20 éve a cukorbetegekért - diabetológiai szakápoló képzés

nofre

Adminisztrátor
Fórumvezető
20 éve kezdődött el a magyar diabetológiai szakápoló képzés. E szakképzést megszerző kollégák azóta is helyt állnak, szinte mindegyikük a pályán és a szakterületükön maradt. A betegoktatás kulcsszereplőiként folyamatosan növekvő számú cukorbeteget segítenek a megfelelő életvitel kialakításában.

A cukorbetegségben szenvedők száma folyamatosan növekszik, így egyre több az adott területen szakképzett orvosra és szakdolgozóra van szükség. Többek között ezen igény hatására is 1995-ben európai és amerikai tapasztalatok alapján Magyarországon is diabetológiai szakápoló képzés indult, a Magyar Diabetes Társaság (MDT) szakmai támogatásával.

A képzéssel egy időben munkacsoport alakult, ami később az MDT Szakdolgozói Szekciójává alakult és működik ma is. A szekció nemzetközi kapcsolatot ápol a FEND-del (Federation of European Nursis in Diabetes – Európai Diabétesz Nővérek Alapítványa), az ünnepi alkalomra tekintettel a X. Jubileumi Szakdolgozói Kongresszus díszvendége Anne-Marie Felton, a FEND elnöke.

A cukorbetegséggel kapcsolatos orvosszakmai ismeretek hatalmas fejlődésen mentek keresztül, így a „tananyag” is jelentős változásokon esett át, viszont – ami az érintettek elkötelezettségét is mutatatja – az oktató gárda 90 százaléka változatlan.

Jellegzetes kulcsterület a betegoktatás

A szakképzést sikeresen teljesítő, így végzett diabetológiai szakápolók létszáma már több mint 700 fő, akiknek 90 százaléka jelenleg is az egészségügy diabetológiai területén dolgozik. Találkozhatunk e kollégákkal betegosztályokon, szakrendelőben, a háziorvosi hálózatban, és természetesen a Diabetes Centrumokban. A cukorbetegséggel foglalkozó szaknővérek munkája sok hasonlóságot mutat más szakdolgozó kollégáikéval, azonban tevékenységüknek van egy jellegzetes kulcsterülete: a betegoktatás.

A diabétesz ugyanis az érintett beteg minden percében jelen van, de a szükséges terápiás döntést (pl.: melegszik az idő, most akkor mennyi inzulint adjak be?, megehetem-e még ezt a szendvicset?) segítő szakember nem lehet jelen a cukorbeteg életének minden pillanatában. Ezért kulcsfontosságú, hogy a cukorbetegek ismerjék a betegségüket és képesek legyenek megfelelő „terápiás döntéseket” hozni. Márpedig erre csak a jól informált és képzett beteg képes.

A diabetológiai szakápoló munkájának oroszlánrésze összefügg a betegedukációval

A napi tevékenység során történő edukáció mellett folyamatosan oktatásokat szervez és tart, és sokszor ő a vezetője a helyi Diabetes klubnak is. Így természetes, hogy a Kongresszusok vezérfonalát is a betegoktatás adja.

Az orvostudomány ma már számos hatékony terápiás eszközzel rendelkezik, a betegek egy jelentős része mégsem éri el a kívánt célokat, és csak részlegesen működik együtt a diabétesz terápiában. Az együttműködés javítása tehát az egyik legfontosabb feladat, miközben számos vizsgálatból tudjuk, hogy az együttműködés leginkább hatékony kommunikációs módszerekkel javítható.

Ebben a diabetológiai szakápolók nincsenek egyedül mivel – mint ahogy a konferencia több előadója is rámutat – ez a munka legjobban egy diabetológiai teamben végezhető el. A team tagjai: orvos (diabetológus), gyógytornász, dietetikus, diabetológiai szakápoló, és több előadásban is hangsúlyozzák: csak a team megfelelő együttműködése hoz eredményt.

A diabetológiai szakdolgozó/edukátor hidat képez az orvos és a beteg között

A konferencia előadásaiban rámutatnak, hogy a gondozói hálózat túlterhelése miatt átlagosan húsz perc jut egy beteg ellátására ezért a szakdolgozó/edukátor hidat képez az orvos és a beteg között. Elhangzott, hogy a Diabetes Klub szervezése és vezetése lehetővé teszi, hogy egy beteg minél hamarabb, minél több információhoz jusson betegségével kapcsolatban – amivel nagyobb esélye lesz a szövődmények kialakulásának elkerülése, vagy késleltetése.

Több előadó beszámolt arról is, hogy a diabetesszel és diétás ismeretekkel kapcsolatos kérdőív készült, és a foglalkozások témáit ennek értékelése alapján tervezik meg akár egy évre előre is.
 
Oldal tetejére