Újdonságok a CGM világából

nofre

Adminisztrátor
Fórumvezető
A FreeStyle Libre sokoldalúsága: távolból látható vércukorértékek valós időben!

Az Abbott méltán népszerű, bár Magyarországon továbbra sem kapható FreeStyle Libre szöveti glukózmonitorozó rendszere immár alkalmas arra, hogy akivel megosztjuk, gyakorlatilag azonnal (legfeljebb 2 perc késéssel) láthassa az aktuális vércukorértékeket!

Ehhez annyi szükséges, hogy a páciens ne a gyári leolvasóval, hanem egy arra alkalmas mobiltelefonnal (vagy a telefont a megfelelő okosórával párosítva) és a Glimp nevű alkalmazással olvassa le a szenzort, amely interneten keresztül kapcsolódik egy Dropbox fiókhoz.

Ezek után, ha bárki, bárhol szintén rákapcsolódik ugyanarra a Dropbox fiókra egy Androidos telefonnal, amire le van töltve a Glimp alkalmazás és megnyitja, akkor az aktuális szenzor leolvasás eredményét, és az előzményeit is 2 percen belül látni fogja. Pont úgy, ahogy az látja, aki a szenzort viseli! Tehát a teljes grafikont. Egyszerre korlátlan számban osztható, tehát például, a szülők, a kezelőorvos, bárki láthatja, akinek megadjuk a Dropbox fiók adatait! Nagyon hasznos lehet például a kezelőorvos számára, aki azonnal, gyakorlatilag valós időben nyomon követheti az értékek alakulását és javaslatot tehet, ha szükséges beavatkozni. Az említett Glimp alkalmazás másik előnye a gyári leolvasóval szemben, hogy kalibrálható!

glimp_DSC_4857.jpg

A képen az okosórával olvasta le a fiam a szenzort, az azonnal továbbította a saját telefonjára, ami a Dropboxon keresztül továbbküldte az enyémre. Az okosóra nem szükséges, csak egy plusz lehetőség. Egy korábbi írásomban (DiabFórum 2016/5.) volt róla szó, hogy a segítségével valódi CGM rendszerré alakítható a Libre FGM rendszere.

Ez az alkalmazás egyelőre Android rendszeren használható, így az iOS (iPhone) tulajdonosoknak nem elérhető. Számukra is létezik már egy eszköz, ami hasonló dolgokat tud, erről szól a következő írásom.

* * *​

FreeStyle Libre iPhone készüléken is, CGM-ként (egyelőre riasztás nélkül)

A Freestyle Libre rendszer eddig is használható volt a gyári leolvasó tudásánál sokoldalúbb mobil alkalmazásokkal, de csak Android rendszerű telefonokkal.

Az iOS rendszerű eszközök tulajdonosainak jó hír, hogy immár létezik egy eszköz, aminek segítségével telefonjaikon is láthatóak a Libre szenzor által szolgáltatott adatok!

Ez egy San Franciscoban üzemelő kis cég termékével lehetséges. Még nincs egy éve, hogy megalapították a vállalkozást, de már kapható a BluCon.

A BluCon egy, a szenzorra ráhelyezhető kis készülék, ami 5 percenként leolvassa a szenzort, és Bluetooth kapcsolaton küldi az eredményeket a hozzá párosított telefonra. Gyakorlatilag CGM, de sajnos egyelőre a riasztás funkció még nem működik, de ígérik, hogy elérhető lesz. A párosított telefon mind Android, mind iOS operációs rendszerű is lehet!

A készülék 110 dolláros áron kapható (+25 dollár a postaköltség). Ez a cserélhető, elemes változat, létezik egy olcsóbb is, ami vízálló, azonban csak 14 napig működik, nem cserélhető az áramforrása.
Sikerült beszereznem egyet, a tapasztalatok szerint stabil a rendszer, a Bluetooth párosítás Android telefonnal pillanatok alatt lezajlik.

Gyenge pont az alkalmazás, mivel még nem riaszt, és nem osztható meg másik készülékre sem (ezt is ígérik, hogy elérhető lesz), valamint, hogy nem kalibrálható ez sem, hasonlóan a gyári leolvasóhoz. A használt algoritmusa jónak tűnik, véleményem szerint a gyárinál jobbnak mondható.

milan_20170715_234807.jpg

A képeken a készülék a szenzor mellett, a szenzoron a fiam karján, és egy kép, ahol 3 különböző eszközzel olvastuk le a szenzort, látható, hogy a pontosság elfogadható.

Várjuk a gyártó fejlesztéseit, illetve keresünk olyan személyt, céget, aki képes egy olyan alkalmazást elkészíteni, ami bizonyos értékek alatt/fölött riasztani tud. Ha ez létrejön, meggyőződésem, hogy egy teljeskörűen használható, megbízható CGM rendszer lehet a Libre FGM-ből!

Milán Gábor

Megjelent: DiabFórum magazin 2017/3. - augusztus (27. oldal)
 
Oldal tetejére