Sárgarépás köleslepény

Gluténmentes, így lisztérzékenyek eredményesen beépíthetik napi étrendjükbe (ha a feldolgozás is gluténmentesen történt!)

10 db lepényke
A lepénykékhez
 10 dkg köles, másfélszeres víz, csipet só
 20 dkg sárgarépa
 10 dkg vöröshagyma (aprítva)
 15 dkg edami sajt
 1 darab tojás
 1 evőkanál 12%-os tejföl
 só, tört színes bors, 3-4 levél friss bazsalikom
A mártáshoz
 10 dkg juhtúró
 3 evőkanál 12%-os tejföl, (só)
 friss bazsalikom – ízlés szerint
 fokhagyma granulátum ízlés szerint

1

A kölest főzzük puhára másfélszeres sós vízben. A répákat hámozzuk meg, majd reszeljük finomra. A kölest gyúrjuk össze a répával, a reszelt sajttal, tojással, aprított hagymával.

2

Jó állagú, fasírt szerű masszát kapunk. Ebből formázzunk kisebb lepényeket, és tegyük őket sütőpapírral bélelt tepsire.

A mártás
3

A mártáshoz a juhtúrót, aprított bazsalikommal, tejföllel, és fokhagyma granulátummal (szükség szerint sóval) keverjük ki. Ebből a masszából tegyünk diónyi mennyiségeket a lepények közepére.

4

Tegyük 200 fokos sütőbe, és 10–15 percig süssük. Akkor jó, ha a mártás picit megpirul a lepények tetején.