Töklekvár

Nagyon kellemes, üdítő citromos íze lesz.

20 adag
 1 kg közönséges tök (vagy cukkini)
 2 darab kisebb, kezeletlen héjú citrom (14 dkg)
 0,50 dl víz
 energiamentes édesítőszer (ízlés szerint)

1

A tököt meghámozzuk, és legyaluljuk – gyalult fagyasztott tökkel könnyebb, mert ezt a lépést kihagyjuk és csak kiolvasztjuk.

2

A citromok héját megsikáljuk, ezután pedig 2-3 mm-es szeletekre, azokat pedig csíkokra vágjuk.

3

0,5 dl vízzel „szirupot” főzünk az édesítővel, majd ha forr, beletesszük a citromot és kevergetve kb. 10 percig együtt főzzük.

4

Hozzáadjuk a gyalult tököt, és állandó kevergetés közben még 10 percig főzzük. Átturmixoljuk és még egyszer felforraljuk.

5

Forrón kisebb, sterilizált üvegekbe tesszük, lezárjuk, és száraz dunsztban hagyjuk kihűlni.

6

Frissen a hűtőben eláll 3-4 napig.

Tápanyagtartalom – az egészben
7

Energia: 197,8 Kcal
Fehérje: 8,5 g
Zsír: 1 g
Szénhidrát: 32,2 g