Zabkenyér

Diétás kenyér zabpehelylisztből.

15 szelet
 30 dkg zabliszt
 10 dkg búzasikér
 5 dkg apró szemű zabpehely
 2 teáskanál
 1 teáskanál szódabikarbóna
 7 g instant (szárított) élesztő
 1 evőkanál (8 g) olvasztott kókusz zsír
 4 dl langyos víz

1

A szárazanyagokat (zabliszt, zabpehely, búzasikér, só, élesztő, szódabikarbóna) egy tálba tesszük és fakanállal összekeverjük.

2

A szárazanyagok közepébe egy gödröt készítünk, amibe beletesszük az olvasztott kókuszzsírt, és fél dl vizet.

3

A folyadékokat fakanál segítségével összekeverjük a liszttel, majd fél decinként összekeverjük a többi vízzel, míg végül egynemű, kissé ragacsos tésztát nem kapunk.

4

A tésztát egy tiszta konyharuhával letakarjuk és meleg helyen 1 órán át kelesztjük.

5

Egy kenyérsütő formát vagy más tűzálló tálat kibélelünk sütőpapírral, majd beletesszük a zabkenyerünket.

6

A tetejét megszórjuk olajos maggal és 160 fokra előmelegített légkeveréses sütőben 45 perc alatt készre sütjük.

7

Rácson hagyjuk teljesen kihűlni, utána szeleteljük.

1 szelet tápanyagtartalma
8

Ha 15 szeletre vágjuk, egy szelet (olajos-magos szórás nélkül):

Energia: 95,9 kcal
Fehérje: 3,56 g
Zsír: 2,22 g
Szénhidrát: 15,33 g