Tökös-mákos rétes

Lehet fura a párosítás, de csak első hallásra.

3 rúd / 12 szelet
 6 darab kész réteslap (lehetőség szerint teljes kiőrlésű)
 50 g Rama margarin (a kenéshez: sütőtepsi, a lapok közé és a rétes tetejére)
A töltelékhez
 500 g gyalult tök (friss vagy mirelit)
 150 g darált mák
 0,50 lb
 0,50 lb őrölt fahéj
 1 darab (bio vagy kezeletlen héjú) citrom
 Energiamentes édesítőpor (ízlés szerint)

1

A töltelékhez a tököt fél órára besózzuk. A mákot összekeverjük a fahéjjal és az édesítőporral. A citromot alaposan megmossuk, héját lereszeljük, levét kinyomjuk, átszűrjük.

2

A tököt kinyomkodjuk, hozzáadjuk a reszelt citromhéjat és levét majd a mákos keveréket. A sütőt előmelegítjük 170 °C-ra. A margarint megolvasztjuk egy tálkában.

3

A tepsit egy ecset segítségével kikenjük margarinnal. Az első lapot megnedvesített konyharuhára fektetjük és vékonyan megkenjük az olvadt margarinnal, a következő lapot ráhelyezzük. Most megszórjuk a felső lapot a mákos keverék harmadával, ezután a konyharuha segítségével szorosan feltekerjük. Mehet a tepsibe. Így járunk el a maradék 2-2 réteslappal és a töltelékünkkel is.

4

Az elkészült 3 rétesünk tetejét és oldalát megkenjük a maradék olvasztott margarinnal, majd a forró sütőben 20–25 percig sütjük. A tepsiben hagyjuk langymelegre hűlni, majd kissé rézsútos szeletekre vágjuk – 1 rudat 4 szeletre osztunk.

Tápanyagtartalom – 1 rúdban
5

Energia: 529,3 Kcal
Fehérje: 15,6 g
Zsír: 32,8 g
Szénhidrát: 39,1 g