Új mérföldkő a diabétesz terápiás eszközök terén: bionikus pankreász

nofre

Adminisztrátor
Fórumvezető
Bionic-Pancreas.jpg Az eddigi legkorszerűbb inzulinpumpa, a hazánkban is rendelkezésre álló inzulinadagoló készülék már képes arra, hogy folyamatos glukózmonitorhoz csatolva hipoglikémiás tartomány közelében leállítja az inzulin adását mindaddig, amíg a vércukor szintje nem emelkedik a normális tartományba.

Ehhez képest további nagy előrelépést jelent a legújabb, a Harvard és a Boston Egyetemek munkacsoportjai által kifejlesztett új készülék, mely a Dexcom folyamatos szöveti glukózmonitorából és a t:slim pumpából – amely nem csupán az inzulint, hanem szükség esetén a vércukor szintjét emelő glukagont is bejuttatja a szervezetbe –, valamint egy iPhone-ból áll, amely az inzulinadagolás algoritmusát szabályozza.

Az új pumpát eddig 20, 21 évesnél idősebb felnőtt és ugyancsak 20, 12–21 év közötti fiatal esetében alkalmazták úgy, hogy 5 napos bionikus pumpakezelést 5 napos hagyományos pumpakezelés váltotta fel, szintén folyamatos glukózmonitorozással.

A felnőttek, csoportjában a bionikus pankreásszal történő kezelés során az átlagos vércukorszint 7,3 mmol/l volt, szemben a hagyományos pumpa melletti 8,8 mmol/l-es szinttel. A 3,8 mmol/l alatti vércukorszintek bionikus pankreásznál az idő 4,1%-ában álltak fenn, szemben a kontroll pumpa 7,1%-os időtartományával. A különbségek éjjel még kifejezettebbek voltak.

A fiatalok csoportjában – nyári táborozás körülményei között végzett vizsgálatban – a kétfajta pumpakezelés által elért eredményekben nem találtak lényeges különbséget. A bionikus pankreász alkalmazása mellett nem fordult elő súlyos hipoglikémia, míg a hagyományos pumpa mellett egy esetet észleltek.

A lenti ábrán felül a felnőttek, alul a fiatalok vizsgálata mellett észlelt vércukorszintek láthatók az 5 napos bionikus pankreász-kezelés és a kontroll pumpakezelés görbéit egymásra helyezve. A sötétebb tartomány a bionikus pankreász által biztosított vércukortartományokat és átlagokat mutatja, a bordó pedig a hagyományos pumpakezelés melletti értékeket. A vércukor értékek – az amerikai gyakorlatnak megfelelően – mg/dl-ben lettek megadva. (Átszámítás: mg/dl:18=mmol/l)

bionic_pancreas2.jpg

Bár a vizsgálatok igen ígéretesnek tűnnek, további vizsgálatokat terveznek a bionikus pankreásszal történő kezelés tökéletesítésére.

(Forrás: N Engl J Med. online, 2014. június 15.)
DiabFórum 2014/3., 36. oldal
 
Utoljára módosítva:

vighkata

Utolérhetetlen :) – moderátor
Ezt a T:slimet már rég kinéztem magamnak, mármint sóvárogtam, hogy milyen jó lenne, ha mi is aszerint választhanánk pumpát, hogy melyik tetszik. Ezzel szemben nálunk még egy 4 éve piacon lévő pumpára sincs esélyünk, mert azt az egyéb korlátozó okok miatt be sem lehet hozni kis hazánkba. Ez a pumpa van az idaho-i szépségkirálynőn. És biza, ez a pumpa már 4 éve piacon van.
 

vighkata

Utolérhetetlen :) – moderátor
Bizony, bizony, ez az egyik oka. És ez nem csak rajtunk múlik. De azért az is elég necces, hogy így nekünk nincs szabad választási lehetőségünk. A piac egyáltalán nem nyitott számunkra.
Ahogy a világ diabos oldalait elnézem, nagyon sok olyan országban hozzá lehet jutni, amelyek nagyobbak ugyan kis hazánktól, de lényegesen szegényebbek. Ergo hiába vannak többen, lehet, hogy annyian sem veszik meg a kütyüiket, mint ahányan mi vevők lennénk. Nehezen hinném. hogy Peruban, vagy Chílében több tehetős diabos van, mint nálunk. Az Andok lábánál lila kukoricát morzsoló quechua asszony unokája, aki mezítláb legelteti a lámát, biztos nem potenciális vevő a modern kütyükre.
 

vighkata

Utolérhetetlen :) – moderátor
Csak azért pröszkölök ám, mert olyan jó lenne végre nem sóvárogni azután, ami a világon létezik, hanem megvenni. Szabadon eldöntve a választékból választani. Ez olyan méltatlan. :(
 
Oldal tetejére