„A diabétesz nagyon nagy önfegyelmet és kitartást igényel”

nofre

Adminisztrátor
Fórumvezető
Sorozatunkban a gyermekdiabétesz gondozókat mutatjuk be a vezető orvossal készült interjúk formájában. Most Niederland Tamás főorvost, a győri gondozó vezetőjét kérdeztük.

Mikortól működik a gondozó?
– Gondozónk 1978-tól működik, a diabétesz gondozást a fiatalon elhunyt dr. Meggyesi Veronika főorvosnő indította, majd dr. Károlyi György főorvos úr 1981-től vette át a gondozó vezetését. Jómagam 1983-tól csatlakoztam a teamhez. 1998 óta vagyok a gondozó vezető főorvosa.

Hány gyermekkel foglalkoznak?
– Gondozónkban jelenleg 180 1-es típusú beteget követünk saját betegként, ezen kívül, mint inzulinpumpa-centrum további 70 pumpás, nem a megyénkben élő diabeteszes gyermek gondozását is végezzük.

Mennyi idő jut egy gyermekre egy-egy alkalommal, első illetve ismételt gondozási foglalkozáson?
– A diabeteszes gyermekek első edukációját, kórházi felvételt adott esetben az akut életveszély elhárítását követően kezdjük meg. A kórházi benntartózkodás alatt a diabetesszel kapcsolatos elméleti oktatást magam végzem, amire a szülő a gyermek előképzettségétől függően a kórházi tartózkodás kb. 2 hete alatt 6–8 órát tudok fordítani betegenként. A gyakorlati képzést és oktatást a diabétesz szakápolóink végzik, kb. 4–5 óra időtartamban. Gondozói keretek között már sokkal kevesebb időnk van az edukációra, egy-egy betegre 8–10 percnél több időt nem tudunk fordítani, viszont a problémás diabeteszes gyerekekkel külön időpontban re edukációként 45–90 perces foglalkozásokat tartunk alkalmanként.

Kérem, foglalja össze szakmai pályafutásának főbb állomásait.
– A győri Gyermek diabétesz Gondozó munkájába 1983-tól kezdve vettem részt. 1995-től kaptam a Petz Aladár Megyei Kórházban főorvosi kinevezést. 1998 óta irányítom a Megyei Gyermek diabétesz Gondozó munkáját. Ezen kívül 2000-től a Gyermekgyógyászati Centrum Csecsemő Osztályának lettem részlegvezető főorvosa, majd 2012 őszétől a Gyermek Intenzív Osztály vezetője. 2004-től gondozónk Nyugat-Magyarországi gyermek inzulinpumpa centrummá fejlődött. 1997 óta vagyok a Gyermekdiabétesz Szekció vezetőségi tagja, 2008-tól a szekció főtitkára. 2004–2009-ig a Csecsemő- Gyermekgyógyászati Szakmai Kollégium Diabétesz Bizottságának tagja voltam. 2008–2012-ig a Magyar Diabétesz Társaság vezetőségébe is beválasztottak. Jelenleg a vezetőség póttagja vagyok. Országos kongresszus szervezésére ez idáig 4 alkalommal volt lehetőségem. 1999-ben és 2010-ben gyermek diabétesz országos konferenciát szerveztem, majd 2002-ben és 2011-ben országos gyermek endokrin kongresszus szervezésére kaptam felkérést Győrben. 1984 óta az országban elsőként és azóta is egyedüliként szervezek diabeteszes gyermekeknek edukációval összekötött sí táborokat a nyári életmódtáborok szervezése mellett. 1998 óta évente 1 alkalommal óvodás és kisiskolás korú diabeteszes gyermekek és szüleik számára TÖRP program címén edukációs hétvégeket szerveztünk. Ezt a rendezvényt 2007 óta sikerült országossá tennünk.
A friss diabeteszes gyermekek óvodai és iskolai közösségbe való kerülésének elősegítésére 2014-től kiképeztünk a megyében egy 3 fős védőnői teamet, akik még a gyermek kórházi bent tartózkodása, beállítása alatt kimennek az illetékes óvodába és iskolába, és ott felkészítik az óvoda-iskola pedagógusokat a friss diabéteszes gyermek fogadására. A Gyermek Diabétesz Szekció és az MDT vezetőségével összhangban szeretnénk ezt a tevékenységet országossá fejleszteni.
2010-ben a Petz Aladár Megyei Oktató Kórház kiváló munkatársa címét kaptam. 2011-ben a Gyermekdiabetesz Gondozó közössége a Petz Aladár Megyei Oktató Kórház elismerő oklevelét kapta kiváló szakmai munkájáért. 2012 áprilisában Magyar Diabétesz Társaság Pro Aegrotis díját vehettem át. 2012 júniusában a Petz Aladár Megyei Kórház legrangosabb díjával, a Nyári László Nívódíjjal jutalmaztak. 2015 márciusában a Magyar Diabétesz Társaság Dunántúli Diabétesz Hétvége rendezvényén a TÖRP program létrehozásáért és évenkénti megrendezéséért jómagam és munkatársaim a Pannon Diabétesz Díj-ban részesültünk.

