Töltött padlizsán

A töltött padlizsán igazi ínyencség, elkészítése mégis egyszerű.

2 főre
 2 darab közepes padlizsán (50 dkg)
 20 dkg darált sovány sertéshús
 1 darab póréhagyma
 1 darab korpás vagy teljesőrlésű zsemle
 1 darab tojás
 2 szál rozmaring (friss)
 2 evőkanál olaj
 100 g tejföl (12%-os)
 100 g Óvári sajt (reszelve)
 só, bors ízlés szerint

1

A padlizsánokat félbevágjuk, és egy evőkanál segítségével a belsejét kivájjuk úgy, hogy kb. 0,5 cm vastag hús maradjon a héjon. A kikapart padlizsánt és a póréhagymát apró kockákra vágjuk.

2

Egy serpenyőben a póréhagymát és a padlizsánt olajon megfuttatjuk, majd a darált húst hozzátesszük, és addig pirítjuk, míg kifehéredik, majd zsemleszínűvé válik. Ekkor sózzuk, borsozzuk, és a szárától megtisztított, apróra vágott rozmaringot hozzáadjuk.

3

A zsemlét langyos vízbe beáztatjuk (kb. fél percig), majd jól kicsavarjuk, és egy tálba morzsoljuk, hozzáadjuk a tojást, a húsos masszát és az egészet jól összedolgozzuk.

4

A padlizsánok „héját”, megtöltjük a masszával, és egy kivajazott tűzálló tálba helyezzük. Fóliával lefedve 30 percig sütjük 190°C-on (alsó-felső sütési módon).

5

A fólia eltávolítása után tejföllel és sajttal díszítjük és további 15–20 percig grillezzük, amíg szép aranyszínűre sül a padlizsán.