Palócleves

A magyaros ízvilág egyik jeles képviselője a palócleves.

5 főre
 20 dkg burgonya
 8 dkg hagyma
 30 dkg sertés comb
 40 dkg zöldbab
 2 gerezd fokhagyma
 2 evőkanál olaj
 2 dl 12%-os tejföl
 só, bors, fűszerpaprika, kapor, babérlevél

1

Az olajon az apróra vágott vöröshagymát üvegesre pirítjuk, majd a tűzről lehúzva fűszerpaprikával és aprított fokhagymával ízesítjük.

2

Hozzáadjuk a kockára vágott sertés combot, majd tovább pirítjuk, közben megsózzuk. Fedő alatt pároljuk.

3

Eközben a fagyasztott zöldbabot vízben sóval és babérlevéllel feltesszük főni. A burgonyát meghámozzuk és kockázzuk.

4

Ha már nem jeges a babos víz, hozzáadjuk a burgonyát és együtt megfőzzük.

5

Ha a hús elkészült a leveshez adjuk és együtt tovább főzzük.

6

Eközben a tejfölt kimérjük és a forró levesből hozzáadunk, botmixerrel elegyítjük és a leveshez adjuk.

7

Kiforraljuk, majd friss aprított kaporral tálaljuk.