Van-e gyermekgyógyász diabetológus kolléga, aki segíti munkáját illetve helyettesíteni tudja?
– Gyermekdiabetológiai munkámat évtizedeken keresztül dr. Gál Veronika főorvos nő segítette, viszont 2014 szeptemberétől a munkát egyedül végzem. Korábban két kolleganőt képeztünk ki gyermekdiabetológiai munkára, sajnos jelenleg egyikük sem áll rendelkezésemre. Egy kolleganő 3 éve ausztriai munkát vállalt és ott végez diabetológusi munkát, másik kolleganő, aki ugyan továbbra is osztályunkon dolgozik, gyermekkardiológiai képesítést is szerzett és ideje nagy részét ez a tevékenység köti le. Jelenleg egy rezidens kolleganő kiképzését kezdtük meg. Remélem az előbbieknél nagyobb sikerrel.

Milyen fekvőbeteg-osztályos (kórházi) háttér áll rendelkezésükre?
– Kiváló 21. századi igényeket kielégítő Csecsemő- és Gyermekosztályos háttérrel illetve nyugat-európai színvonalú Gyermek Intenzív Osztályos háttérrel is rendelkezem.

Szakdolgozók segítik-e tevékenységüket?
– Két diabetológiai szakápoló tartozik közvetlen munkatársaim közé, ezen kívül az ambulanciavezető főnővér, valamint egy osztályos nővér is segíti a diabetologiai munkánkat. Ezen kívül a Központi Dietetikai Szolgálat munkatársát is igénybe tudjuk venni, valamint gyermek szakpszichológusi,
gyermekpszichiátriai háttérrel is rendelkezünk. Helyzetünket viszont jelentősen rontja, hogy a két diabetologiai szakápolónkat a gyermeksürgősségi osztály munkájába is beintegrálták, így gyakorlatilag csak a rendelési-gondozási időben állnak a rendelkezésemre.

Tapasztalata szerint egy szülő számára mi jelenti a legnagyobb problémát gyermeke diabéteszével kapcsolatban; mi az, ami leginkább megnehezíti egy diabéteszes gyermek/család életét?
– Ez a betegség nagyon nagy önfegyelmet, kitartást igényel mind a beteg, mind a szülő részéről. Hogy mi jelentheti a legnagyobb problémát? Talán a szigorú diéta folyamatos, napról-napra, hónapról-hónapra, évről-évre való tartása. Ez nagyon sok lemondással és nehézséggel jár. De komoly problémát okozhat a tűszúrás, a vérvétel, főleg egy pár hónapos csecsemőnek, kicsi gyermeknek. Nagy gondot jelenthet az óvodába, az iskolába, közösségbe kerülés is diabetesszel. Aztán jön a serdülőkor, ami diabétesz nélkül is kritikus időszak. Ráadásul a szövődmények megjelenése is ebben az időszakban lesz a legvalószínűbb. Szóval van probléma bőven.

Van-e gondozásuknak alapítványi háttere?
– Az országban elsők között dr. Károlyi György főorvos kollegám szervezte meg gondozónknak az alapítványi hátterét. 1983-tól működik a Cukorbeteg Gyermekeket Támogató Egyesületünk. A téli sí táborok, a TÖRP program, a nyári táborok összköltsége bizony eléri az évi 7-8 millió forintot.

Részt vesznek-e kutatómunkában?
– Kutatómunkában a szó igazi értelmében, mivel nem egyetemi intézmény vagyunk, nem tudunk részt venni, de epidemiológiai kutatást hosszú évek óta végzünk. Gondozási eredményeinkről, inzulinpumpával kapcsolatos tapasztalatainkról, a pumpával kapcsolatos problémákról rendszeresen beszámolunk országos fórumokon, mind orvosi, mind szakdolgozói szinten.

Dr. Soltész Gyula
gyermek-diabetológus
emeritus egyetemi tanár

Megjelent: DiabFórum 2015/2. (24-25. oldal)
 

Csatolások

  • _Niederland-Tamás.jpg
    _Niederland-Tamás.jpg
    82.1 KB · Olvasás: 238
Oldal tetejére