Új, automata inzulinadagoló, elsősorban 2-es típusú cukorbetegeknek

nofre

Adminisztrátor
Fórumvezető
Az Amerikai Diabetes Társaság 77. évi kongresszusán számoltak be a FreeStyle Libre folyamatos szöveti glukózszintet mérő készüléket is gyártó Abbott cég újszerű, szuper egyszerű inzulinpumpájáról, melyet 2-es típusú cukorbetegek számára készítettek, és az Egyesült Államokban történő forgalmazását máris engedélyezték.

A V-Go nevet kapott eszköz leginkább egy testen viselhető inzulin pen-hez hasonlít. Gyorsan ható inzulint tartalmaz, a beteg egyszerűen eltávolítja a ragasztó felületről a borító fóliát, felragasztja a hasára, megnyom egy gombot és a készülékben lévő mikro tű máris a bőrbe hatol. A beállításnak megfelelően adagolja a bázis inzulint és gombnyomásra a megfelelő mennyiségű étkezési inzulint is. Tehát semmi szükség nincs arra, hogy pl. egy üzleti ebéd vagy vacsora közben kimenjen a toalettre és ott adja az inzulint, vagy az asztal alatt szúrja a hasába a pen-tűt.

vgo-type2.jpg

A V-Go 24 óra alatt a beteg egyéni szükségletének megfelelően 20, 30 vagy 40 E bázis inzulint képes bejuttatni és mellette további összesen 36 E étkezési inzulint. Ebből következően a V-Go maximum 76 E vagy ennél kevesebb napi inzulin igényű betegek számára kínál kiváló alternatívát az inzulin penek napi 4-5-szöri alkalmazásával szemben. Étkezésenként egyszeri gombnyomásra 2 E inzulin adagol, tehát a megfelelő gombot szükség szerint többször kell megnyomni.

A V-Go-t naponta szükséges cserélni, a régi eltávolítását követően. Az inzulint tartalmazó kvázi fecskendőt egyelőre a betegnek naponta kell feltölteni aszpart vagy liszpro inzulinnal, de rövidesen előtöltött készülékek is forgalomba kerülnek.

Az eddig elvégzett klinikai vizsgálatok során a V-Go alkalmazásával jelentős mértékben sikerült a betegek HbA1c szintjeit csökkenteni és mellette az inzulinadagokat is mérsékelni.

Az Abbott-nál dolgoznak a V-Go Bluetooth-on keresztül okostelefonnal történő összekapcsolásán is. Mindez nagymértékben leegyszerűsíti a betegek inzulinkezelését.

(Forrás: Diabetes in Control, 2017. augusztus 26.)

Megjelent: DiabFórum magazin 2017/4. - október (45. oldal)
 
Oldal tetejére