Házi ketchup

Az érett paradicsom nyersen, salátának, sütve, főzve vagy befőzve, de aszalva (szárítva) is kiváló étek. A ketchup pedig mindenki kedvence...

 2 kg paradicsom
 6 dkg tisztított pritamin (vagy kápia paprika)
 15 dkg vöröshagyma
 7 dkg fokhagyma (6-8 gerezd)
 1 dl vörösborecet
 0,50 dl almaecet
 200 g (vagy több) eritrit v. más energiamentes édesítő
 2 evőkanál mustár
 1 teáskanál
 1 teáskanál őrölt szegfűbors
 1 teáskanál őrölt bors
 0,50 teáskanál őrölt szegfűszeg
 0,50 teáskanál fahéj

1

A hagymát finomra vágjuk és kevés olajon megpároljuk.

2

Hozzáadjuk az apróra vágott fokhagymát, átkeverjük, majd beletesszük az edénybe a darabokra vágott paradicsomot, paprikát, édesítőt, ecetet, sót, mustárt és a fűszereket. Kb. egy órán át főzzük lassú tűzön.

3

Ezután botmixerrel pürésítjük, majd sűrű szövésű szűrőn átpasszírozzuk. Visszatesszük a tűzre és megint csak lassú tűzön, gyakran kevergetve sűrűre főzzük. Közben kóstolgatjuk, ecettel, illetve a használt édesítőnkkel utóízesíthetjük. A főzési idő függ a paradicsom levesességétől.

4

Kimosott üvegekbe töltjük, lezárjuk, majd pár percre fejre állítjuk őket. Hűtőtáskába tesszük, majd gondosan betakargatva hagyjuk a száraz dunsztban kihűlni.