Kovászos cukkini

Friss savanyúságot is készíthetünk cukkiniből, ha az uborkához hasonlóan kovászoljuk - Kovászos cukkini – a kovászos uborka analógiájára.

5 főre
 1 kg zsenge, bébi cukkini
 1 gal kapor levél és kapor szár
 4 gerezd fokhagyma
 1 közepes karéj rozskenyér
 sós víz – literenként 1 púpos evőkanál sóval

1

Az alaposan megmosott cukkinik végeit levágjuk, mindkét végükön pici darabot megkóstolunk, nehogy keserű legyen. (Valamennyi cukkinit megkóstoljuk, addig vagdossuk a végeiket, míg a keserű ízt érezzük, ugyanis, ha egyetlen keserű végű cukkini is bekerül az üvegbe, az tönkreteszi kovászos cukkininket!)

2

A cukkinik középső részén vágunk egy kis „zsebet”, vigyázva arra, hogy ne vágjuk ketté őket, de az is megfelel, ha egy vastagabb (tiszta) varrótűvel szurkáljuk meg a cukkiniket.

3

Az üveg aljára tesszük a csokor kaporlevelet, aztán szép sorban jönnek a cukkinik, közéjük bújtatva néhány gerezd fokhagymát. A tetejére kerül a kaporszár és a szelet kenyér.

4

Felöntjük langyos, sós vízzel, és letakarva napon, vagy meleg helyen 3-4 napig érleljük. A cukkinik akkor jók, ha elvesztve élénkzöld színűket, kissé sárgászölddé válnak. Ha gyorsítani kívánjuk az érlelést, a sós, langyos vízbe egy kis ecetet önthetünk.

5

A megérlelt cukkiniket egy üvegbe vagy fedeles tálba tesszük, és a megmaradt levet leszűrve a cukkinire öntjük.

Tipp:
6

A kovászos cukkini hűtőszekrényben hetekig is eláll, és ropogós marad. Behűtve tálaljuk.