
 0,50 lb
 1 gal petrezselyem
 1 teáskanál citromlé (a tálaláshoz, ízlés szerint)
 fekete bors ízlés szerint (frissen őrölt)

1

A lisztet a tojással meg az olívaolajjal összegyúrjuk, és lefedjük. Fél órát hagyjuk pihenni.

2

Vékonyra kinyújtjuk, feltekerjük, és tetszőleges vastagságúra metéljük. Forró, sós vízben kifőzzük.

3

Közben egy nagy serpenyőben felolvasztjuk a vajat, a finomra vágott fokhagymát megfonnyasztjuk rajta, a chilipehellyel ízesítjük. Sózzuk, borsozzuk, rádobjuk a felaprított petrezselymet.

4

A tésztát egyenesen a fűszeres vajra szedjük, nem baj, ha egy kevés főzővíz is van rajta. Jól összeforgatjuk.

5

Citromlével kicsit lespriccelve tálaljuk.