Sajtos – cukkinis golyók (4 főre)

A sajtos – cukkinis golyók nagyon laktatóak. Fogyasztható magában vagy mártogatós társaságában, remek feltétje lehet egy könnyű főzeléknek is. Érdemes sütés után azonnal tálalni, amikor még nyúlós a sajt.

 1 darab cukkini (reszelve, mérve kb. 60 dkg)
 1 lb
 1 dash bors (nagy)
 3 gerezd fokhagyma
 1 darab tojás (nagyobb)
 5 dkg karaván sajt (reszelt)
 5 dkg light trappista sajt (reszelt)
 4 evőkanál zsemlemorzsa (jó, ha teljesőrlésű)
Panírozáshoz
 3 evőkanál zabpehelyliszt
 1 darab tojás (nagyobb)
 5 evőkanál zsemlemorzsa (jó, ha teljesőrlésű)
Sütéshez
 6 dl napraforgó olaj

Golyókhoz
1

A megtisztított cukkini magvas belsejét kivágjuk (ha van neki), a héját nem szükséges eltávolítani. Sajtreszelőn lereszeljük.

2

Meghintjük sóval, elkeverjük, és hagyjuk állni kb. 20 percet.

3

A levet eresztett cukkinit kicsavarjuk. Hozzáadjuk a tojást, a reszelt sajtot, a borsot, a zúzott fokhagymát és 4–5 evőkanál zsemlemorzsát, hogy jól összeálljon. Alaposan összedolgozzuk.

4

Diónyi golyókat formázunk a két tenyerünk között. (kb. 15 db)

Panírozáshoz
5

Három tálkát készítünk, az elsőbe a lisztet szórjuk, a másodikba a tojást kicsit felverjük, a harmadikba pedig a zsemlemorzsa kerül. A golyókat óvatosan a fenti sorrendben bepanírozzuk, mint a rántotthúst.

Sütéshez
6

Bő olajat forrósítunk. Ha már jó forró, óvatosan beleengedjük a golyókat, és közepes lángon világos barnára pirítjuk. Konyhai papírtörlőn hagyjuk a felesleges olajat lecsöpögni.